Ilegalitati cu terenuri la Primaria Mereni

Cel mai simplu mod de a pune mana pe terenurile unor sateni este dezinformarea proprietarilor.
Politia se face ca cerceteaza plangerile, in timp ce procurorii recunosc ilegalitatile.

Mii de romani se adreseaza anual instantelor de judecata, pentru a-si face dreptate in ceea ce ei considera a fi incalcarea dreptului de proprietate. Procesele decurg, de regula, greoi, in ciuda faptului ca impricinatii aduc documente prin care se atesta dreptul la proprietate, iar experienta ultimilor ani ne-a dovedit din plin ca un astfel de proces se poate lungi mult si bine. Patit intr-o cauza similiara, de nerecunoastere a dreptului de proprietate dovedit cu titlu de proprietate, un constantean a decis, cu mai bine de un an si jumatate in urma, sa-si caute dreptatea nu prin instante, ci prin implicarea institutiilor care ar trebui sa aplice legea in mod nediscriminatoriu. Problema lui Petre Enache a inceput in ianuarie 2007, cand a constatat ca functionarii Primariei Mereni i-au luat pur si simplu o bucata de teren din curtea parinteasca, pe care, apoi, au scos-o la licitatie si au vandut-o. Enache are documente care atesta faptul ca, timp de aproape 50 de ani, mama lui, Ioana Enache, a detinut peste 3.600 metri de teren intravilan in comuna Mereni. Din suprafata totala, femeia avea acte doar pentru 1.804 metri, restul, de 1.835 metri, avandu-l in posesie prin faptul ca si-a ridicat acolo o casa, pentru care a platit impozite. In fisa cadastrala a comunei Mereni, parcela 410 figureaza cu un singur proprietar, Ioana Enache. Problemele au inceput in momentul in care o parte din terenul ocupat de Ioana Enache a fost revendicata de fostul proprietar. „Maria Iancu, secretarul de atunci si inca in functie al Primariei Mereni, ne-a spus la acea data sa nu cerem ca suprafata de 1.835 metri sa fie trecuta in titlul de proprietate, pentru ca exista la Primarie o cerere de retrocedare, de la fostul proprietar. Ne-a sugerat insa sa acceptam un schimb de terenuri cu acesta: ii cedam un hectar de teren arabil, extravilan, si primeam in schimb terenul de sub casa parinteasca. Am acceptat, dar cand ni s-a eliberat titlul de proprietate am avut o mare surpriza: in documente erau trecuti doar 1.000 metri teren intravilan, restul, de 835, disparand pur si simplu”, povesteste Petre Enache, fiul Ioanei, proprietara in drept. Titlul de proprietate eliberat in anul 1994 consfinteste ca familia Enache detine cei 1.000 metri intravilan, dar pana in 2007 intreaga suprafata, de 1.835 metri, din care 500 metri de vita de vie, a fost lucrata si ingrijita de aceeasi Enache. Schita cadastrala a terenului cu pricina contine informatii despre vecinatatile terenului familiei Enache – doar persoane fizice, respectiv doua drumuri satesti. Pentru a fi cu constiinta impacata, Petre Enache a cerut in nenumarate randuri comisiei de fond funciar sa ii intocmeasca procesul-verbal de punere in posesie, ocazie cu care s-ar fi facut masuratorile care ar fi stabilit clar de unde si pana unde se intinde proprietatea familiei, dar nimeni nu s-a sinchisit sa duca la bun sfarsit aceasta obligatie.

2007, anul de debut al ilegalitatilor

La inceputul anului 2007, familia Enache avea sa afle motivul refuzului reprezentantilor Primariei Mereni de a intocmi procesul-verbal de punere in posesie. Pe 10 aprilie 2007, primarul Gheorghe Chiriac a semnat o dispozitie prin care constituia o comisie de licitatie pentru vanzarea unor terenuri in intravilanul comunei. Comisia era alcatuita din viceprimarul Iulian Olteanu, presedintele comisiei, Paula Mandita, reprezentantul Prefecturii, Cornelia Valcu, referentul pentru urbanism, Liviu Tanase, referent contabil, si Maria Iancu, secretarul CL Mereni. Petre Enache habar nu a avut despre organizarea licitatiei, desi ar fi putut chiar el cere reintregirea proprietatii, insa reprezentantii Primariei s-au acoperit prin prevederile Legii 247/2005, care anula dreptul de preemtiune al vecinilor. Terenul de 837 mp a fost adjudecat de un anume Alexandru Dogarascu, la pretul de 1,86 euro/mp, dar noul proprietar nu si-a luat in stapanire terenul nici in ziua de azi. 

Petre Enache are si o explicatie pentru faptul ca cei din Primaria Mereni au omis sa-l anunte despre licitatie: cu ceva timp in urma a acceptat ca Gheorghe Iancu, sotul Mariei Iancu, secretara Primariei, sa-i lucreze o bucata de 3,9 hectare teren. Nu au incheiat decat o intelegere verbala, fara sa semneze vreun document. Ulterior, Enache a constatat ca cel caruia ii daduse pamantul sa-l lucreze ceruse si subventiile agricole asigurate de stat, ba le si incasase in numele sau de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, fara sa detina insa vreo imputernicire in acest sens. In 2003, in numele lui Enache s-au ridicat 7,8 milioane lei vechi, in 2004, la fel, iar in 2005 a aparut un hectar de teren in plus pentru care s-a cerut subventia, suma totala ajungand la 12,250 milioane lei. Potrivit adresei cu nr. 138/2008, de la DADR, tot in 2005, Enache a mai primit bani de la stat pentru seminte, ingrasaminte, pesticide si motorina. In cererea depusa la DADR pentru acordarea subventiilor exista o semnatura, dar Petre Enache sustine ca nu-i apartine si ca altcineva a solicitat banii in numele sau. In martie 2008, Enache a facut plangere penala impotriva sotilor Iancu, acuzandu-i de abuz in serviciu, prin vanzarea nelegala a unei suprafete de teren care se afla in posesia lui, printr-o licitatie frauduloasa, precum si pentru obtinerea frauduloasa de subventii agricole. Procurorul Teodora Petrescu a dispus, astfel, ca organele de cercetare penala sa efectueze investigatii, sa audieze partile si sa verifice probele. Ei bine, din luna martie si pana in prezent, doar Petre Enache a dat cu subsemnatul la Politie, iar petitia sa, trimisa la Mereni, prin care solicita urgentarea cercetarilor, a primit un raspuns de neimaginat: politistii de la Mereni au transmis superiorilor lor din IPJ ca au primit un… plic gol, desi semnasera de primire. 

In acest moment, se pare ca singura cale prin care familia Enache isi mai poate face dreptate este un proces civil, pentru ca politistii par sa nu se sinchiseasca de o rezolutie a unui procuror care a constatat, la o prima citire, ilegalitatile comise in cazul prezentat. 

Netty Balaban Dumitrache

Comments are closed.

css.php