Constănţenii îşi reclamă vecinii cu centrale de apartament

Constănţenii îşi reclamă vecinii cu centrale de apartament

Încă din 2011, în România se vorbeşte despre taxa de poluare pentru posesorii de centrale de apartament. Niciun guvern nu şi-a asumat, însă, acest nou bir, amânând decizia, iar ultimul termen avansat este anul 2017. Între timp, la Constanţa, unde ritmul de debranşare de la sistemul centralizat, în favoarea centralelor proprii, este la maximumul ultimilor ani, au apărut primele reclamaţii.

O constănţeancă din cartierul Tomis Nord s-a adresat, recent, directorului general al R.A.D.E.T., căruia i-a adus la cunoştinţă situaţia din blocul în care locuieşte, situat pe Aleea Hortensiei. Anca Eugenia Tudoran se plânge că, anul trecut, în imobilul ei mai mulţi vecini şi-au montat centrale, inclusiv cei de deasupra şi de dedesubtul apartamentului ei. „Când s-a dat drumul centralelor, 1-15 noiembrie, apartamentul meu a devenit de nelocuit (miros de gaze nearse, înecăcios, care te sufoca zi şi noapte)“, povesteşte femeia, care susţine că în această primăvară, cu ocazia efectuării unor analize medicale, a constatat, atât la ea, cât şi la soţul ei, depăşiri însemnate ale nivelului de monoxid de carbon din sânge. „Oare viaţa nu ne este pusă în pericol? Credeţi că suferind de rinofaringită alergică cronică, fibroză pulmonară, insuficienţă aortică şi mitrală pot respira un ar plin de noxe?“, se întreabă, retoric, constănţeanca.

Deşi a fost adresată către R.A.D.E.T., reclamaţia nu poate fi rezolvată de către regie, pentru simplul fapt că aceasta nu are atribuţii în acest sens. Iar la Garda de Mediu nu ajuns nicio astfel de petiţie până acum. Potrivit lui Marian Rîşnoveanu, comisar-şef al Comisariatului Constanţa al Gărzii de Mediu, singura plângere a făcut referire la nivelul de zgomot al unei centrale de apartament, dar ulterior, după măsurători, s-a constatat că nu se depăşeşte limita legală.

Centrala de apartament, mai nocivă decât traficul auto

La Constanţa nu s-au realizat studii cu privire la efectele poluării produse de centralele de apartament, însă în ţară există astfel de lucrări. La Cluj, de pildă, academicianul prof.dr. Gheorghe Benga a făcut publice rezultatele cercetărilor sale, efectuate în 15 ani. Astfel, el a constatat că poluarea la interior este mai complexă decât cea de la exterior, iar concentraţiile unor poluanţi, de exemplu dioxidul de azot, sunt mai mari la interior. „În cazul centralelor termice de interior (CTI) instalate în blocurile de locuinţe, la deschiderea ferestrelor intră tot aerul poluat prin gazele arse. Când se deschid ferestrele, concentraţia poluanţilor la interior devine egală cu cea de la exterior. După închiderea ferestrelor, concentraţia la interior se menţine crescută un timp îndelungat“, este opinia medicului, care a mai subliniat că expunerea îndelungată la aceşti factori poluatori duce la afectarea funcţiei pulmonare, scăderea capacităţii de muncă, a celei de efort şi a rezistenţei organismului la îmbolnăviri acute.

„Centralele individuale instalate în blocurile de locuinţe au efecte negative multiple asupra vieţii şi sănătăţii a milioane de oameni din România. Efectele se vor manifesta şi la generaţiile viitoare. În privinţa poluanţilor proveniţi din arderea gazului natural şi eliminaţi prin coşul centralei, înlăturarea efectelor negative se poate face numai prin eliminarea sursei de poluanţi“, explică academicianul.

Se pregăteşte taxa de poluare?

