Astăzi se face recepţia plajelor mărite, deşi sunt gata de la 1 noiembrie. Dacă se găsesc probleme, se dau banii înapoi la U.E.?!

Astăzi se face recepţia plajelor mărite, deşi sunt gata de la 1 noiembrie. Dacă se găsesc probleme, se dau banii înapoi la U.E.?!

Austriecii de la Porr Bau şi olandezii de la Van Oord au finalizat lucrările de lărgire a plajelor constănţene înainte de 1 noiembrie. Dar Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral abia astăzi este pregătită să facă recepţia, deşi mai sunt doar trei zile până la sfârşitul anului, termenul-limită de finalizare a proiectului. Dacă vor fi găsite probleme şi mai trebuie executate alte lucrări, nu mai e timp, aşa că ne vom găsi în situaţia de a returna o parte din fondurile europene şi găsi fonduri de la bugetul de stat pentru terminarea lor.

Proiectul de reabilitate şi lărgire a plajelor constănţene şi din Eforie Nord a demarat în august 2013, dar pentru că firmele care au câştigat contractele de executare a lucrărilor, Porr Bau GmbH şi Van Oord Dredgind and Marine Constructors, nu au reuşit să le finalizeze până în primăvara acestui an, termenul-limită a fost prelungit cu 250 de zile. Măcar aşa austriecii şi olandezii au terminat, din punctul lor de vedere, proiectul „Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre“, în valoare de aproximativ 170 de milioane de euro. Chiar mai devreme, înainte de 1 noiembrie, cei doi constructori ne-au declarat că au încheiat lucrările în Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Mamaia Sud şi Eforie Nord. Iar de atunci tot aşteaptă vizita comisiei de recepţie, pentru a putea preda plajele înapoi la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (A.B.A.D.L.) şi a închide proiectul. Notificaseră instituţia, dar aceasta se tot chinuia să numească membrii comisiei, deşi potrivit declaraţiilor lui Marius Stamat, managerul de contracte al Van Oord, 30 octombrie fusese ultima zi în care se putea face acest lucru.

Ei bine, este 29 decembrie şi abia astăzi (dacă nu va mai apărea vreo întârziere) în sfârşit acestă „preţioasă“ comisie de recepţie se va deplasa pe plaje pentru a stabili dacă au fost îndeplinite toate obligaţiile din contracte de către cele două firme. Dar dacă vor fi descoperite probleme şi vor mai trebui executate alte lucrări, ce se mai poate face în trei zile?! Nimic şi uite aşa ne vom împiedica… la mal şi mai trebuie şi să dăm o parte din bani înapoi Uniunii Europene.

Nu degeaba, acum mai bine de o lună, chiar şi Bogdan Mărgineanu, reprezentantul Porr Bau, ne declara că a fost anunţată A.B.A.D.L. de finalizarea în proporţie de 98% a lucrărilor, ca să se convoace comisia, să se verifice toate documentele semnate de-a lungul lucrărilor şi apoi să se facă verificări la faţa locului, ca să aibă timp, până expiră termenul-limită, 31 decembrie 2015, să corecteze, dacă se mai găsesc probleme în urma inspecţiilor. Nu s-a întâmplat acest lucru, aşa că nu putem să sperăm decât că astăzi totul va fi în ordine, toate obligaţiile îndeplinite, căci altfel nu ştim cum o va scoate A.B.A.D.L. la capăt, pentru că ne e greu să credem că o astfel de instituţie ar putea semna că toate lucrările prevăzute în contracte sunt executate şi să nu fie aşa în realitate, nu?

