Fostul abator, despuiat de spaţii şi părăsit de chiriaşi, dar pe profit

Fostul abator, despuiat de spaţii şi părăsit de chiriaşi, dar pe profit

Diagnosticul la nouă luni pentru Carmeco S.A. este rezervat: au început să plece clienţii, administratorii vând ce mai au prin casă, dar firma a reuşit să înregistreze un profit mic, prin reducerea chetuielilor.

Se pare că insolvenţa a început să-i facă bine fostului abator. Potrivit unui raport remis către piaţa de capital, situaţia financiar-contabilă  la nouă luni din acest an este net superioară anului precedent. Veniturile au fost de peste 361.000 de lei iar cheltuielile au fost de 346.305 lei, de unde a rezultat un profit de aproape 15.000 de lei, e drept, destul de mic, însă cu mult mai bine comparativ cu intervalul de raportare din anul trecut, atunci când Carmeco a înregistrat venituri de 371.069 de lei şi cheltuieli de 423.683 de lei.

Potrivit raportului administratorilor, în acest an s-au onorat toate plăţile, conform planului de reorganizare, însă toate au avut un cost. Trei centre de achiziţii din Hârşova, Băneasa şi Negru Vodă au fost scoase la vânzare, întrucât principala sursă de venit a companiei, închirierea spaţiilor din Constanţa, a avut de suferit, ca urmare a renunţării unor clienţi la spaţii. Oricum, administratorul special a propus prelungirea duratei de insolvenţă cu încă un an, propunere aprobată de către acţionari în prima parte a acestui an şi, apoi, avizată de tribunal în luna septembrie.

Filmul reorganizării

S.C. Carmeco S.A. a fost înfiinţată în februarie 1991, având ca obiect de activitate „producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii, precum şi producerea frigului, în vederea depozitării mărfurilor congelate la temperaturi de minus 25 grade“, iar în prezent singura activitate este închirierea birourilor şi spaţiilor din hale. Pe 20 decembrie 2011, Carmeco a intrat în procedura insolvenţei, iar pe 21 mai 2012 Tribunalul Constanţa a aprobat planul de reorganizare a societăţii.

Acţionarul majoritar al S.C. Carmeco S.A., compania Metachim, care deţine 53,18% din acţiunile fostului abator, a fost primul creditor care a votat pentru deschiderea procedurii de reorganizare. Metachim este creditoare garantată, a cărei creanţă reprezintă 94,73% din creanţele garantate (calitatea de creditor garantat în cadrul procedurii insolvenţei o deţine creditorul a cărui creanţă este însoţită de cel puţin una din garanţiile reale). În acelaşi timp, Metachim S.A. s-a abţinut de la vot la categoria „alţi creditori chirografari“ (drept de gaj), însă restul creditorilor s-au pronunţat, de asemenea, în favoarea reorganizării, astfel că societatea Carmeco a intrat în această procedură judiciară.

Darius MARTINESCU

Comenteaza acest articol

css.php