GALERIE FOTO/Vamaioţii învaţă să se răcorească responsabil

GALERIE FOTO/Vamaioţii învaţă să se răcorească responsabil

 

De vineri, 31 iulie, şi până duminică, 2 august, pe plaja din Vama Veche va fi amplasat un cort unde atât turiştii, dar şi constănţenii care ajung ocazional în staţiune vor fi informaţi despre riscurile consumului de alcool. „Cortul de chill“, aşa cum a fost denumit de către organizatorii evenimentului, Alianţa pentru Lupta împotriva Alcoolismului şi Toxicomanilor (A.L.I.A.T.), va fi deschis între orele 10.00 şi 4.00. Va fi un week-end în care responsabilii A.L.I.A.T. îi vor educa pe turişti despre ce înseamnă să petreci având grijă de sănătatea ta şi a celorlalţi. Noaptea, specialiştii vor străbate plaja pentru a identifica persoane aflate la risc şi pentru a le oferi sprijin la nevoie.

„La «Cortul de chill» îţi poţi evalua consumul de alcool într-un spaţiu prietenos, completând Testul AUDIT al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acesta constă în zece întrebări despre cantitatea şi obiceiurile de consum de alcool într-o zi obişnuită şi la ocazii speciale“, au precizat organizatorii. Mai mult, specialiştii şi voluntarii vor oferi consiliere despre ce înseamnă un consum moderat de alcool, care sunt efectele consumului abuziv şi ce înseamnă să petreci având grijă de sănătatea ta şi a celorlalţi.

„Cortul de chill“ a mai fost prezent în Vama Veche în week-endul prelungit de 1 mai, când peste 1.700 de turişti l-au vizitat, iar peste 120 de persoane au descoperit, în urma evaluării, că au un consum de alcool riscant, nociv sau extrem de nociv pentru sănătatea lor. „La început, suntem priviţi cu suspciune. Dar oamenii descoperă repede că nu ţinem predici. Suntem acolo să informăm – ceea ce numim etapa de detectare precoce şi de screening – şi să reducem riscurile“ a explicat Eugen Hriscu, director ştiinţific al A.L.I.A.T.

Emilia SAVA

Comenteaza acest articol

css.php