CIFRE OFICIALE. Câţi soldaţi profesionişti au părăsit, în ultimii ani, armata? Motive au avut cu nemiluita!

CIFRE OFICIALE. Câţi soldaţi profesionişti au părăsit, în ultimii ani, armata? Motive au avut cu nemiluita!

În ultimul an, problemele militarilor profesionişti, în special ale soldaţilor, gradaţilor şi subofiţerilor, au devenit acute. Salariile extrem de mici, la limita mizeriei, dotările vechi şi condiţiile grele de lucru au fost aduse în atenţia opiniei publice, iar nemulţumirile dau în clocot. Militarii nu au voie să se organizeze în sindicate, nu au voie să facă grevă, însă era comunicării a pătruns şi în acest domeniu închis până acum câţiva ani.

Ziarul „Observator de Constanţa“ a publicat mai multe articole în care a prezentat situaţia reală din armată, aşa cum este ea percepută de către soldatul simplu, cel la care se apelează în situaţiile critice. De fiecare dată, materialele de presă au stârnit reacţii imediate, militarii confirmând faptul că sunt prost plătiţi, că sunt asimilaţi celei mai de jos categorii sociale şi că dotările de care se folosesc zi de zi sunt învechite şi depăşite. La fel de multe au fost vocile care s-au întrebat de ce mai stau militarii în armata care îi umileşte cu salarii mai mici decât cel minim pe economie, dar îi trimite să lupte atunci este nevoie.

Salariul de merit pentru militari, praf în ochi?!

Ministerul Apărării zice că a rezolvat problemele soldaţilor profesionişti

Pentru că subiectul plecărilor din armată este unul sensibil, iar în ultimul timp s-a constatat că este vorba despre un adevărat fenomen, am solicitat Ministerului Apărării Naţionale situaţia pe ultimii cinci ani a demisiilor din sistem. Informaţiile ne-au fost puse la dispoziţie de către
Direcţia Personal şi Mobilizare, Direcţia Management Resurse Umane şi Casa de Pensii Sectorială, deoarece am cerut şi numărul de pensionări de la începutul acestui an, de când se aplică noua legislaţie, Ordonanţa de Urgenţă 57/2015.

2011 şi 2015, ani cu plecări masive

Potrivit MApN, la nivelul structurilor din componenţa şi subordinea Statului Major General, cele mai multe demisii în rândul subofiţerilor s-au înregistrat anul trecut. În 2015, 169 de subofiţeri au spus adio armatei, iar anul acesta deja s-au înregistrat 70 de demisii. Pe ani, situaţia stă astfel: în 2011 au fost 119 plecări, în 2012 – 107, în 2013 – 81, iar în 2014 – 127.

La soldaţi şi gradaţi profesionişti, numerele sunt de zece ori mai mari. 2011 a fost anul în care s-a „dezertat“ masiv, nu mai puţini de 1.346 SGP părăsind sistemul. În 2012 au fost 910, apoi a urmat un 2013 de acalmie, cu numai 601 demisii. În 2014, 1.160 de soldaţi au plecat, iar anul trecut, 1.336. De la începutul acestui an, 438 de SGP şi-au prezentat deja demisia.

Cei mai mulţi foşti militari care au părăsit armata română au ales calea străinătăţii. Unii sunt gărzi de corp ori şoferi în ţări Uniunea Europeană, unde câştigă de peste 10 ori faţă de salariul pe care îl aveau în ţară, alţii s-au reprofilat şi fac meserii din cele mai diverse, de la mecanici auto la electricieni. Iată cum explică ei astăzi faptul că s-au rupt de o carieră care, la un moment dat, părea perfectă: „Şi eu am plecat.. am sperat 5 ani că se vor schimba lucrurile… mi-a placut uniforma, dar m-am săturat să fiu tratat ca un nimic. Stimă camarazilor care au rămas… dar nu se merită“, a comentat, pe site-ul www.observator.ro, un cititor.

Altul, care a semnat Un om, a scris: „Fraților. Nu mai sunt oameni. Își dau demisia pe capete. Pleacă toată lumea în afară de scârba promisiunilor de creșteri salariale, de un trai mai bun. Nu se mai poate așa ceva. Toată lumea crede că dacă muncești în armată ești plătit bine. Dar nu știe nimeni ce se întâmplă cu adevărat dintr-o unitate militară“.

