Gheseft liberal pentru Gheorghe Albu

Gheseft liberal pentru Gheorghe Albu

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii a pus mana, prin intermediul firmei familiei sale, pe 530 ha de vita-de-vie la Aliman.
Pentru toata suprafata, liberalul a platit doar 100.000 de euro.
In zona, un singur hectar de vie costa intre 3.000 si 3.500 euro.
Pentru liberal, pretul a fost special – 200 de euro hectarul!
Vanzarea s-a facut fara licitatie, prin negociere directa.

Comuna Aliman se afla la doar 30 km de orasul Cernavoda, dar este printre cele mai sarace din Dobrogea. Comuna detine 530 de hectare de vita-de-vie, insa nici macar un butuc nu mai apartine localnicilor, desi pana nu demult satenii au fost proprietari pe toata suprafata. Terenul a fost cooperativizat de comunisti in anii ’50, iar dupa Revolutie, mostenitorii de drept au facut toate demersurile necesare pentru a-si recupera avutia. In 1991, Asociatia Economica Intercooperatista Viticola Aliman a fost lichidata, si in acest mod a luat fiinta S.C. Agrostal S.A., in proprietatea careia a intrat tot patrimoniul fostului CAP care, la vremea respectiva, se ocupa de exploatarea plantatiilor de vita-de-vie. Tot in aceasta perioada, fostii proprietari (vorbim de aproximativ 1.500 oameni) au primit doar decizia Institutiei Prefectului judetului Constanta, prin care li se aducea la cunostinta ca detin un numar de actiuni la S.C. Agrostal S.A., numar de actiuni proportional cu suprafata de teren pe care o avusesera in posesie inaintea datei cooperativizarii. Atunci, pentru a proteja interese ascunse ale unora dintre actionari (si ne referim la o mica parte dintre acestia), taranilor li s-a spus ca retrocedarea respectivelor terenuri pe care le-au detinut ar insemna o pierdere pentru ambele parti si mult mai bine este sa ramana proprietari pe terenuri, pentru ca la sfarsitul fiecarui an financiar sa primeasca dividentele care li se cuveneau. Au primit actiuni in schimbul terenurilor si, in primii doi ani, proprietari pe terenuri, taranii au incasat dividente, dar din 1998 treaba a inceput serios sa scartaie. De fiecare data, singura explicatie pe care o primeau atunci cand isi cereau partea era absenta profitului, desi via avea rod, iar camioanele plecau de la ferma pline ochi cu struguri.

S.C. Agrostal S.A., falimentata si cumparata pe doi bani

Toata aceasta inginerie si-a avut inceputul prin anul 2004, atunci cand Gheorghe Albu detinea functia de director al Directiei Agricole Constanta si cand actionarii societatii au fost convocati pentru o sedinta. Acesta a fost si momentul cand mai-marele din Agricultura Constantei de la acea vreme a pus ochii pe cele 530 ha de vie, iar cei care au condus societatea au reusit, in numai doi ani, sa o duca spre faliment. In 2006, cu datorii totale de peste 2.448.000 lei (700.000 euro) catre bugetul de stat, la care mai erau adaugate si datoriile catre partenerii de afaceri, S.C. Agrostal S.A. a intrat in procedura de insolventa. De aici si pana la marea lovitura nu a mai fost decat un pas… Administratia Finantelor Publice, condusa, la vremea respectiva, de colega de partid a lui Albu, Vasilica Mihai, a decis ca statul trebuie sa-si recupereze imediat pierderea. Fara licitatie publica deschisa, asa cum prevede legislatia in vigoare, S.C. Agrostal S.A. a ajuns – numai coincidenta nu se poate numi – in proprietatea S.C. Nostalgic S.R.L., firma care apartine sotiei si fiului liberalului Gheorghe Albu. Asa se face ca, ilegal, Gheorghe Albu a devenit stapan atat pe cele 530 hectare de vita-de-vie, pe toate acareturile fermei, dar si pe cei peste 2.200 metri patrati de constructii. Pentru toate acestea, societatea cumparatoare a S.C. Agrostal S.A., respectiv S.C. Nostalgic S.R.L., a platit catre Administratia Finantelor Publice Cernavoda doar 383.764,77 lei, cu TVA inclus. O socoteala simpla ne arata ca pentru fiecare hectar de vita-de-vie, netinand cont de restul proprietatilor, rudele lui Albu au platit 730 lei (aproape 200 euro), in conditiile in care in toata tara nu exista nici la acea data, asa cum nu exista nici azi, vita-de-vie care sa se vanda cu mai putin de 3.000-3.500 euro pe hectar. In afara de pretul de nimic platit pentru o asa bogatie, lui Albu nu i-a pasat nici cat negru sub unghie ca finantistii cernavodeni, condusi de colega sa de partid, nu au reusit sa recupereze decat a saptea parte din datoriile fostei societati Agrostal la bugetul de stat. Japca pe fata, in detrimentul fostilor proprietari de terenuri, dar si al statului, care i-a facut cadou lui Albu una din cele mai mari si mai roditoare vii de pe teritoriul Dobrogei. In afara de pretul de nimic platit pentru cele 530 hectare de vita-de-vie, Albu trebuie sa dea socoteala si pentru faptul ca a preluat terenuri pentru care fostul proprietar – S.C. Agrostal – nu detinea titluri de proprietate. Nici nu avea cum sa detina, de vreme ce 1.500 de localnici din zona Aliman aveau deja hartii prin care erau recunoscuti drept fosti proprietari.

