A.B.A.D.L. doarme în şoşoni, deşi plajele sunt gata!?

A.B.A.D.L. doarme în şoşoni, deşi plajele sunt gata!?

Culmea, austriecii de la Porr Bau şi olandezii de la Van Oord se ţin de cuvânt şi au finalizat lucrările de lărgire a plajelor constănţene înainte de 1 noiembrie. Dar Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral încă nu a reuşit să numească membrii comisiei care va recepţiona suprafeţele de nisip, aşa că proiectul nu va fi închis curând.

Preşedintele firmei Romair Consulting, care a supervizat proiectul de reabilitare a plajelor constănţene, a promis, pe 30 septembrie, că peste o lună acesta va fi finalizat. La acel moment, Van Oord mai lucra de zor doar în Eforie Nord, la înnisipare, ca şi Porr Bau, în Mamaia Sud. Astfel, fuseseră executate 85% din cele proiectate pentru lotul Mamaia Sud, 98% pentru lotul Tomis Nord, 99% din lotul Tomis Centru, 99% din lotul Tomis Sud şi 75% din lotul Eforie Nord. Adică lucrările din cadrul proiectului „Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre“ erau aproape gata, austriecii şi olandezii reuşind, măcar, să se înscrie în termenul-limită prelungit cu 250 de zile, deşi acesta debutase încă din august 2013. S-au tot moşmondit, s-au tot plâns de birocraţie, dar până la urmă nu se pierde finanţarea europeană în valoare de aproximativ 170 de milioane de euro. Dar parcă acum Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (A.B.A.D.L.) nu vrea să finalizeze proiectul.

Lucrările, finalizate, se aşteaptă recepţia

Potrivit reprezentanţilor Van Oord Dredgind and Marine Constructors, ieri erau deja gata lucrările de protecţie a plajelor împotriva riscului de eroziune accelerată şi de lărgire a acestora pe sectoarele câştigate de firma olandeză: Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord. Aceştia chiar anunţaseră A.B.A.D.L.-ul, dar deocamdată linişte.

„Noi am finalizat toate lucrările. Nu mai este nimic de făcut, doar aşteptăm vizita comisiei de recepţie pentru a putea preda plajele şi închide proiectul. Am notificat A.B.A.D.L. şi, din câte ştiu, vineri (astăzi – n.r.) este ultima zi în care se pot numi membrii comisiei de recepţiei, care apoi va demara acest proces prin care se verifică îndeplinirea tuturor obligaţiilor, dar până acum nu am primit niciun răspuns. Şi săptămâna viitoare dacă vin, noi suntem pregătiţi să demonstrăm că ne-am respectat obligaţiile stabilite în contract, dar aşteptăm“, ne-a declarat Marius Stamat, managerul de contracte al Van Oord.

Austriecii de la Porr Bau GmbH au avut de reabilitat un singur lot şi deşi au fost cei care au întârziat cel mai mult, iată că acum au reuşit să respecte termenele şi aşteaptă vizitele comisiei de recepţie a lucrărilor.

„În principiu, am finalizat 98% din lucrări, suntem la ultimele retuşuri. Şi mai avem de făcut cartea tehnică a acestei construcţii, care este obligatorie, potrivit legislaţiei din România, şi cuprinde mii de procese-verbale, planşe, opisuri şi alte documente. Oricum, am notificat Administraţia Bazinală de Apă că se poate demara procedura de recepţie, mai ales că aceasta este de durată: se convoacă comisia, se verifică toate documentele semnate de-a lungul lucrărilor şi abia apoi se fac verificări in situ. De aceea am anunţat deja A.B.A.D.L., ca să avem timp, până expiră termenul-limită (sfârşitul anului – n.r.) să corectăm, dacă se mai găsesc probleme în urma inspecţiilor. Dar până acum nu avem niciun răspuns de la beneficiar“, ne-a declarat şi Bogdan Mărgineanu, reprezentantul Porr Bau.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral ne-au declarat că, deocamdată, mai sunt documentaţii de realizat. Fiind vorba de un proiect cu finanţare europeană, totul trebuie făcut cu multă atenţie şi, oricum, nu e necesară graba, doar termenul-limită e 31 decembrie. Dar dacă vor apărea neconcordanţe în teren şi vor mai fi lucrări de efectuat, vor fi de ajuns două luni sau ne împiedicăm la mal?

Sursa foto: Claboo Media

Valentin ISPAS

Comenteaza acest articol

css.php