Oli i-a replicat: „Eh, de-asta am plecat din sistem de mai bine de un an, mă săturasem de tot ce se întampla în armată!“, urmat de Wolf: „La fel am procedat şi eu…nu ai ce regreta…cu toţii am pornit pe drumul ăsta cu nişte speranţe….pe care ni le-au năruit încet dar sigur…“.

Vali explică faptul că a renunţat la viaţa militară nu doar pentru bani, ci şi din cauza întregii situaţii din ţară: „Mi-am dat demisia din armată în 2008 (lt. în rezervă) şi am plecat în Irak. Riscuri au fost şi sunt dar mai bine aici decât într-un sistem putred şi infect, sper totuşi să nu înceapă în curând un război cu răsăritul, că e vai şi amar de băieţii deştepţi care fac legea acum, precum şi de orăşenii care iau la milto Armata română. RIP“.

Un român îi sfătuişete pe confraţii să plece săi: „Demisia, fraţilor, demisia … Am lucrat în sistem aproape 9 ani. De 1 an am plecat în Anglia şi cu părere de rău spun că îmi este mult mai bine aici. Iubesc România, iubesc armata, dar acolo nu realizezi absolut nimic. Doar să trăieşti de azi pe mâine …“.

Gheorghe este mult mai radical: „salarii de subzistenţă, ca subofiţer mi-am dat demisia, comandanţii îşi pun pe funcţii numai oamenii lor (fini, nepoţi, copii ai foştilor colegi etc.), dacă nu ai o „pilă” nici ca om nu eşti recunoscut, trăieşti o umilinţă, aşa că mai bine sgp, diferenţă mare de salariu nu este, în schimb, ca ofiţer…salariu-respect-studii recunoscute, eşti om. Intenţionez ca peste câţiva ani (6-7) când voi reveni, să dau în judecată multe „grade” pentru deciziile luate“.

Citeşte şi: http://observator.ro/stiri-diverse-majorari-ridicole-de-solde-militari-391711.html
http://observator.ro/stiri-diverse-inevitabilul-s-a-produsmilita-359642.html
http://observator.ro/stiri-diverse-soldatii-gradatii-umiliti-cu-o-majorare-ridicola-solda-383974.html

1.361 de pensionări doar în acest an

De la începutul acestui an se aplică prevederile OUG 57/2015, care modifică Legea 223/2015, privind pensiile militare. Potrivit O.U.G. 57/2015, baza de calcul a pensiei a scăzut la 65% din media veniturilor brute din ultimii cinci ani de activitate, cei mai afectaţi fiind militarii angajaţi pe bază de contract. În cazul acestora, în ciuda recentelor majorări, salariul de bază este la limita celui minim pe economie şi numai norma de hrană le permite să plece acasă cu 1.400-1.500 de lei după o lună de muncă. Asta înseamnă că o pensie corespunzătoare acestui venit nu este mai mare de 800 lei/lună, indiferent de misiunile la care a participat militarul respectiv. Propunerile de creştere a bazei de calcul la 85% din veniturile brute încă se discută la comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor şi este puţin probabil că se va lua o decizie în actuala legislatură, care se încheie în noiembrie.
Chiar în condiţiile aplicării OUG 57/2015, potrivit Casei de pensii sectoriale a MApN, de la începutul acestui an au fost înregistrate deja 1.361 de cereri privind acordarea pensiei militare de serviciu și materializate în decizii de pensii.

Citeşte şi: http://observator.ro/in-excusivitate-rasplata-dupa-aproape-18-ani-in-armata-pensie-1147-lei-377669.html

Netty DUMITRACHE

23 Comments

 1. Armata ascunde cu desavarsire ce se intampla , sefilor le este frica sa raporteze ca nu au cum sa indeplineasca misiunile .Marina militara duce lipsa acuta de personal , oameni ramasi au si cate 60 70 de zile de recuperat si concediu neluat!Sefilor nu le pasa de aceste lucruri , la nivelul lor nu se simte, in curand o sa ramana ofiterii sa faca cart pe dana si sa faca pe ospatarii.Tehnica este f veche ne riscam viata la fiecare iesire pe mare si toate astea pana intr o zi cand se va crea un precedent si probabil atunci se vor deschide ochii , cand v a fii prea tarziu!Noua celor ramasi nu ne ramane decat sa spunem Doamne ajuta maine poate fi mai rau!!

