GALERIE FOTO/ Zeci de seringi de morfină aruncate pe plajă, la Saturn

GALERIE FOTO/ Zeci de seringi de morfină aruncate pe plajă, la Saturn

„În data de 21.11.2015, am dat peste acest sac cu deşeuri biologice, în timp ce mă plimbam cu familia pe plaja mare situată între staţiunile Venus şi Saturn, la o distanţă de 10 m de malul mării. Cred că a fost aruncat în mare de pe digul din dreptul Spitalului Municipal Mangalia şi a fost adus de curenţi la mal … ar putea fi o ipoteză“, sunt cele câteva rânduri pe care ni le-a trimis, împreună cu mai multe fotografii, pe adresa redacţiei, un cititor.

Un cititor al zianului Observator a găsit, week-end-ul trecut, pe plaja dintre Venus şi Saturn, un sac din rafie, plin cu gunoaie. Printre doze goale de bere şi resturi de polietilenă, bărbatul a remarcat câteva zeci de seringi de morfină, unele pline, altele folosite, împrăştiate pe nisip. A făcut câteva fotografii sugestive, pe care ni le-a trimis la redacţie, îngrijorat de prezenţa resturilor biologice într-un loc public. Ipoteza lui, potrivit căreia sacul ar fi fost aruncat de pe digul de lângă spitalul din Mangalia nu este tocmai verosimilă, deoarece este puţin probabil ca obiectul din rafie să ajungă întreg la mal. De aceea, cea mai plauzibilă explicaţie ar fi că resturile au fost aruncate pe plajă, dar nu se ştie de către cine.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, administratorul plajei, a acţionat imediat după sesizarea făcută de noi, iar ieri s-a constatat că sacul era în acelaşi loc. Potrivit purtătorului de cuvânt al A.B.A.D.L., Marieta Iorga, s-a luat legătura cu Poliţia, Direcţia de Sănătate Publică şi D.I.I.C.O.T., care au început propriile anchete. De asemenea, s-a contactat o firmă specializată în neutralizarea deşeurilor periculoase, care a ridicat tot sacul, precum şi resturile împrăştiate pe nisip. Pentru a fi identificat cel care le-a aruncat, Poliţia va demara propria anchetă şi va verifica sursa seringilor.

Morfina este unul dintre cele mai puternice analgezice, cu efect narcotic, folosit în special în alinarea durerilor bolnavilor aflaţi în stadii terminale ale unor boli incurabile. De aceea, are un regim special, iar farmaciile o eliberează numai pe bază de reţetă şi se reţin atât datele medicului care o prescrie, cât şi ale pacientului.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Cristina Schipor, ne-a declarat că nu are ştiinţă despre vreun incident similar care să se fi petrecut în ultimii ani. „Orice seringă folosită are un regim special. Nu se pot arunca de către nimeni la întâmplare. Până acum nu am avut cazuri reale, ci doar diversiuni“, ne-a declarat Cristina Schipor.

Netty DUMITRACHE

Din secțiunea de Excluvități Onservator, citește și:

Comenteaza acest articol

css.php