Ministerul Energiei a lansat recent, spre consultare publică, rapoartele sesiunilor de lucru din cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016 – 2030. În document se arată că statul doreşte să introducă o taxă de poluare pentru centralele de apartament. „Introducerea în legislație a unor prevederi privind plata unei taxe de poluare pentru deţinătorii de surse de încălzire poluante, nesigure și neeficiente, conform principiului «poluatorul plăteşte», taxă ce poate fi aplicată pe volumul de gaz natural furnizat; astfel de taxe trebuie să urmărească evitarea discriminării consumatorilor“, se arată în document.

Netty DUMITRACHE

18 Comments

 1. Doamna Netty,
  nui-i mai pupati in partille dosnice pe acesti conducatori de regii(inclusiv pe tatal dvs) Cu ce va incalziti acasa ?Vecinul cu centrala plateste 80 lei si eu 460-pe luna de iarna.Este normal?
  Daca sustineti cauza-platiti diferenta

 2. Greu subiect. Firmele care monteaza centrale de apartament nu respecta legea…..iar proprietarii habar nu au…..Trebuie montat colector de noxe….pina la ultimul etaj….adica cos de fum pe romaneste…..cea mai buna solutie este centrala de bloc…..investitia este cam de 1000 de euro de apartament, nu se schimba instalatia din bloc. doar se adapteaza….ce este interesant este ca centralele in condensatie, ( doar aste se monteaza) trebuie sa aibe un neutralizator de acid….condensul ce se elimina este acid……sa vezi in 2-3 ani tevi corodate de acid la scurgerile de la bucatarie sau baie…..Cea mai buna solutie este modificarea PT de linga bloc in microcentrala pe gaze….sunt 3 astfel in oras : Badea Cartan. Baba Novac ( zona Energia) si in Faleza Nord…..asta ar face un primar care doreste sa rezolve situatia

  • din cauza hotiilor sa nu crezi ca la centralele pe gaze radet e lapte si miere. se plateste cam 250-300 caldura in lunile de iarna

 3. Mare minciuna.Atata timp cat centralele de apartament sunt omologate si aprobate in tara noastra,poate sa reclame madam chistoc unde vrea ea.Toate tarile civilizate au centrale de apartament si nu se mai plange nimeni.Dar de nivelul radiatiilor de la telefonie ,poluarii de la CET,si lipsa desinfectantilor, medicamentelor si curatenia in spitale nu se plange nimeni? Si cum se face ca tocmai acum când trebui sa elibereze cererile de debransare de la RADET.Daca chitul de evacuare a gazelor arse iese in afara 1m, cum ii intra doamnei noxele in casa când ele se inprastie in urmatoarea secunda in admosfera,Si mai ales ca o centrala de apartament nu merge niciodata mai mult de 20-30 minute in continuu.Reclamatiile se fac la Congaz ca nu viin sa-si onoreze contractele deja platite.

 4. ochiul de sticla says:

  Ori lucrezi la radet si stii ca vei ramane fara nesimtitul de salariu? La voi dai pe luna 1200 lei la gaz max.200.javrelor!

 5. Dan Albu says:

  Vrajeala… madama nu-si permite sa-si monteze o centrala de gaz si este invidioasă… nu polueaza nimic.
  Si daca prin absurd se va da aceadta lege, vom da in judecata statul roman.