 2. Este rușinos, dar după 20 de ani ca subofițer să ai o soldă de 1700 lei ești comparabil cu țările din lumea a 3-a …

 3. Mi-e greu să cred ca DOAR 438 de SGP si-au dat demisia de la inceputul anului,poate doar in marina militară unde salariile sunt mult mai mici si norma de hrana este la jumatate( de exemplu am luat luna trecută doar 272 de lei pentru ca am fost pe mare) Eu cred ca realitatea este alta,sunt mult mai multi SGP care si-au dat demisia. De 10 ani de zile auzim aceleași minciuni ” aveți răbdare ca totul o sa fie bine” , Da..și am avut răbdare pana si-au dat demisia majoritatea colegilor si am rămas in marină un echipaj la 3 fregate. Incredibil unde s-a ajuns! Toți își văd doar de cariera lor ( ma refer la ofiteri) ,nu raportează aceste grave probleme si pentru ca ” nu sunt ” probleme deloc ..viața merge înainte. Uitați-vă la ziua marinei,ce multă lume a fost,ce frumos au defilat navele pe mare,ce frumos au defilat militarii pe faleză ca si cum totul merge perfect in armata dar acei “fraieri” care au defilat pe mare si pe uscat au zeci si sute de libere de recuperat,au salarii de 1100 lei de net si pe contract au 750 de lei. Dar bani sunt pentru festivități de ziua marinei. V-am ” așternut” doar 10% din problemele soldaților din forțele navale.

 4. Cifrele reale sunt mai mari. Mult mai multi au plecat, in estul tarii dintr-un batalion abia se strange o companie sa participe la exercitii

 5. Si eu am lucrat 6 ani ca militar profesionist pot sa afirm ca eram bătaia de joc a cadrelor militare care intrau intr un birou si se îmbatau ca porcii .., la ora 15,30 rupeau poarta ,noi militarii angajati le făceam si sarcinile lor si ei in schimb ne furau din drepturile noastre mâncau la popota din banii nostrii ,ne vindeau bocanicii si tinuta noua care ne era destinata noua si noi primeam vechituri de la magazia veche de pe timpul soldaților in termen,nu aveam voie să comentam ca asa este in armata..,ca sa nu mai zic ca toti cei care eram angajati am fost angajati pe baza de cadou pentru ca asa e in România

 6. M-am angajat la sfârșitul stagiului militar 92-93 si am plecat in 2008 , cand aveam 2 luni restante la norma de hrana , fără norma de echipare si cu stresul de fiecare zi ca postul si funcția va fie obiectul unei restructurări , am plecat după o cariera de 15 ani cu multiple specialități , am ales străinătate si lucrurile stau mult mai clar pt mine acum , din legăturile ce le am cu foști camarazi de arme sunt la curent cu faptul ca in 2009 au rămas si fără 25% din salar ( Bădescu & bugetarii) si ca de atunci salariile au rămas la același nivel mizerabil ca au mai dat ei puțin sa nu plece toți este evident , dar la fel de evident este faptu ca si ,,coșul zilnic” este este dublu din cauza scumpiri prețurilor si utilităților … Dar cel mai grav este ca nici la nivelul activităților nu mai sunt bani , nu se mai investește in instruire din motive economice , tehnica second-hand si învechita , metode de instrucție + echipament de pe vremuri… In rest ffff multe sectoare ( maturat , cosit , curățat rugina si vopsit ,garduri, pereți, hale, clădiri, multă garda…. Toate aste pt niște bani care orice paznic angajat la o agenție de paza ce are haine si mașina si muncește la ture de 24 /72 si are si bonurile de masa , ei nu pleacă in misiuni in munți , nu stau la dispoziție si nici nu fac parada si difilari de câte ori politicul are chef de putina popularitate…. De cat bătaia de joc a unora pe bani puțin măcar daca este sa tragi preferata o fac pe bune dar pe 3500€ ( 2200 Cash ) si simt ca sunt respectat …
  Vai de noi , vai de ei ,vai voi , vai de tara noastra…

 7. STANCU VASILE says:

  Sunt de acord FLO si eu m-am angajat in 1994 si la fel ca tine am plecat in august 2008. Castig mai putin decat tine dar oricum sunt multumit.

