Europarlamentarul Ciprian Tănăsescu: “studiile experimentale pentru boli incurabile se fac discriminatoriu”

Europarlamentarul Ciprian Tănăsescu: “studiile experimentale pentru boli incurabile se fac discriminatoriu”

Europarlamentarul Claudiu Ciprian Tănăsescu atrage atenția oficialilor europeni asupra discriminării la selecția pacienților în studiile experimentale pentru boli considerate netratabile.
Într-o alocuțiune ținută în plenul Parlamentului European, ce are loc în această săptămână la Strasbourg, dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a atras atenția oficialilor europeni asupra unui domeniu medical nereglementat complet de către legislația europeană și anume selecția pacienților europeni ce doresc să se înscrie în programele experimentale, organizate de diverse institute de cercetare medicale, dar și de companiile farmaceutice, care au ca scop descoperirea unor remedii și medicații pentru bolile considerate netratabile.
Pornind de la un exemplu concret, acela al pacienților suferind de neoplasm, pentru care includerea într-un studiu clinic al unei metode noi de tratament sau a unei tehnologii experimentale poate însemna șansa unei îmbunătățiri a calității vieții, a unei regresii a stadiului bolii sau chiar diferența dintre viată și moarte.
Claudiu Ciprian Tănăsescu le-a spus oficialilor europeni că, din păcate, exista și cazuri în care aceste șanse nu sunt distribuite în mod echitabil între cetățenii Uniunii Europene, deși, una dintre preocupările fundamentale ale Parlamentului European este conferirea de drepturi egale tuturor cetățenilor europeni, indiferent din care Stat Membru fac parte.
Europarlamentarul român a și exemplificat modelul de discriminare. În cazul trialului clinic Apollo pentru pacienții suferind de mielom multiplu, studiu susținut de compania Janssen, niciun pacient român nu a fost inclus în acest trial, deși au existat cereri în acest sens. Deși România a fost călduros recomandată de coordonatorul studiului, Prof. Dimopoulos de la Universitatea de Medicină din Atena și cu toate că România îndeplinește toate condițiile pentru a fi inclusă în acest trial, din zona Balcanilor doar Grecia, Turcia si Serbia au fost acceptate pentru acest studiu. Întrebați, de ce pacienții români au fost excluși, reprezentanții companiei Janssen au motivat refuzul pe baza unor probleme administrative, motivație de neacceptat atunci când la mijloc se afla viețile unor oameni.
Europarlamentarul Claudiu Ciprian Tănăsescu a făcut un apel la reprezentanții companiei Janssen pentru reevaluarea acestei decizii. „Fac un apel pe aceasta cale la o reconsiderare a acestei decizii și la reevaluarea României în scopul includerii în etapele viitoare ale studiului Apollo.” Totodată Tănăsescu a cerut colegilor din forul legislativ continental, dar și reprezentanților Comisiei Europene ca împreună să depună eforturile necesare, pentru reglementarea la nivel european a criteriilor de selecție a pacienților, ce urmează să participe la astfel de experimente, pe teritoriul Uniunii Europene.
De profesie medic, Claudiu Ciprian Tănăsescu este membru al Parlamentului European din 15 iunie 2009. A fost raportorul propunerii de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 726/2004 de stabilire a procedurilor comunitare privind autorizarea și supravegherea medicamentelor de uz uman și veterinar și de instituire Agenției Europene pentru Medicamente, o acțiune legislativă considerată de importanță majoră în raport cu siguranța populației.
Europarlamentarul Claudiu Ciprian Tănăsescu este și inițiatorul propunerii de relocare a Agenției Europene a Medicamentului de la Londra la București.

Comenteaza acest articol

css.php