„Noi am aşteptat, am anunţat încă dinainte de 30 octombrie că am finalizat lucrările. Mâine (n.r. – astăzi) va veni comisia să facă recepţia pentru lucrări şi instalaţii, împreună cu Inspectoratul de Stat în Construcţii. Consultantul (n.r. – Romair Consulting S.R.L. a supervizat proiectul de reabilitare a plajelor constănţene) a emis certificatul de recepţie, el a verificat totul, dar nu a reuşit comisia de recepţie a A.B.A.D.L.-ului să se întrunească. De aceea s-a întârziat până acum cu recepţia. Oricum, nu cred că vor fi probleme“, ne-a declarat, ieri, Marius Stamat, managerul de contracte al Van Oord.

Lucrări suplimentare de 60 de milioane de lei

Ciudat este că, abia pe 23 decembrie, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (S.E.A.P.) cinci proceduri de negociere fără anunţ de participare, pentru executare lucrări suplimentare în cadrul tuturor loturilor din proiectul „Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre“. Astfel, Porr Bau s-a mai ales cu aproximativ 5 milioane de lei, iar Van Oord cu alte peste 50 de milioane de lei. Dar aceste lucrări au fost deja executate, chiar înainte de 1 noiembrie, când totul era gata, aşa cum şi ieri ne-a declarat Marius Stamat, aşa că de ce A.B.A.D.L. a aşteptat Ajunul Crăciunului ca să le facă publice?

Tot ce am putut afla de la reprezentanţii instituţiei este că s-a aşteptat o hotărâre de Guvern şi că, oricum, procedurile de licitaţie au termen 48 de zile ca să fie publicate pe S.E.A.P. Deci întâi s-au dat banii şi abia apoi s-a dat hotărârea care a permis acest lucru? Tare încurcate mai sunt căile A.B.A.D.L.-ului.

Cel puţin şi reprezentanţii instituţiei şi cel al Van Oord (purtătorul de cuvânt al Porr Bau a refuzat, ieri, să ne răspundă la vreo întrebare – n.r.) ne-au confirmat că aceste lucrări suplimentare realizate pentru reabilitarea şi lărgirea plajelor nu au condus şi la fonduri în plus, fiind folosiţi banii din capitolul „cheltuieli diverse şi neprevăzute“.

Reamintim că, la sfârşitul anului trecut, Van Oord Dredging and Marine Constructors a modificat proiectul de reabilitare a plajelor din Constanţa şi Eforie Nord, susţinând că e nevoie de mai mult nisip pentru sectoarele pe care le modernizează, adică de 4 milioane de metri cubi în total. Apoi, în iulie 2015, a fost nevoie de noi transformări ale proiectului iniţial, altfel olandezii nu garantau că plajele vor avea 60 de metri pe parcursul următorilor 50 de ani. Constructorul realizase mai multe studii în timpul desfăşurării lucrărilor de înnisipare a plajelor şi a observat că schema de amenajare nu funcţiona cum ar fi trebuit şi a fost modificată. Astfel, s-a renunţat la două diguri submerse şi s-a mai făcut unul de ţărm.

Valentin ISPAS

3 Comments

  1. Papari Senior says:

    cum….pl…..mea fac astia receptia cu scafandrii pt digurile submerse si alte geamanduri ? de la o terasa de pe malul marii ?….Aloooooo…..DNA-ul ?……tocmai azi……cind se strica vremea……cu ce salupe ?……Papari……esti varza……

  2. Ei nu au fost in stare sa menajeze nici plajele existente. In CT tote plajele au ramas in faza lasata de Ceausescu… Acei bani puteu fi nvestiti pt amenajarea plajelor existente!!! Dar, bineanteles, a fost nevoie sa se cheltuie atata amar de bani pt largirea plajelor doar ca sa aibe “baietii destepti” terenuri de constructie pe malul marii din banii statului si al prostimii contribuabile!!!!

  3. Ma doare fix in pu*a cat de mare e plaja, atat timp cat noi constantenii trebuie sa platim zilnic 20 lei sezlongul pe nisipul care ni l-au lasat mostenire stramosii nostrii daci. Plajele au fost largite doar pentru camatarii care detin plajele, nu pentru poporul de rand. La fel ca si pietele alimentare.

Comenteaza acest articol

css.php