GALERIE FOTO/Vandalizată, IMUM se vinde la un preţ de nimic. Vor apărea blocuri în locul fabricii?

GALERIE FOTO/Vandalizată, IMUM se vinde la un preţ de nimic. Vor apărea blocuri în locul fabricii?

Din 2012, se tot încearcă vânzarea fostei fabrici IMUM. Mai nou, licitaţia a fost postată şi pe site-urile arhicunoscute de anunţuri, doar-doar se va găsi un cumpărător. Pentru teren şi ce a mai rămas din hale se cer 13 milioane de lei, iar pentru baza sportivă, încă 700.000 de lei. Investitorii nu pot construi blocuri aici, dar oricând poate fi modificat Planul Urbanistic General.

În 2010, IMUM a intrat, oficial, în faliment şi ultimii salariaţi rămaşi trimişi acasă, după ce Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a revocat, cu un an înainte, privatizarea fabricii din 2004, deoarece cei doi noi proprietari, Emin Ozyasar şi Constantin Radu, nu realizaseră planul de investiţii stabilit (estimat la 2 milioane de euro), ci tăiaseră tot ce se putea şi au vândut-o la fier vechi. Apoi, au înstrăinat-o lui Omer Dede şi Serdar Elhuseyni, aşa că atunci când A.A.A.S. a executat garanţia reală mobiliară constituită asupra pachetului de acţiuni înstrăinat, aceştia au dat statul român în judecată, la Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiţii din Washington, tot în 2010. Abia după trei ani instanţa internaţională a respins solicitarea celor doi oameni de afaceri turci, care cereau despăgubiri de aproximativ 30 de milioane de euro.

33 de hectare pentru 15 milioane de lei

Aşa s-a întors fosta Întreprindere Mecanică de Utilaje Medgidia în curtea statului, la Ministerului Economiei, care s-a trezit că trebuie să plătească peste 30 de milioane de lei creditorilor, diverse firme, Fiscul, Primăria Medgidia şi angajaţi care nu şi-au primit salariile. Deci statul român devenise acţionarul majoritar al acestei găuri negre, fiind slabe şansele ca fabrica să producă banii pentru acoperirea datoriilor, mai ales după ce fusese vandalizată de către cei care o cumpăraseră în 2004. Nici nu se putea pune problema reluării producţiei de utilaje agricole, deşi odată IMUM era cea mai mare astfel de uzină din ţară. Din mamutul industrial care se întindea pe 37 de hectare în zona industrială a municipiului Medgidia nu mai rămăsese nimic. Singura soluţie de a se mai salva ceva era revânzare.

Mai nou, fabrica a fost scoasă la vânzare pe binecunoscute site-uri de anunţuri, semn că nu încercările statului de a o înstrăina nu au succes. Preţul: 13.780.573,56 lei, fără T.V.A., pentru terenul de 310.295 mp, construcţii şi bunuri mobile de pe str. Independenţei din Medgidia. Baza sportivă a uzinei, de pe str. Lucian Grigorescu, se vinde separat, pentru 701.122,5 lei, fără T.V.A.: teren în suprafaţă de 22.436 mp şi clădire de sport. Adică, în urma vânzării tuturor bunurilor nu se vor putea plăti toate datoriile!

Cei interesaţi pot participa la licitaţiile care se organizează în fiecare zi de vineri, la ora 11.00, la sediul lichidatorului judiciar RomINSOL I.P.U.R.L. din Constanţa. Potrivit lui Paul Apostol, reprezentantul lichidatorului, încă din 2012 se încearcă vânzarea acestora, dar până acum nu s-a găsit niciun cumpărător. „Din 2012 s-au scos la vânzare, preţul de acum este mai mic faţă de cel iniţial. Nu a fost redus cu 25 şi apoi 50%, s-au facut diminuări mai mici. Au fost câţiva doritori, dar ei nu vor toată suprafaţa de teren, doar bucăţi mai mici, pentru că aceasta ar fi prea mare pentru ei“, ne-a declarat Apostol. Mai multe informaţii despre cum au decurs procedurile de licitaţie până acum nu putem obţine decât în urma unei solicitări scrise, pe care am trimis-o deja. Vom reveni cu informaţii când ne va răspunde RomINSOL.

Destinaţia zonei poate fi modificată oricând

Potrivit primarul Medgidiei, Marian Iordache, Municipalitatea are de recuperat de la IMUM 2,1 milioane de lei. „Există şi datorii la bugetul de stat, nu numai la cel local, de 30 de milioane de lei, am înţeles de la reprezentanţii sindicatului că şi foştii angajaţi mai au de primit 600.000 de lei. Nu cred că noi vom recupera ceva, pentru că are întâietate statul şi dacă ei nu obţin decât 15 milioane de lei, din ce să ne plătească?“, ne-a declarat edilul-şef.

Potrivit Planului Urbanistic General al Municipiului Medgidia, toată zona în care se află IMUM-ul are destinaţia de industrie, deci aici nu ar putea fi ridicate blocuri, hoteluri sau alte tipuri de clădiri care nu se încadrează în acest scop. Însă, P.U.G.-ul poate fi oricând modificat prin propunerea unui Plan Urbanistic Zonal de către un investitor, deci nu ar fi exclus ca în locul fabricii să apară un cartier rezidenţial.

Valentin ISPAS

Comenteaza acest articol

css.php