 8. dar salariile civililor in m.ap.n

 9. Armata a ajuns bătaie de joc din cauza șefilor din armată și a miniștrilor care s-au perindat pe la minister.A ajuns o rușine ,eu sunt SGP în activitate și mă gândesc serios să plec din armată în străinătate din vauza salariilor de nimic și a situației incerte a SGP în legătură cu pensionarea.Noi SGP avem obligații de militari dar drepturi nici macar de civili ni avem iar cu acest salariu de merit este PTAF ÎN OCHI salariile nu vor crește aproape deloc ,ținuta este jalnică o primim la 3 ani în condițiile în care trebuia să o primim la 1 an.TOATE PROMISIUNILE MINIȘTRILOR ȘI A ȘEFILOR DIN ARMATĂ SUNT DOAR MINCIUNI.

 10. De ce in alte tari armata este respectata iar militarii sunt pusi pe primul loc? Armata functioneaza datorita noastra, a SGP-ilor! Daca nu am fi noi armata s’ar fi dus la vale! Vrem si noi sa fim respectati, sa avem si noi drepturi si un statut, nu sa fim decat sclavii vostri sa ne spuneti mereu acelasi lucru “Nu iti convine da’ti demisia ca e coada la poarta” ! Poi ma idiotilor, daca noi plecam, si voi va chinuiti sa instruti altii care dupa o jumatate de an isi dau si aia demisia ca voi sunteti incompetenti? Cati bani cheltuiti sa instruti alti SGP mereu? Pe noi nu ne intereseaza ca de la SGV (soldat gradat voluntar) ne’ati facut SGP( soldat gradat profesionist)! Nu ne intereseaza denumirile astea, familiile noastre nu mananca denumiri si alte cacaturi!

 11. sa comentez acest articol? e comentat deja, ce pot spune e ca tot ce sa comentat e perfect real.

 12. Adevarat tot ce s`a scris. Diferentele mari intre ofiteri si “restul lumii” le`a facut nenorocitul de Tariceanu care a marit coeficientul de salarizare la ofiteri foarte mult iar la restul foarte putin. S`au trezit atunci putorile cu salarii duble, triple…Exemplu: Cum este posibil ca un subofiter, ajuns la capat de cariera (adjutant principal sau maistru principal), cu cel putin 30 de ani vechime sa aibe salariul mai mic decat un ofiter care abia ce a iesit de pe bancile scolii? La SGP si mai rau… Si nu numai aspectul pecuniar deranjeaza, ci faptul ca munca de jos este facuta numai de catre SGP si subofiteri (dupa caz). Pretentii mari de la sefi care nu fac altceva decat controale. Se plictisesc baietii, la cati bani ridica lunar, trebuie sa faca si ei ceva, nu? Sa`i streseze pe aia mici in grad. Mi`e scarba! Bine ca am scapat!

  • 1950 e mult ca ofiter inginer , nu?- asta a fost in august 2015,
   august 2016 , 2150 pt ca au mai marit norma de hrana si alte mici chichite ce se regasesc si la sof .
   Momentan nu stiu ce salarii se mai invart ca mi-am dat demisia … m-am “plictisit sa ridic bani”

 13. NORMAL NU E NORMAL says:

  Sefi si coordonatori incompetenti de a face o schimbare in bine intr-o tara saraca, jefuita intern si extern. Ei sunt cei care trebuie sa distruga birocratia si sa aduca un suflu nou, unii din ei chiar cu pretul propriului scaun. Oare ce ar fi daca in caz de razboi proprietarii si-ar apara pamanturile? Armata nu mai e…

 14. Poliția Militară sună frumos dar condițiile care sunt le-au explicat foștii mei colegi mai sus .
  De peste doi ani muncesc în altă țară pentru că se Merită.

  • Va rog, nu mai spuneti “se merita”. Nu este corect. Nu fac pe desteptul si nici nu incerc sa jignesc pe nimeni. Aveti toata stima mea.

 15. Mafie totală

 16. Am vrut sa dau la ofiteri ……proba medicala mi au cerut mita 5mii m am lasat mi a disparut gandu….am facut posttliceala de amg acu sunt in anglia pe de 3 4 ori salariul ala si is mai fericit sa se spele pe cap

 17. Prieteni si eu am lucrat 11 ani in armata si acum 2 ani am lăsat-o dracu am venit in Germania si nu îmi pare rau castig destul sa îmi permit aproape ce îmi doresc. Nu îmi pare rau aici lucrez pentru o companie ca sofer si încarc vehicule blindate pentru Bundeswehr dar armata si mai ales militarii aici sunt respectati. Ieri 26 sep am văzut ceva si mi sa părut interesant militar luat la ocazie in karlsrue si dus la munster cu camion civil. Sa nu mai spun ca au propriul parc de automobile pentru militari de toate gradele in functie de nevoi. Am întrebat de curiozitate cum de au atâtea mărci de masini pt militari mi sa spus ca anual armata primeste de la costructori modele de masini care nu sau vândut in anul precedent.
  Semper fi.Spor celor ramasi in sistem si la mai bine.