  Auzi… monoxid de canton in sânge… ce vrajeala…

 6. Gigi Kent says:

  Nu mai mancati ca capra! Cica au inceput reclamatiile…E o singura dobitoaca care a reclamat, a fost in direct si la Radio Sky acum cateva zile si ii ridica mingea la fileu directorului de la RADET.Singura intr-un oras de 300.000 de locuitori si daca erai atent, ea era singura care nu avea centrala, de aici si frustrarile.Am avut la un moment dat un vecin care reclama zgomotul aparatului de aer conditionat pe care eu nu in auzeam la 20 de ani insa el nu putea dormi la 60.
  1.Gazele naturale sunt prin natura lor mult mai putin poluante decat benzina sau motorina si in conditiile in care tu folosesti iarna gaze de 250 de lei INTR-O LUNA DE IARNA cand centrala functioneaza foarte mult, imaginati-va cate gaze arzi ca sa poti compara cu poluarea din trafic.
  2.ATUNCI CAND GATIM LA ARAGAZ si ardem gazul direct sub nasul nostru, inseamna ca de fapt stam cu nasul in toba de esapament!!! Zau? Sa muriti voi?! Sau ar trebui sa gatim tot cu agent termic de la RADET?!
  3.Cand CET produce agentul termic, total ineficient (de aici rezulta si costurile uriase la utilizatorul final) si arde carbune, pacura etc. Cam cat polueaza, acelasi aer ?!
  4.Intr-o tara cu adevarat civilizata, sistemul centralizat este cel mai eficient si normal dar asta cand furnizorul este super tehnologizat, cand investeste continuu, cand angajeaza pe merit, cand lucreaza cu cei mai buni si ieftini subcontractori.RADET Constanta pe de alta parte, este una dintre cele mai capusate regii DIN ROMANIA (fostul director a fost si condamnat definitic) toti angajatii sunt pe pile (numai eu stiu cativa 🙂 ) L-au distrus IREVERSIBIL cu buna stiinta si acum se folosesc de tot felul de tertipuri sa se mai agate de 3 clienti…jalnic!!!

 7. faranume says:

  asa v-ati nascut rai si dusmanosi ,va hraniti din invidie si otrava ,nu va suportati nici copiii ,sa moara toata lumea sa traiti numa voi!!!!!!uuuuuuuaaaaaaaaaaa!!!!!!!

 8. SI DACA PUNE TAXA PE AP CU CENTRALA SE REZOLVA TREABA CU ASA ZISELE NOXE ?

 9. este revoltator…niste smecheri vor recentralizare si nu conteaza ce afirmatii fac,important este sa le fie lor bine…nu cauta solutii pentru a fi concurentiali…nu-i intereseaza ca tot mai multi cetateni se debranseza din motive economice… auzi poluare…tot aceeasi poluare pe care o faceau si troleibuzele si tramvaiele…golanie…nu este de ajuns ca platim fara sa ne faca vre-un serviciu numai pentru ca trec conductele lor pe langa noi…?…repet : golanie…niste capuse…care violeaza pana si datele stiintifice…datele lor pseudostiintifice ne fac de ras in lumea civilizata…suntem orasul care a decretat cu tupeu ca mijloacele de transport electrice sunt mai poluante decat autobuzele…mi-e greata…

 10. Consumator says:

  Sunt abonat la PT pe gaze de pe Aleea Fragilor si plătesc la fel ca toți ceilalți din oraș. Hoții nu dorm niciodată…

 11. S-a gasit o baba crizata sa se intoxice când mai are o zi pana da coltu, am centrala si la casa si la bloc si nu am simtit miros de gaze… sau etc Poate ei i-a mirosit a gaze dupa ce a tras ea gaze si s-a gazat

 12. Articol absolut penibil al unei jalnice Netty (?!) Dumitrache. Observ ca Observatorul se tine de “observatii” dar nu prea observa corect si ignora observatiile observatorilor Observatorului!

 13. Totul este o minciuna! Cum va explicati ca in regiunile une este gaz de peste 70 de ani nimeni nu s-a imbolnavit ( vezi localitatile din Ardeal)? Doamna, cu cat sunteti platita sa declarati astfel de aberatii?

 14. Buna ziua,
  E suficient sa cititi in manualul centralei termice si o sa vedeti ca emana si monoxid de carbon (aprox. 61mg/kWh sau 1,4 g/ora) si oxid de azot. Gazele arse sunt toxice. OMS limiteaza concentratia de CO la max. 7mg/m3 adica aprox 6ppm. O centrala emana intre 90 – 150 ppm CO (fiecare poate verifica in manualul centralei proprii).
  Mai grav e ca noile blocuri construite in prezent au majoritatea centrale individuale. Si acele apartamente sunt si foarte scumpe, iar ansamblurile rezidentiale inghesuite.
  Oare ce aer vor respira locatarii acelor noi ansambluri rezidentiale?
  Oare nimeni nu se sesizeaza?
  Multumesc pentru atentie.

Comenteaza acest articol

css.php