Hotel de pe litoral, vândut la preţul unui autoturism de lux

Turismul, executat de Fisc în pragul sezonului estival

Nu toţi hotelierii constănţeni se pregătesc de noul sezon estival. Fiscul de la malul mării a pus ochii pe datornicii din turism şi, în prag de inaugurare a sezonului 2013, a lansat licitaţiile pentru valorificarea bunurilor confiscate de la aceştia.

Serviciul de Colectare Executare Silită din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Mangalia a programat, pentru 10 aprilie, o licitaţie pentru vânzarea Hotelului Astra din Mangalia. Unitatea de cazare este clasificată la două stele, are trei etaje, 53 de camere şi un preţ de pornire al licitaţiei de 1.990.725 de lei, fără T.V.A., respectiv aproape jumătate de milion de euro. Preţul destul de mic este justificat de vechimea clădirii, hotelul fiind construit în 1959, de clasificarea redusă, dar mai ales de lipsa clienţilor. Prima şedinţă de vânzare a activului s-a desfăşurat pe 14 martie anul curent, însă fără succes, motiv pentru care preţul de vânzare a fost redus cu 25%. Pe lista creditorilor figurează, pe lângă Fiscul din Mangalia, două persoane fizice, dar şi Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia. Potrivit procedurilor legale, ofertanţii trebuie să achite o taxă de participare de 10% din valoare bunului sus-menţionat.

Dacă acest preţ vi se pare, totuşi, ridicat, puteţi aştepta o a treia licitaţie organizată de fisc, lucru care este foarte probabil să se întâmple, dată fiind lipsa lichidităţilor cu care se confruntă în prezent mediul de afaceri constănţean. Potrivit legislaţiei în vigoare, dacă la prima şedinţă de vânzare bunurile nu se vând, a doua licitaţie se face cu un preţ redus cu 25%, iar la a treia tarifele sunt scăzute cu 50%. Potrivit prevederilor legale, dacă nici la a treia şedinţă de valorificare bunurile nu sunt vândute, acestea vor fi reevaluate şi după aceea vor fi reluate procedurile de vânzare. În cazul de faţă, scăderea la jumătate a preţului de vânzare ar aduce preţul de vânzare în jurul valorii de 300.000 de euro, situaţie în care unitatea de cazare are un tarif similar cu un autoturism de lux.

Pe lista neagră a Fiscului se mai află, pe lângă Hotelului Astra, şi Clubul Holiday Neptun, caz în care A.F.P. Mangalia a sechestrat un teren de peste 9.000 de metri pătraţi, care în prezent este în curs de evaluare în vederea scoaterii la licitaţie.

Darius MARTINESCU

Comenteaza acest articol

css.php