 18. Trist ca dupa 7 ani de activitate in armata a trebuit sa renunț, după nenumărate încercări de progresa in cadrul subofițerilor, am prins perioada cand se intra cu “ajutoare” la 1500-2000€. Nu imi pare rău, nu m-am dat bătut, dar sistemul in anumite locații e prea de tot, ore lucrate pe luna in jur de 300, toată lumea tace pentru ca e legată de locul de munca din cauza obligațiilor la bănci si familie. Naveta ajungea la aproape jumate din salariu, nu se putea deconta din anumite “motive” invocate, eu practic serveam pe banii mei. Prima ocazie care am prins-o am folosit-o in interesul meu.

 19. vacariu nelu says:

  Aceeasi odisee povestita aici am avut-o si eu .incadrat dupa revolutie ca sergent angajat am avut specialitatea radiotelegrafist la o s.u. de radiolocatie .am rezistat aproape 3 ani ,umilintele erau la tot pasul,cadrele erau in marea lor majoritate alcolisti ( fara exagerare ) programul nu se respecta ,nu aveam nici un drept ,lucram in jur de 300 de ore si eram platiti 170,nu ni se platea chirie,nu ni se dadea tinuta ,nu se plateau orele suplimentare,etc . subunitatea ca mai toate la radiolocatie era dispusa la 25 km de orasul de garnizoana ,faceam naveta cu un autobuz prapadit care mai mereu era stricat,cind se strica mergeam cu camionul( un dac cu prelata ) iarna era f greu erau temperaturi mult sub 0 grade.daca faceam la program de 8 ore dupa masa la plecare cdt-ul si unii dintre ofiteri opreau autobuzul la o cabana pe traseu si eram blocati acolo ore in sir vrind nevrind .unii dintre cadre veneau cu autoturismul si plecau la timp de la servici, noi restul ramineam vrind nevrind la cabana “la baut “trebuia sa faci cinste mereu daca nu …erai terorizat in tura .in timp am devenit alcoolist si eu .a fost o perioada neagra din viata ,nu aveam locuinta (nefiind din zona u.m.) asa ca stateam in gazda ceea ce ma lasa fara o cincime din bani ,din cauza umilintelor de tot felul am fost aproape de o depresie iar din cauza obiceiului de a opri autobuzul la cabana am devenit alcoolic .si acum dupa atitia ani am o stare ciudata cind imi amintesc lucrurile astea . am avut taria de caracter sa imi dau demisia si am plecat. Fiind dintr-o familie saraca familia nu m-a putut ajuta astfel am fost nevoit sa imi iau soarta in mina. am lucrat in strainatate in serbia in ungaria ,iar mai apoi in Turcia aici am stat cel mai mult lucrind pe santier, am invatat mai multe meserii (timplar,dulgher,electrician)apoi am lucrat pe santiere in Bucuresti si Snagov.apoi am plecat in italia ca electrician in tot acest timp imi intretineam familia care era in Suceava . la un moment dat am strins destui bani sa -mi ajut un frate sa-si faca casa iar eu am renovat casa parintesca. cu banii ramasi mi-am facut un magazin aici am avut si am si acum multe satisfactii atit profesionale cit si financiare fiind propriul meu patron dar si muncitor. astazi cind scriu aceste lucruri sunt un om implinit am o familie frumoasa ,un baiat in cl a 12-a ,mi-am facut o casa cu mansarda f frumoasa nu este chiar gata dar sunt f. multumit .cu alcoolul nu am mai avut probleme de cind am demisionat din armata iar umilinele sau dus .Multumesc lui D-ZEU pentu puterea pe care mi-a dat-o, am muncit f mult ,muncesc mult si astazi la 48 ani dar mi-am facut o viata frumoasa asa cum mi-am dorit.

Comenteaza acest articol

css.php