Florin Mitroi, primarul dezamăgit de politică

Florin Mitroi, primarul comunei Valu lui Traian, nu este în viaţa publică de ieri, de azi, cunoaşte realităţile vieţii prezente şi este în măsură să facă şi comparaţii cu momentul când a intrat în această continuă competiţie. Este primar din anul 2004 şi se poate mândri cu proiecte importante pentru comunitate deja finalizate, dar susţine că multe sunt intenţiile sale în ceea ce priveşte comunitatea pe care o reprezintă. Florin Mitroi a schimbat partidul, P.D.L., înaintea alegerilor locale din 2012, preferând să candideze pe listele Partidului Naţional Liberal, dar nu s-a expus foarte mult în politica locală. Nu se vede peste ceva ani nici parlamentar, nici nu îşi doreşte ca vreunul dintre cei doi copii ai săi să urmeze o astfel de carieră. Mai mult, Florin Mitroi este unul dintre acei oameni cărora le face plăcere să vorbească despre trecut, despre modestia cu care a fost crescut de ai săi, iar la întrebarea „Cum vă vedeţi peste 5-10 ani?“, edilul din Valu lui Traian a răspuns pentru „Observator“ că are convingerea că va fi „la fel de tânăr şi prosper ca acum“, însă despre acestea, dar şi despre tot ce înseamnă viaţa unui primar aflat la al treilea mandat, în interviul pe care edilul Florin Mitroi a acceptat să ni-l acorde.

Reporter: Cum v-aţi prezenta, în cuvinte puţine?

Florin MITROI: Sunt primarul localităţii Valu lui Traian din 2004, iar dincolo de această funcţie, sunt şi eu un om normal ca toţi ceilalţi, cu bune şi mai puţin bune… Provin dintr-o familie modestă de oameni simpli, dar cinstiţi. Am muncit foarte mult pentru a reuşi să evoluez, să îmi creez o afacere a mea. Am reuşit acest lucru cu câţiva ani înainte de a deveni primar. Tocmai de aceea, nu m-am ferit niciodată să îmi completez declaraţia de avere. Sincer, înainte să fiu demnitar, aveam mai mult timp să mă ocup de afacere şi, automat, câştigam mai mult decât acum.

R.: Care sunt motivele pentru care aţi ales o carieră în administraţia publică?

F.M.: Am devenit primar în anul 2004 şi până atunci nu am activat în sectorul public. Recunosc şi că, la acel moment, nu cunoşteam în detaliu modul de funcţionare al unei administraţii publice locale, însă mi-am dorit să schimb în bine viaţa cetăţenilor comunei şi, implicit, a mea, pentru că şi eu locuiam aici. La nivelul lui 2004, oamenii din comună mergeau cu cizme de cauciuc pe drumuri, nu aveau iluminat public sau apă în toate zonele, iar de canalizare sau investiţii nici nu putea fi vorba. În calitate de primar puteam schimba toate astea. Şi am şi făcut-o! Am fost întotdeauna un om serios, care îndeplineşte ceea ce promite în campaniile electorale şi chiar mai mult. Tocmai de aceea cetăţenii m-au votat şi a treia oară şi îmi acordă zilnic încrederea lor.

R.: Cum vedeţi acum funcţia în administraţie?

F.M.: Pot spune că am obosit. A fost frumos să văd că pot face lucruri bune pentru oameni, mai ales că, din poziţia de primar, cunoşti mulţi oameni cu poveşti interesante de viaţă. Acum, însă, în ultimii trei ani cel puţin, de când ţara trece printr-o perioadă de criză, la audienţe vin în proporţie de 90% oameni ale căror probleme nu le pot rezolva – locuri de muncă, ajutoare financiare etc. Nici la Primărie nu mai dispunem de fondurile de altădată, iar când mai vin şi oameni cu probleme a căror rezolvare nu depinde de tine şi ajungi să nu mai vezi rostul unei asemenea responsabilităţi, mai ales când nu din asta trăieşti şi când oamenii devin din ce în ce mai răi şi mai neînţelegători…

R.: Care sunt cele mai importante proiecte pe care, în calitate de primar, le-aţi finalizat?

F.M.: Sunt foarte multe. Am asfaltat şi pietruit drumurile, am introdus reţea de apă şi electricitate în toate zonele existente la momentul lui 2004 şi nu numai, am alocat peste 800 de loturi pentru tinerii căsătoriţi, am construit stadion, Primărie, A.N.L.-uri, cantină şi locuinţe sociale, biserică, şcoală, am demarat introducerea reţelelor de gaze şi canalizare (parţial funcţionale) etc. Ele sunt mult mai multe, dar sincer nu le mai ştiu numărul. Mă bucur doar că şi mâine, dacă plec din Primărie, o pot face cu fruntea sus, pentru că mi-am îndeplinit promisiunile. În campanie nu am promis nici ajutoare financiare, nici case, nici achitarea creditelor, nici angajări. Am promis, însă, infrastructură şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi asta am făcut. Ca dovadă, populaţia de astăzi a comunei este dublă faţă de cea din 2004.

