Bătrânul Cinematograf Republica, inaugurat cu fast… la anul

Bătrânul Cinematograf Republica, inaugurat cu fast… la anul

Lucrările de modernizare a vechiului cinematograf trebuiau finalizate la 1 martie, apoi la 1 iunie, dar sigur vor fi gata la sfârşitul săptămânii viitoare. Însă nu s-a finalizat licitaţia de utilare a centrului pentru tineret care va funcţiona aici şi pentru că se doreşte inaugurarea sa cu pompă, şi e nevoie de timp pentru pregătiri, mai mult ca sigur acest lucru se va întâmpla la anul.

În luna aprilie 2013, Consiliul Judeţean Constanţa a semnat contractul de finanţare cu bani europeni a proiectului de transformare a Cinematografului Republica în Centru multifuncţional educativ pentru tineret. Proiectul era mai vechi, dar abia acum doi ani s-a reuşit accesarea de fonduri, fiind vorba de o investiţie de13,377 milioane de lei, din care C.J.C. contribuie cu 553.392,44 lei. Au urmat licitaţiile necesare pentru demararea lucrărilor, la începutul lunii februarie 2014 fiind anunţată firma care se ocupă de modernizarea clădirii de pe B-dul Ferdinand: Donicris Company din Constanţa, care lucrează cu doi subcontractori, El D.O.S. şi Gaz Services, şi cu terţi susţinători Argos şi Argos Industrial din Cernavodă. Dacă, iniţial, C.J.C. estimase că lucrările vor costa 7 milioane de lei, procedura de cerere de ofertă a adus economii de 1,3 milioane de lei, preţul de adjudecare fiind de 5.687.000 de lei, fără T.V.A.

Lucrările, finalizate săptămâna viitoare, inaugurarea…

Iniţial, Donicris a înaintat ca termen de finalizare a reabilitării imobilului luna decembrie 2014. A urmat 1 martie a.c, apoi 1 iunie şi până la urmă s-a stabilit decembrie, mai ales că până la sfârşitul acestui an proiectul trebuie implementat în totalitate, altfel restul de lucrări rămase de executat vor fi plătite din bugetul Consiliul Judeţean Constanţa. Din fericire, de această dată, firma se ţine de cuvânt, iar săptămâna viitoare modernizarea va fi gata.

„Lucrările de construcţie se vor finaliza săptămâna viitoare, spre sfârşitul acesteia, cu siguranţă. Acum depinde de licitaţia demarată pentru utilarea centrului când vom termina tot proiectul. Dacă nu vor exista contestaţii, sigur până la 31 decembrie totul va fi gata, aşa cum şi trebuie, şi poate avem noroc şi îl inaugurăm anul acesta“, ne-a declarat Ovidiu Chircă, purtătorul de cuvânt al C.J.C.

Aceasta este, însă, o variantă foarte optimistă, mai ales că se doreşte deschiderea centrului cu o gală fastuoasă, chiar o premieră a unui film românesc, dacă se poate, după cum ne-a declarat de mai multe ori Dan Varsami Cojocaru, directorul Direcţiei Judeţene a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa.

„Am avea nevoie de vreo două luni pentru a pregăti inaugurarea. Doresc să facem o seară de gală, cu covor roşu, iar deschiderea să se facă cu o premieră, dacă se poate a unui film românesc. Nu se poate organiza un astfel de eveniment de pe o zi pe alta. Şi vrem o premieră, un spectacol important. (…) Filmele româneşti sunt foarte bine primite în străinătate, sunt premiate şi merită mai multă promovare în ţară“, ne-a spus Dan Varsami Cojocaru.

Centrul Cultural Jean Constantin şi o alee a stelelor

Centrul de tineret va găzdui şi concerte, premiere cinematografice şi de teatru. La intrare, în partea stângă, se va amenaja un spaţiu dedicat actorului, unde va fi amplasat bustul său şi o colecţie de obiecte personale, precum şi multe fotografii inedite ale maestrului comediei româneşti, Jean Constantin. Şi sigur fostul Cinematograf Republica va purta numele său.

„Cinematograful va purta numele Centrul Cultural Jean Constantin. S-a luat această hotărâre de consilierii judeţeni, am înaintat ordinul către dirigintele de şantier, i-am comunicat, deci o să-l schimbe pe faţada clădirii“, ne-a mai precizat Ovidiu Chircă.

Dan Cojocaru şi-ar dori şi ca în faţa centrului să existe o alee a stelelor, iar prima să fie a lui Jean Constantin, amprentată la inaugurare. Deocamdată, a depus o cerere în acest sens şi se află în discuţii cu reprezentanţii Primăriei Constanţa, căreia îi aparţine trotuarul, ca domeniu public.

Valentin ISPAS

Comenteaza acest articol

css.php