Cazinourile, sponsori ocazionali pentru copiii nimănui

Cazinourile, sponsori ocazionali pentru copiii nimănui

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa se declară mulţumiţi de sponsorizările primite pe parcursul acestui an. La sfârşit de an numărul lor creşte, dar sponsorii sunt rugaţi să apeleze din timp direcţia, dacă vor să organizeze un eveniment de sărbători.

În acest an, centrele de plasament din judeţul Constanţa s-au bucurat de ajutorul constant al 4-5 sponsori, care au suplimentat fondurile asigurate de D.G.A.S.P.C. Supermarketuri, asociaţii, firme, dar şi persoane fizice se arată interesate de a oferi diverse lucruri orfanilor, pentru a le mai înfrumuseţa viaţa. De exemplu, la Centrul de Plasament Delfinul, o familie aduce, în fiecare week-end, micul dejun pentru toţi copiii. Alteori, câte o persoană intră într-un orfelinat şi vrea să comande pizza sau alte preparate pentru copii, iar după ce directorul direcţiei, Petre Dinică, semnează o notă de luare la cunoştinţă, este sunată o firmă de delivery, iar cei mici pot mănânce ce le doreşte inima.

Alţi constănţeni vor să organizeze în centrele de plasament mese pentru pomenirea unei persoane dragi. Dar toate preparatele se pregătesc în orfelinate, aceştia fiind rugaţi să aducă doar materiile prime. „Trebuie să avem grijă când e vorba de mâncarea servită copiiilor. De aceea, îi rugăm pe cei care vor să organizeze o masă să aducă doar materiile prime şi noi gătim, pentru a asigura igiena în cazul pregătirii preparatelor“, ne-a declarat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al direcţiei.

Sunt preferate donaţiile de produse

Şi supermarketurile se oferă să sponsorizeze centrele de plasament din Constanţa şi tot felul de produse ce nu mai pot fi puse în vânzare, sunt donate acestora: săpunuri şi pungi de detergent desfăcute etc. Iar unele firme vor, de asemenea, să ajute, printre ultimele societăţi comerciale care au venit în sprijinul micuţilor fără părinţi numărându-se chiar o reţea de cazinouri, care se află la prima colaborare cu D.G.A.S.P.C. Ei au oferit produse în valoare de 20.000 de lei Complexului de Servicii Comunitare Orizont şi Centrului de Zi pentru Copiii cu Autism.

„De fiecare dată le spunem sponsorilor că preferăm produse: materiale de curăţenie, pamperşi, obiecte de mobilier şi altele produse care să ne ajute la îmbunătăţirea activităţii. Dacă primim sume de bani, acestea ajung întâi la coordonatorul nostru de credite, Consiliul Judeţean Constanţa, apoi la noi“, ne-a mai declarat Roxana Onea.

Chiar ieri, consilierii judeţeni au aprobat rectificarea bugetului direcţiei cu 20.000 de lei provenind din sponsorizări, din care 10.000 de lei pentru Complexul de Servicii Sociale Cristina, de la persoana fizică Paraschiv Voicu, şi 10.000 de lei pentru Centrul de Plasament Delfinul Agigea, de la IDU Shiping.

În plus, sunt multe fundaţii din străinătate care păstrează legătura cu directorii de centre şi cer liste acestora cu necesităţile copiilor, pentru a cumpăra doar lucruri necesare.

Numărul sponsorilor creşte de sărbători

În perioada Sărbătorilor de Iarnă numărul sponsorilor orfelinatelor creşte, iar directorii acestora întocmesc liste cu copiii din centre, pe grupe de vârste şi sex, în cazul în care oamenii cu dare de mână doresc să cumpere încălţăminte şi îmbrăcăminte.

  • „În perioada sărbătorilor, există un interes mai mare dinainte de Moş Nicolae şi până după Crăciun. Chiar şi elevii de la şcolile din Constanţa vin să facă surprize copiilor. Acum organizăm şi campania în cadrul căreia familiile pot lua un orfan acasă de sărbători, care are succes în fiecare an, ceea ce ne bucură“, ne-a mai precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa.

De obicei, constănţenii care „înfiază“ un copil pentru câteva zile, revin, chiar şi în timpul anului. Vizitează orfanul pe care l-au luat acasă, chiar organizează aniversări pentru acesta în centru, pentru a se bucura şi ceilalţi micuţi.

Valentin ISPAS

Comenteaza acest articol

css.php