R.: Ce ar mai fi de făcut în localitate?

F.M.: Ca de obicei, treaba nu se termină niciodată. Suntem în curs cu canalizarea şi gazele, cum vă spuneam. Trebuie să le finalizăm şi, apoi, să reparăm drumurile. Am şi început, de altfel, să asfaltăm, dar ne-am oprit din cauza sistării finanţării de la Guvern, pe H.G. 577. Mai avem în curs, pe bani europeni, un Centru pentru tineret şi o extindere şi reabilitare de şcoală. De asemenea, mai există canalul colector ce traversează localitatea şi trebuie refăcut, câteva zone inundabile de reprofilat…. Probleme sunt multe dar, din păcate, finanţările vin foarte greu. În loc ca administraţia centrală să le susţină pe cele locale, se întâmplă exact invers.

R.: Cât timp alocaţi muncii din administraţie şi pentru ce alte activităţi vă mai rămâne timp?

F.M.: Încerc să mă împart, în mod egal, între administraţie, familie şi afacere. Mi-am creat echipe competente, care să mă suplinească în absenţă, şi zic eu că fac faţă fără probleme tuturor sarcinilor.

R.: Cum vă place să vă petreceţi timpul liber? Preferaţi ca în vacanţe să mergeţi la munte sau la mare?

F.M.: Nu prea am timp liber. De regulă, îmi petrec vacanţele – din ce în ce mai rare şi mai scurte – în compania familiei şi a prietenilor. Nu am o preferinţă pentru munte sau pentru mare. Consider că, atâta vreme cât compania este plăcută, poţi să te relaxezi şi să te simţi bine oriunde.

R.: Care este locul vizitat ce v-a rămas în suflet ca fiind cel mai drag?

F.M.: Mi-a plăcut mult să călătoresc şi să descopăr civilizaţii noi, de la care am ce învăţa. Unul dintre locurile care mi-a rămas în suflet este Sibiul. E un oraş care reprezintă cu mândrie România, cu oameni civilizaţi şi primitori.

R.: Despre activitatea politică, ce ne puteţi spune? Ştiu că aţi avut, în P.D.L., unul dintre cei mai vocali lideri, dar aţi ales să rămâneţi cumva în umbră. Ne puteţi vorbi despre motive?

F.M.: Cum am mai spus, în calitate de primar, eu fac tot ceea ce depinde de mine. Dacă ne uităm mai sus, respectiv spre cei care ar trebui să ne reprezinte interesele în organele de conducere ale ţării, nu cred că putem spune acelaşi lucru. M-am retras din politică pentru că m-am convins că cetăţenii comunei nu au nimic de câştigat de pe urma activităţii mele în partid, oricare ar fi acea. În politică se vorbeşte mult, se ceartă toată lumea cu toată lumea şi se adună lauri, dar când e vorba să ţi se acorde un sprijin palpabil, practic, pentru comună, toată lumea dă răspunsuri vagi. Asta nu mi-a plăcut niciodată!

R.: V-ar plăcea o carieră politică în viitor? Deputat sau senator…

F.M.: Nu! Tocmai din motivele menţionate deja. Este o lume în care m-aş lupta doar cu morile de vânt.

R.: V-ar plăcea ca şi copiii dumneavoastră să vă urmeze în carieră?

F.M.: În niciun caz! Slavă Domnului, ei au un confort material pe care se pot baza şi pot face în viaţă orice îşi doresc. Nu are rost să se oftice sau să se consume şi ei la fel ca mine.

R: Cum vă vedeţi peste 10-15 ani?

F.M.: La fel de tânăr şi prosper ca acum. Nu ştiu exact ce ocupaţie voi avea, dar în mod cert am capacitatea de a mă descurca în orice situaţie.

R.: Un mesaj pentru cei apropiaţi şi un alt mesaj pentru cetăţeni…

F.M.: Pentru puţinii oameni care îmi sunt apropiaţi, nu trebuie să transmit un mesaj pe această cale. Ei mă cunosc şi ştiu ce simt! Pentru cetăţeni… le doresc numai bine, să se bucure de ceea ce am reuşit să fac pentru ei şi îi asigur că încerc să fac la fel de multe şi în continuare, dar că este extrem de dificil din cauza lipsei resurselor financiare.

Mihaela TÎRPAN

Comenteaza acest articol

css.php