Expoziția itinerantă „Destinație Sololo Kenya” ajunge la Constanța

Expoziția itinerantă „Destinație Sololo Kenya” ajunge la Constanța

Biserica romano-catolică Sfântul Pius din Pietrelcina, din Constanța, va găzdui, în perioada 29 octombrie – 4 noiembrie 2017, Expoziţia de fotografie itinerantă „Destinaţie Sololo Kenya”: 66 de fotografii realizate de Daniel Bălteanu aduc în atenţia publicului localitatea Sololo (aflată în nord-estul Kenyei), în care viața localnicilor se împletește cu activitatea a doi preoți români, misionari catolici. Expoziția va fi prezentată duminică, 29 octombrie a.c., ora 11.00, de Pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice București, și de Pr. Ionel Pojum, parohul bisericii constănțene Sfântul Pius din Pietrelcina.
Organizată de Centrul Diecezan Misionar al Arhidiecezei Romano-Catolice București, Misiunea catolică din Sololo (Kenya) și Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității București, expoziția a fost inaugurată sâmbătă, 21 octombrie 2017, în Aula Mare a Facultății de Teologie Romano-Catolică București și expusă, timp de o săptămână, în Catedrala Sf. Iosif din capitală (22-28 octombrie).
Daniel Bălteanu (danielbalteanuphotography.ie) este un fotograf profesionist român stabilit în Irlanda. Deținător al mai multor premii internaționale pentru fotografie, a expus în patru expoziții personale în Irlanda și România. Fotografiile sale din expoziția „Destinație Sololo Kenya” sunt realizate în primăvara acestui an, în timpul unei călătorii în Africa.
Sololo este un oraș relativ tânăr, format după 1920. Inițial un loc de pășunat, s-a dezvoltat încet-încet, după ce autoritățile coloniale au stabilit aici un punct de control al frontierei cu Etiopia. Misiunea catolică din Sololo (fb.com/Sololocatholicmission), înființată în 1965, a avut un rol primordial în dezvoltarea zonei, prin școală, spital și biserică. Condusă inițial de preoți catolici italieni, Misiunea din Sololo este administrată, din 2012, de doi preoți români ai Arhidiecezei Romano-Catolice de București: Pr. Cristian Pișta – paroh, misionar din 2008, și Pr. Aurelian Herciu – vicar, misionar din 2014.
„Fără acești misionari, un număr extrem de mare de copii și tineri ar rămâne fără să știe să scrie și să citească. Prin credința predicată, misionarii le deschid acestor copii, tineri și oameni în vârstă calea spre Dumnezeu, iar prin școală le deschid calea spre lumea largă a timpurilor noastre. Prin credinţă şi prin şcolile deschise cu multe sacrificii, misionarii schimbă destinele multora”, a declarat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, care la începutul lunii iunie 2017 a vizitat Misiunea catolică din Sololo.​

Comenteaza acest articol

css.php