Directia de Finante Constanta da raspunsuri superficiale

Institutia care a organizat licitatia pentru activele S.C. Agrostal, in speta Directia de Finante, ne-a trimis un raspuns in doi peri dupa ce am cerut lamuriri in ceea ce priveste pretul infim pe care rudele lui Albu l-au platit pentru cele 530 hectare de vita-de-vie. Concret, reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta spun ca S.C. Agrostal S.A. figura cu debite restante la bugetul de stat, si acesta este motivul pentru care a fost executata silit, iar negocierea s-a facut de catre debitor, respectiv S.C. Agrostal S.A., cu „acordul organului de executare”. In ceea ce priveste pretul, finantistii de la Constanta ne spun ca acesta a fost stabilit printr-o evaluare, iar cei 200 euro/ha vita-de-vie au au fost suficienti (?!). „Mare parte din bunuri se aflau in stare avansata de degradare si aplicarea altei proceduri de valorificare ar fi condus la vanzarea partiala a bunurilor executate silit, la degradarea celorlalte, precum si la cresterea accesoriilor datorate de debitoare”, se arata in raspunsul solicitarii noastre catre Directia Generala a Finantelor Publice Constanta. Mai mult, Directia de Finante se declara mutumita de pret, rudele lui Albu platind mai mult decat pretul de evaluare (valoarea de piata fusese stabilita la 314.841,6 lei, iar vanzarea s-a facut la un pret total de 383.764,77 lei, cu TVA inclus). No comment!

Dosar uitat de vreme la DNA

Chivu Haralambie

Chivu Haralambie

Ilegalitatile lui Gheorghe Albu au ajuns si la Directia Nationala Anticoruptie, insa dosarul a fost repede uitat prin vreun sertar. La inceputul lunii martie a acestui an, Directia Nationala Anticoruptie a inregistrat o plangere penala pentru coruptie, al carui subiect era nimeni altul decat secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Albu. In ceea ce priveste motivele plangerii, facem precizarea ca acestea sunt prevazute in Codul Penal si fac referire la traficul de influenta, luarea si darea de mita in forme agravante, deoarece tranzactia a fost efectuata in 2006, atunci cand a cumparat si activele de la S.C. Agrostal S.A., perioada in care Albu detinea functia de director al Directiei Agricole si Pentru Dezvoltare Rurala Constanta. Astfel, potrivit Legii 78/2000, pentru savarsirea tuturor acestor fapte, o persoana poate sta dupa gratii intre 2 si 7 ani. Dar dosarul lui Gheorghe Albu zace prafuit pe cine stie ce raft la DNA, si asta doar pentru ca liberalii lui au fost in toti acesti ani la putere si nimeni nu a fost interesat sa faca lumina in acest caz…

Proprietarii, saraci si fara prea multe sperante

Satui sa mai astepte ca cineva sa le rezolve problemele cu privire la terenurile mostenite si preluate de o societate la care, dupa 1989, au devenit actionari, taranii din comuna Aliman isi duc zilele cu pensii mici, castigate tot din munca la camp. Oamenii si-au pierdut speranta ca cel care i-a inselat se va mai gandi ca le datoreaza multi bani si ca-si vor recupera vreodata terenurile ai caror proprietari inca se considera. Nu mai au incredere in oameni si promisiunile lor, mai cred doar ca Dumnezeu ii va ajuta sa treaca peste toate aceste necazuri la care au fost supusi fara voia lor.

Am stat de vorba cu cativa dintre cei pe care autoritatile i-au mintit si inselat timp de mai multi ani, pentru bunastarea unor liberali aflati vremelnic la putere. Revenind la declaratiile taranilor din Aliman, acestia ne-a spus ca nu vor sa mai auda de Gheorghe Albu, cel care acum detine toata averea lor, si ii transmit acestuia ca in cazul in care va indrazni sa treaca prin comuna, chiar si pentru campanie electorala, sa stie ca „ii vom sparge capul”. „De patru, cinci ani de zile nu am primit absolut nimic. Am facut scrisoare si la presedintele Basescu, dar nu am rezolvat nimic. Albu e raspunzator pentru tot. Am auzit ca acum candideaza, da’ sa incerce sa vina, ca eu cred ca se alege cu capul spart de-aici… Nu l-a vazut nimeni pe-aici, e un secret tot. Daca vine si imi cere votul, ii dau cu sticla de bere in frunte. E un hot ce nu s-a pomenit pe fata pamantului. Ia hectarul de vie cu 5 milioane lei; a facut trafic cu cine a mai fost la conducerea asociatiei si au profitat. Si-a batut joc de comuna intreaga, de Aliman, Vlahi, Dunareni. La Dunareni, daca ajunge, oamenii de acolo cred ca-l arunca in Dunare; sunt persoane care nu au un leu in buzunar”, ne-a declarat unul dintre cetatenii nemultumiti de atitudinea lui Gheorghe Albu, Enica Dobre. Asemeni lui, multi altii sunt hotarati sa nu-i ierte faptele liberalului si nici nu vor sa auda de candidatura acestuia pentru un fotoliu de parlamentar. Mai mult, parerea lui nea Bica, asa cum il cunoaste tot satul, este sustinuta si de catre Haralambie Chivu, care ne-a spus: „Eu nu-l votez si multa lume nu-l voteaza. Nici la Dunareni nu-l voteaza nimeni; cum sa-l votez, dupa ce-a facut?”…

Mihaela Tirpan

Comments are closed.

css.php