Doar jumătate din candidaţi reuşesc să ia permisul auto. Unii dau examenul şi de 8 ori!

Doar jumătate din candidaţi reuşesc să ia permisul auto. Unii dau examenul şi de 8 ori!

„Cine ţi-a dat, mă, permisul?“, este prima replică ce vine pe buzele celor care sunt puşi în încurcătură de unii şoferi care nu ţin cont de regulile elementare de circulaţie şi reuşesc să îi sperie chiar şi pe cei cu experinţă. Asta deşi nu este chiar „floare la ureche“ să promovezi examenul pentru permisul de conducere, în condiţiile în care, de la începutul acestui an, la Constanţa, 5.290 de candidaţi au fost respinşi la proba teoretică, iar 4.610, la cea practică.

Mulţi şoferi au ajuns să caracterizeze traficul rutier drept o „junglă“ din care unii scapă doar cu o sperietură, alţii cu maşina şifonată, iar alţii, mai ghinionişti, ajung pe patul de spital, fără să mai punem în discuţie tragediile în care de multe ori îşi pierd viaţa oameni nevinovaţi.

Fie că unul schimbă banda fără să îi avertizeze şi pe ceilalţi conducători auto din trafic şi le „taie faţa“ cu zâmbetul pe buze, fără să se sinchisească de înjurăturile celorlalţi sau la un drum mai lung se riscă în depăşiri periculoase la care rezistă doar cei cu nervii tari.

Sunt doar mici exemple care uneori pun la grea încercare experienţa celor care au permis de conducere, iar pe începători îi fac să le tremure genunchii sub volan.

Este o modă să ai permis de conducere, iar fără el parcă nu ai fi bun de nimic, aşa că şi concurenţa este mare la examenele pentru obţinerea acelei „patalamale“.

Potrivit Autorităţii Rutiere Române (A.R.R.), în municipiul Constanţa, există autorizate 27 de şcoli de şoferi, cele mai multe pentru obţinerea categoriei B. Altele 14 sunt în Băneasa, Cobadin, Mangalia, Năvodari şi Cernavodă.

Programări cu întârziere din cauza candidaţilor…

Mai mult decât atât, potrivit unei liste prezentate tot de A.R.R., în municipiul Constanţa sunt 50 de instructori auto autorizaţi.

Iar aceştia nu duc lipsă de elevi şi îi şcolesc pe bandă rulantă.

Potrivit comisarului şef Adrian Bîrsu, cel care conduce Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Constanţa din cadrul Instituţiei Prefectului-Judeţul Constanţa, de la începutul acestui an, 12.151 de candidaţi au susţinut proba teoretică pentru obţinerea permisului auto.

Dintre aceştia, au fost admişi 6.861, în procente 56,46%, iar alţi 5.290 au fost respinşi.

Şi la proba practică au ajuns destul de mulţi candidaţi, însă un pic peste jumătate au reuşit să treacă de traseu. Astfel, din datele oferite de comisarul şef Adrian Bîrsu, de la începutul anului 2016, au fost examinaţi 10.115 candidaţi, însă doar 5.505 au promovat, respectiv 54,42%, iar respinşi au fost 4.610 candidaţi.

Aşa că examenul de obţinere a permisului de conducere nu este chiar un fleac, însă contează şi cum se comportă apoi la volan, în trafic, cei care au trecut de probe.

Şi pentru unii chiar reprezintă o piatră de încercare, în condiţiile în care există candidaţi care au fost nevoiţi să suţină şi de şapte sau opt ori examenul, numai să îşi ia mult doritul şi visatul permis de conducere.

Nici angajaţilor de la Serviciul de Permise Auto Constanţa nu le este uşor, în condiţiile în care sunt asaltaţi de numărul mare de candidaţi, care repetă examenul, iar uneori programările se întind ca timp.

Situaţia este însă mai acceptabilă spre deosebire de Bucureşti unde candidaţii ajung să fie programaţi şi peste trei luni pentru traseu din cauza numărului mic de examinatori. „La noi durează cam o lună şi jumătate până când sunt programaţi din cauza celor care nu promovează şi se înscriu iar. Dacă ar lua toţi din prima, programarea s-ar face la cel mult două săptămâni“, a precizat Bîrsu.

Emilia SAVA

Comenteaza acest articol

css.php