GALERIE FOTO/Faleza din Costineşti, Colectivul de la malul mării?

GALERIE FOTO/Faleza din Costineşti, Colectivul de la malul mării?

De trei ani, o parte din faleza din Costineşti a luat-o la vale şi poate oricând să se prăbuşească şi să omoare turişti şi localnici. Primarul comunei a sesizat de nenumărate ori atât A.B.A.D.L., cât şi la minister şi prefectură, dar până acum, niciun rezultat.  

De aproximativ trei ani, primarul comunei Costineşti, Traian Cristea, sesizează Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Prefectura Constanţa că faleza din localitate este prăbuşită în zona accesului la plajă din str. Azurului. Aceasta a luat-o la vale în 2013, pe o distanţă de circa 100 m şi este un pericol iminent, pentru că oricând poate să se prăbuşească total. Astfel, viaţa turiştilor ce se bronzează pe plajă, care circulă pe aleea de promenadă şi a locuitorilor care îşi au domiciliu în imediata apropiere a falezei este în pericol.

„Apele Române nu vin să remedieze o alunecare de teren pe plaja din Costineşti. A căzut malul, faleza, de vreo trei ani, am tot trimis hârtii la A.B.A.D.L., la Ministrul Mediului şi nimic. Vin, văd şi se bat în soluţii de trei ani: specialiştii Romned vor o soluţie, A.B.A.D.L., care administrează plajele, vrea o soluţie şi tot aşa. Toate plajele sunt date în exploatare la Romned, dar degeaba. Nimeni nu face nimic“, ne-a declarat primarul Cristea.

Nimeni nu oferă un răspuns

Acesta susţine că, în urma adreselor trimise, cu greu s-a deplasat la faţa locului o comisie din specialişti de la A.B.A.D.L., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, care au decis închiderea şi izolarea zonei de plajă şi a circulaţiei pe aleea de promenadă, în februarie 2014. S-a bătut nişte tablă care să oprească prăbuşirea şi să nu permită pământului să ajungă pe plajă, dar şi aceasta s-a îndoit din cauza greutăţii malului. În rest, nicio măsură, aşa că, în continuare, oricând faleza o putea lua iar la vale. Deocamdată, primarul din Costineşti nu a primit nici măcar un răspuns de la vreuna dintre instituţiile sesizate.

„Unii propuneau atunci o soluţie, alţii alta, nu se înţelegeau. Eu ce pot să fac, nu pot să îi conving eu de ce trebuie să facă. Nu pot să acţionez în zonă, să fac ceva, în acest caz eu sunt doar reclamant. Nu mă pot atinge de plaje: dacă ar fi căzut o stradă, interveneam eu, dar de faleză nu mă pot atinge. S-a rupt, a fugit cu totul, dar eu nu pot face nimic. Ei au venit atunci, au bătut nişte planşe, dar s-au dus şi ele sub greutatea pământului. E un pericol iminent, poate să cadă peste oameni. Vara nu poţi opri turiştii să treacă pe acolo. Ei au pus o bandă ca la orice delimitare de groapă, dar ce poţi să-i faci turistului dacă vrea să treacă pe acolo? Am transmis şi prefectului, să nu se trezească cu accidente mai rele ca la Colectiv!“, ne-a mai precizat edilul-şef din Costineşti. Ultima notificare adresată Instituţiei Prefectului Constanţa este datată 11 februarie a.c.

Deocamdată… va fi pusă zona în siguranţă

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, prăbuşirea falezei din Costineşti a avut loc în 2013, în urma unei furtuni de cod roşu. Iar atunci s-a amenajat peretele de protecţie, din palplanşe din oţel, înalte de 6 metri, ca să nu mai bată valurile direct în faleză. „Din cauza furtunii a început degradarea falezei. Au intervenit experţii, s-a făcut o expertiză şi s-a găsit o soluţie provizorie de remediere, deoarece se aproapia sezonul estival. S-a stabilizat faleza cu acest perete şi s-a pus zona în siguranţă“, ne-a declarat Marieta Iorga, purtătorul de cuvânt al A.B.A.D.L.

În 2014, tot în luna februarie, a avut loc o nouă furtună de cod roşu, cu rafale de 85 km/h. Zona s-a deteriorat din nou, palplanşele s-au strâmbat, aşa că ar fi intervenit iar experţii. „În urma furtunii, s-a observat că soluţia provizorie de remediere, de consolidare şi impermeabilizare a zonei nu mai era acceptabilă, pentru că se deteriorase în parte, aşa că s-a făcut o altă expertiză tehnică, de către o altă firmă independentă, aleasă prin licitaţie. S-au identificat cauzele, acum s-a stabilit o măsură finală de remediere, dar pentru că se apropie sezonul, nu mai este timp să desfăşurăm o astfel de lucrare, amplă. Vom pune, din nou, zona în siguranţă: probabil vom pune alte palplanşe şi vom îngrădi zona“, a mai precizat reprezentatul A.B.A.D.L.

Valentin ISPAS

3 Comments

 1. Costinesti says:

  Daca pe acea alee erau tarabe in pericol, imediat se remedia problema.

 2. Costinesti 2 says:

  Legea nr. 597/ 2001 privind unele măsuri de protecție și autorizare a construcțiilor în zona de coastă a Mării Negre. Parlamentul României adoptă prezenta lege.

  Art. 1. În scopul protejării și conservării diversității biologice, peisagistice și fizice a zonei de
  coastă a Mării Negre, pe teritoriul românesc se delimitează o zona de interdicție temporară de
  construire, generată de linia de coastă, pâna la aprobarea planurilor urbanistice generale și zonale,
  astfel:
  b) În direcția uscatului, pe o lățime măsurata la orizontala de 300 m.

  Art. 5. (2) Planurile urbanistice generale și planurile urbanistice zonale, prevăzute la alin. (1), vor
  fi avizate în mod obligatoriu de Ministerul Turismului înainte de dezbaterea și de aprobarea lor
  de către consiliile locale.

 3. pana ajunge la ,,FAMA GUSTA ”vor interveni ……………..nu-i usor dar se va rezolva……….:)) :))

Comenteaza acest articol

css.php