GALERIE FOTO/Poliţiştii locali vor să cureţe străzile Constanţei de căruţaşi

GALERIE FOTO/Poliţiştii locali vor să cureţe străzile Constanţei de căruţaşi

Începând de ieri şi până vineri, 15 iulie, Poliţia Locală Constanţa va derula o acţiune împotriva conducătorilor vehiculelor cu tracţiune animală. Aceştia sunt identificaţi în trafic şi sancţionaţi contravenţional pentru faptul că circulă pe străzile Constanţei. Ieri, în prima zi a acestei campanii, mai mulţi căruţaşi au fost amendaţi.

În perioada 11-15 iulie, agenţii Poliţiei Locale vor desfăşura acţiuni care au ca scop sporirea gradului de siguranţă şi fluidizarea traficului rutier. În acest sens, poliţiştii vor fi pe urmele căruţaşilor care circulă pe bulevardele şi străzile din municipiu şi vor aplica amenzi.

„Poliţiştii locali vor desfăşura activităţi specifice de identificare şi sancţionare a conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală care circulă pe raza municipiului Constanţa. Această interdicţie este prevăzută de Codul Rutier şi vom acţiona pe diferite zone, pe mai multe zile, pentru a combate acest fenomen. Legea prevede să aplicăm sancţiuni contravenţionale, care sunt de la 9 la 20 de puncte amendă, adica de la 1.125 la 2.500 de lei, cu posibilitatea de a achita jumătate din minim în 48 de ore“, a declarat Dan Baltag, şeful Serviciului Siguranţă Rutieră, din cadrul Poliţiei Locale Constanţa.

Nu ştiu legea şi nu vor să plătească amenzile

Reprezentanţii instituţiei susţin că atelajele reprezintă un real pericol pentru circulaţia rutieră, astfel că trebuie să se acţioneze pentru ca fenomenul să fie redus, iar conducătorii vehiculelor cu tracţiune animală să renunţe la practicarea acestui obicei.

„Căruţele sunt foarte periculoase, deoarece acestea nu sunt înregistrate la autoritatea locală, aşa cum prevede legea, şi nici nu îndeplindesc anumite condiţii specifice de semnalizare în timpul prezenţei lor în trafic, în special pe timpul noptii. De asemenea, nici nu respectă foarte mult regulile de circulaţie“, a mai precizat Dan Baltag.

Ieri, în prima zi a acţiunilor, mai multe echipaje ale Poliţiei Locale au primit sarcini să patruleze pe zone, în diferite cartiere ale municipiului, pentru depistarea celor care încalcă legea. Încă din primele două ore ale acţiunilor, s-au depistat mai mulţi căruţaşi care circulau pe străzile oraşului, transportând pet-uri în saci, fier vechi, doze de aluminiu sau alte obiecte. Unii au fost opriţi în trafic şi sancţionaţi, alţii au fost traşi pe dreapta după ce, în primă fază, au încercat să fugă de maşinile de poliţie aflate pe urmele lor. Sperând să scape de procesul verbal, căruţaşii au precizat că nu ştiau ce prevede legea, în timp ce alţii au fost mai recalcitranţi, întrebându-se de ce tocmai ei au fost opriţi şi amendaţi.

De cele mai multe ori, sancţiunile contravenţionale sunt aplicate, însă nu toată lumea poate să le plătească. Mai mult decât atât, din cauza faptului că mulţi dintre cei amendaţi sunt de etnie romă, sunt greu de identificat, pentru că nu posedă acte de identitate. Reprezentanţii Poliţiei Locale Constanţa fac apel la cetăţeni să semnaleze prezenţa în trafic a vehiculelor cu tracţiune animală, apelând numărul de telefon 0241.484.205.

Cătălin PALIU

Comenteaza acest articol

css.php