Fratele jandarm

Pe undeva, pe la 1907, niste soldati, niste jandarmi, sub amenintarea Curtii Martiale, au slobozit ceva gloante catre cei ce erau flamanzi. Catre rasculati. Unii erau frati, mame, tati si surori. Intre ei. Dar sistemul avusese grija, ca soldatul din Moldova sa-si faca stagiul militar in Oltenia si invers. Astfel ca, nici soldatii, nici jandarmii, n-au simtit ca trag cu gloante de sange asupra rudelor lor. De sange. Ci asupra unor infractori, unor indivizi ce vor caderea guvernului si destabilizarea situatiei din tara.

Mitingurile din zilele trecute au dovedit cat de destabilizat este poporul infometat si cum dezbinarea a ajuns la pret de virtute. Protestatarii, bugetari si de alta factura, s-au luat la harta cu jandarmii, pentru dreptatea din cer. Ca aia de la guvern… Poate intr-o alta viata. Pe baricade, de o parte si de alta, s-au aflat jandarmii, platiti de la buget, jurati sa apere si sa protejeze si protestatarii, platiti de la buget, sa munceasca si sa plateasca. Fiecare, cu dreptatea lui, dreapta, fiecare cu foamea lui, si mai dreapta. Cu toate ca de foame, de obicei te cam cocosezi. Si s-au scuipat, si s-au injurat, si-au aruncat cu sticle de plastic si gaze, fiecare crezand ca are rezonul cel mai drept. Astfel, cel care a castigat a fost tot guvernul si restul putinilor popandai ajunsi la putere, in defavoarea celor multi si prosti, platitori de taxe si impozite.

Daca protestatarii ar fi ajuns sa dea jos structurile de la varf, istoria ar fi consemnat o victorie a democratiei. Asa insa, s-a trecut la „si alte evenimente” o tentativa de protest esuat. Iar la primavara, bocii, bocurile si alte rahaturi vor numara supravietuitorii iernii ce va sa vina. Caci, ei, sigur vor fi printre privilegiati. Si noi,… care noi?

Felician PETRARU

One Comment

  1. Ehei, au trecut peste 103 ani de atunci, acum putem avea si noi arme, numai daca nu vrei nu ai arme si ce arme.Sa nu ma credeti am vazut una, din greseala si am exclamat:vai ce imita jucaria asta un psl cu laser, am mers mai departe.Atuncu rasculatii aveau numai furci, topare si coase, acum revoltatii pot avea, daca vor fi provocati, arme mai performante decat cei care vor indrazni sa traga primul foc de arma.Ce credeti ca satrapul sef nu stie, daca nu stie va face o mare greseala si va sfarsi tragic, mai rau decat Ceausescu, unii vor spune ca nu se poate mai rau, ba bine ca da, de ce ii este frica base nu va scapa, poate pe el.

Comenteaza acest articol

css.php