GALERIE FOTO / O altă comoară descoperită accidental, în judeţul Constanţa

GALERIE FOTO / O altă comoară descoperită accidental, în judeţul Constanţa

La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a ajuns o barcă. Dar nu orice fel de barcă, ci prima folosită de români pentru a traversa apele, din dorinţa de a descoperi noi teritorii, a-şi vinde mărfurile sau doar de a pescui. Rămâne de văzut cât de veche este monoxila, dar important este că aceasta este în bună stare şi va putea fi expusă, spre deliciul vizitatorilor.

Vara trecută, a fost descoperită o monoxilă în Dobrogea, acea barcă scobită dintr-un buştean şi folosită chiar de Alexandru Macedon pentru a trece Dunărea cu armata sa. Sau mult mai târziu, de Mircea cel Bătrân în secolul al XIV-lea, care avea chiar o mică flotilă de astfel de ambarcaţiuni din trunchiuri de copac. Căci şi românii au folosit, de exemplu, stejarii, pe care i-au scobit, pentru a naviga pe râurile ţării şi pe Dunăre.

Monoxila care a ajuns, miercuri după-amiază, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (M.I.N.A.C.), a fost descoperită întâmplător, la Ostrov. Câţiva locuitori au găsit-o în Dunăre, când aceasta a scăzut, au anunţat Primăria şi aşa au aflat specialiştii de această comoară. Căci foarte puţine bărci din trunchi de copac au fost păstrate, în România mai existând doar patru.

„A fost descoperită în vară, dar a ajuns la noi abia ieri (miercuri – n.r.), pentru că nu a fost deloc uşor să o transportăm. E grea şi mare şi de la Ostrov până aici a durat. Mai ales că a trebuit să fim atenţi cum va fi transportată, să nu se distrugă. Doar e o barcă făcută dintr-un trunchi de copac, poate fi uşor afectată“, ne-a declarat Gabriel Custurea, directorul M.I.N.A.C.

Potrivit acestuia, tehnologia monoxilei este foarte veche, aşa că barca descoperită la Ostrov poate avea şi 5.000 de ani. Dar şi doar 100, pentru că ţăranii scobeau câte o astfel de lotcă şi ieşeau la pescuit. Noua descoperire din Dobrogea va fi datată de Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, după ce va fi trimisă o mostră.

„Am avut noroc cu această descoperire. Mai ales şi că este în stare bună, are doar nişte crăpături, care vor fi rezolvate de restauratorul nostru. O vom expune pentru publicul probabil în primăvară, dar să vedem unde: la expoziţia de istorie modernă sau la preistorie. Depinde de datarea pe care o va face institutul. Oricum, este o descoperire importantă, chiar dacă are doar 100 de ani“, ne-a mai spus Custurea.

Alta barca scobita, la Muzeul Marinei

Alte bărci scobite în trunchiuri de copac descoperite pe teritoriul României se mai află la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova (aici sunt două), la Complexul Muzeal Arad, dar una este şi la Muzeul Marinei Militare din Constanţa. Aceasta este una dintre cele mai valoroase obiecte din patrimoniul său, având o lungime de 10 metri şi datând din secolul al XV-lea. Monoxila de aici a fost descoperită în albia Crişului Alb. Mijlocul de navigaţie tradiţional al strămoşilor noştri a fost folosit în număr mare atât pe Dunăre şi râurile interioare, cât şi la Marea Neagră, până în vremea lui Vlad Ţepeş (1476). Trunchiul de copac scobit este primul pas în arta nautică, fapt demonstrat de descoperirea în unele aşezări preistorice dobrogene a unor resturi de peşti ce nu puteau fi pescuiţi decât în larg.

Şi monoxila de la muzeul din Arad a fost descoperită în mâlul Crişului Alb. Cea din Ploieşti a fost găsită în 1998, în urma unei ploi abundente de mai multe zile, care a dus la ieşirea din matcă a Teleajănului. Aşa a ieşit la suprafaţă buşteanul prelucrat, folosit pentru navigaţie în secolul XV.

Aceste bărci erau folosite şi ca pod umblător: două dintre ele erau puse una lângă alta, legate între ele şi acoperite cu scânduri, pentru a putea trece chiar şi un car cu boi de pe un mal pe altul.

Valentin ISPAS

One Comment

  1. Astea sunt pozele cu noi gasite?

Comenteaza acest articol

css.php