GALERIE FOTO/O altă clădire-simbol a Constanţei riscă să aibă soarta Cazinoului?!

GALERIE FOTO/O altă clădire-simbol a Constanţei riscă să aibă soarta Cazinoului?!

A fost primul hotel construit la malul mării!

Comandamentul Flotei de pe faleza din municipiul Constanţa, un monument istoric aflat în vecinătatea Cazinoului, ar urma să intre în reparaţii capitale. Obţinerea tuturor avizelor necesare şi, mai ales, a autorizaţiei de construcţie s-a împotmolit, iar executarea lucrărilor se află sub semnul întrebării. Singurul lucru care se ştie este că, de Ziua Marinei, accesul va fi restricţionat în clădirea emblematică a oraşului, construită în urmă cu peste 100 de ani.

O altă clădire importantă a municipiului Constanţa aşteaptă să fie depăşită birocraţia greoaie, pentru a putea fi demarate reparaţiile capitale. A trecut peste un an de când se fac demersuri pentru începerea lucrărilor de reabilitare a Comandamentului Marinei Militare, în faţa căruia, în fiecare an, de Ziua Marinei, au loc tot felul de demonstraţii, care atrag mii de turişti şi constănţeni.

În luna februarie 2015, Primăria Municipiului Constanţa emitea certificatul de urbanism necesar acestui proiect, acţiune înterprinsă de U.M. 02542 Focşani, care se ocupă de consolidarea imobilului. În document se precizau lucrările ce urmează să fie efectuate, respectiv consolidarea unui pavilion aflat în curtea Comandamentului, dar şi reparaţii capitale la sediu, reabilitarea reţelei de electricitate, apă şi canalizare, şi refacerea aleilor.

Următorii paşi au fost obţinerea avizelor necesare de la Ministerul Culturii şi a autorizaţiei de construire de la Primăria Constanţa. Potrivit unor surse care au dorit să rămână anonime, de ceva timp, totul a stagnat, deşi constructorul aşteaptă să se apuce de treabă. „Procedurile au fost îngreunate mult la Ministerul Culturii, unde ba s-au schimbat miniştrii, ba au fost solicitate tot felul de adrese, ba depinde de o comisie care se întruneşte rar. Mai mult şi legile sunt prost gândite şi nu fac decât să pună piedici. Aşa ceva numai în România se poate întâmpla, mai ales când este vorba despre un proiect important, despre un monument istoric de care ar trebui să avem grijă şi să îl preţuim“, a declarat sursa citată.

Astfel, au trecut aproape cinci luni pentru plimbarea unor hârtii şi emiterea avizelor necesare. Urmează ca de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Naţională Constanţa să fie desemnat un reprezentant care să facă cercetarea arheologică şi să urmărească execuţia lucrărilor, în condiţiile în care este vorba despre un monument istoric.

Lucrările vor dura până în 2018

Reprezentanţii Statului Major al Forţelor Navale (S.M.F.N.) au răspuns unei solicitări adresate de către ziarul „Observator de Constanţa“, explicând motivul pentru care sunt necesare aceste lucrări, dar şi faptul că încă se aşteaptă autorizaţiile. „În anul 2015, clădirea a fost expertizată, iar în urma acestor analize s-a impus cerinţa de a fi consolidată clădirea. În conformitate cu Legea 50/1991, privind autorizarea construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, şi cu Legea 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, a fost înaintată către Primăria Municipiului Constanţa solicitarea pentru obţinerea autorizaţiei de execuţie a lucrărilor de reabilitare ale clădirii Comandamentului Flotei“, au precizat cei de la S.M.F.N.

Lucrările ar urma să se facă până în anul 2018, după care clădirea va rămâne tot sediul Comandamentului Flotei, din care, între timp, angajaţii au fost mutaţi temporar. Răspunsul oficial dă, totuşi, speranţe că totul se va rezolva, iar clădirea istorică nu va zace abandonată, precum cea a Cazinoului unde, în ultimii ani, au fost organizate trei licitaţii, două anulate, iar a treia bate pasul pe loc.

Totuşi, Ziua Marinei Române, eveniment de importanţă naţională, va fi sărbătorită la Constanţa pe faleză, în aceeaşi locaţie, cu menţiunea că accesul în clădirea Comandamentului Flotei va fi interzis, din cauza faptului că, la acea dată, lucrările vor fi în desfăşurare, au mai spus reprezentanţii S.M.F.N. Platoul din faţa clădirii era amenajat de obicei pentru invitaţi şi oficialităţi, iar adeseori, în interiorul clădirii, la finalul festivităţilor, aveau loc discuţii mai mult sau mai puţin protocolare.

Un trecut frumos al primului hotel construit la Constanţa

Actualul Comandament al Flotei, de pe strada Remus Opreanu nr. 13, a fost, de fapt, primul hotel construit la Constanţa, în stil neoclasic, cu frontoane, capiteluri şi statui decorative, care a purtat numele de „Terminus“ şi apoi „Carol I“. Clădirea a fost construită între anii 1879 şi 1881, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu, cel care a făcut planurile şi pentru Hotelul Continental, o altă clădire demult dispărută din peisajul Constanţei. Între anii 1924 şi 1927, clădirea a fost supraetajată şi a devenit cămin ofiţeresc, fiind preluată de Cercul Militar, ultima restaurare datând din anii 1982-1983. Construcţia are o fundaţie solidă, pe stâncă, de 14 m adâncime, din pietre şi cărămizi zidite cu mortar de var hidraulic, potrivit constanta-imagini-vechi.blogspot.ro.

Imediat după construirea hotelului, aici a fost amenajată prima plajă, unde baia nu se făcea la vedere, iar femeile aveau corpul acoperit până la gât.

Baia în mare era, uneori (în condiţiile de mare agitata) deosebit de periculoasă în această zonă, din cauza stâncilor ce se aflau pe fundul mării, conform sursei citate.

Sursa foto: arhiva Observator de Constanta si constanta-imagini-vechi.blogspot.ro

Emilia SAVA

Comenteaza acest articol

css.php