GALERIE FOTO. Sanatoriul Techirghiol, recompensat cu Premiul „Ana Aslan“, pentru performanţă în recuperarea medicală şi balneologie

GALERIE FOTO. Sanatoriul Techirghiol, recompensat cu Premiul „Ana Aslan“, pentru performanţă în recuperarea medicală şi balneologie

Premiul național ”Ana Aslan” pentru performanță în recuperarea medicală și balneologie a fost primit ieri seară, într-un ceremonial aniversar la Palatul Cotroceni de către Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol condus de manager Elena Roxana Almășan.

Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie ”Ana Aslan” a instituit pentru prima dată un important premiu naţional purtând numele fondatoarei gerontologiei medicale românești, de la a cărei naștere s-au împlinit recent 120 de ani. În același timp, premiul marchează împlinirea a 65 de ani de la înființarea Institutului de Gerontologie și Geriatrie din România și 25 de ani de când acest institut unic a primit numele Ana Aslan.  S-au scurs și două decenii de când Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie a elaborat un Program Național pentru asistența medico-socială a populației vârstnice din România.
În semn de profund omagiu față de această copleșitoare personalitate a științei românești, premiul ”Ana Aslan” a fost conferit unor instituții și personalități care au obținut rezultate excelente în cercetarea și gerontologia socială, în activităţi civice, de susținere a unor proiecte având ca arie de interes folosirea resurselor naturale în tratarea unor afecțiuni, în promovarea României ca destinație medicală prin factori de cură naturali, în dezvoltarea bazelor de tratament cu factori naturali pentru ameliorarea și fortificarea stării de sănătate la copii.
În Laudatio care a motivat acordarea premiului s-a subliniat că Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol a devenit centrul în care reprezentanți ai unor importante instituții științifice românești contribuie la cunoașterea efectelor factorilor terapeutici naturali ai litoralului și mai ales ai lacului Techirghiol. Acest lucru a dus la poziţionarea unităţii sanitare ca lider între staţiunile balneare româneşti, ocupând bine argumentat primul loc, în clasamentul oficial extrem de riguros efectuat de Asociația română de balneologie.
În această perioadă, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol a înregistrat o creştere importantă a numărului de pacienți și implicit a încasărilor, dar și reducerea cheltuielilor. Pacienții beneficiază nu numai de tratamentele naturiste cu apă și nămol din lac, dar și de o aparatură medicală de ultimă generaţie ce se adresează unui spectru larg de afecţiuni. Această nouă gamă de aparatură a Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirgiol reprezintă un sistem de fizioterapie avansat, care include atât cele patru module terapeutice clasice : hidrotermoteraptie, electroterapie, masoterapie și kinetoterapie, cât și terapii inovative ca robotica, realitate virtuală, câmp electromagnetic nanopulsat, și multe altele. Parametrii superiori, spectrul larg de aplicatori şi accesoriile fac ca această gamă să fie alegerea ideală pentru orice bază de tratament modernă.
Optimizarea activității economico – financiare, creșterea calității serviciilor medicale, a confortului atât pentru pacienți cât și la locul de muncă al personalului instituției, sunt rodul unei activități manageriale de echipă axate pe asigurarea veniturilor necesare atât pentru acoperirea cheltuielilor curente, cât și pentru efectuarea unor lucrări de investiții care să ducă la creșterea adresabilității Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol, atât la nivel național cât și pe plan european. In acest moment, cel mai important obiectiv de investiție aflat în derulare la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol este reabilitarea secției de recuperare neuropsihomotorie copii, proiect în valoare de aproximativ 7 milioane de euro, finanțat de Compania Națională de Investiții.
Sanatoriul Techirghiol a beneficiat în acești ultimi ani de o promovare eficientă pe piața internațională, obiectivul strategic lansat de echipa managerială a Elenei Roxana Almășan vizând statutul de lider european în domeniu, printr-o bună cunoaștere a virtuților terapeutice a factorilor de cură, prin protejarea lacului ca parte a patrimoniului universal, prin implicarea specialiștilor în cercetarea științifică multidisciplinară pentru aprofundarea studiilor dedicate lacului. In acest sens Sanatoriul Techirghiol a participat la două întâlniri: “Investing in a sustainable and competitive european tourism”, întâlnire desfăşurată în Bruxelles în cadrul Parlamentului European, și “Connecting europe through innovation”, întâlnire desfăşurată în Madrid, militând alături de Comisia Europeană la dezvoltarea turismului medical balnear.
Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol a fost implicat în nenumărate proiecte de cercetare ştiinţifică. Aici funcționează cu bune rezultate un Centru de cercetare științifică în colaborare cu Universitatea Ovidius din Constanța.
Sanatoriul din Techirghiol este membru al Federației Internaționale de Hidroterapie și Climatoterapie, al Forumului Internațional pentru Turismul de sănătate, al Asociației Orașelor Istorice Termale Europene, al Societății Internaționale de Hidrologie Medicală, iar în acest moment echipa sanatoriului este pregătită să adere la Asociația Balcanică de Mediu. Echipa medicală și de cercetare a sanatoriului Techirghiol (peste jumătate din medicii sanatoriului sunt doctori în medicină, datorită studiilor de cercetare valoroase asupra nămolului sapropelic de Techirghiol) participă activ la numeroase manifestări naționale și internaționale de profil, punând în evidență aspecte terapeutice în concordanță cu medicina bazată pe dovezi ale miraculosului aur negru al României, nămolul de Techirghiol. Activitatea medicală și de cercetare s-a concretizat prin derularea mai multor proiecte europene de către colectivul sanatoriului, în acest moment având în contractare un proiect european POCU ID 112863 “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă – transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă”. Participarea semnificativă a Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol la numeroase târguri și manifestări științifice internaţionale, organizarea cu forțe proprii a unor astfel de evenimente de anvergură științifică, au creat o bună vizibilitate internaţională. Promovarea turismului de sănătate s-a făcut în concordanță cu master-planul de dezvoltare al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului pentru atragerea de noi piețe potențiale turistice.
Personalul Sanatoriului este implicat în activitatea de cercetare-dezvoltare având ca direcţii prioritare realizarea de tehnologii, produse şi servicii inovative adresate unor probleme complexe de sănătate precum şi dezvoltarea de terapii medicale cu apă din lac şi nămol sapropelic. Se poate afirma cu temei că aici s-a creat un centru de excelență în sănătate publică și management balnear, la nivel național.

Comenteaza acest articol

css.php