Mega campus sportiv şi cultural pentru tinerii din Cernavodă

Mega campus sportiv şi cultural pentru tinerii din Cernavodă

În Cernavodă vor apărea un bazin olimpic, o sală de sport, una de tenis de masă, alta de fitness, un amfiteatru, un teren de sport multifuncţional în aer liber, o sală de conferinţe, diverse laboratoare, o platformă de patinaj şi altele. Asta dacă Nuclearelectrica va accepta ca obiectivul de investiţii, părăsit de cinci ani, să fie finalizat de administraţia locală, căci Guvernul nu mai investeşte 4,5 milioane de euro.

În noiembrie 2010 a demarat construirea unui Centru de Instruire şi Agrement pentru Tineret şi Copii la Cernavodă, în apropierea portului, pe o suprafaţă de 34.773,97 mp. Guvernul României aprobase această investiţie în cadrul Programului social de urgenţă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din oraş, încă din 1991, considerându-se că are un caracter social şi de utilitate publică.

Construcţia mega campusului sportiv şi cultural a fost demarată de S.N. Nuclearelectrica S.A., prin Centrală Nuclearelectrică de la Cernavodă. Guvernul trimitea tranşe de bani, anual, iar în funcţie de cum se alocau fondurile, aşa continuau şi lucrările. Astfel s-a ajuns ca, în decembrie 2011, să fie gata în procent de aproximativ 45%, dar atunci proiectul a fost abandonat. Nu s-au mai acordat bani de la centru, Nuclearelectrica nu investeşte, deoarece beneficiarul final este administraţia locală, nu societatea naţională, aşa că de cinci ani se transformă în ruină, tot ce s-a făcut până acum se degradează.

De când Codul Fiscal s-a modificat, taxa pe stâlp este încasată de primării, aşa că cea din Cernavodă consideră că va avea banii necesari să finalizaze proiectul grandios în următorii patru ani.

„Este o investiţie foarte mare, abandonată de Nuclearelectrica, la marginea oraşului, unde a fost fabrica de ciment. Din 2011 nu se mai lucrează, după ce au fost 14 milioane de lei investiţi. Acum, având aceşti bani din taxa pe stâlp, vrem să continuăm noi proiectul, pentru că oricum eram beneficiarii finali. Este realizat aproximativ 45%, are o valoare totală de 35 de milioane de lei şi de cinci ani e părăsit. Cred că noi îl putem termina în patru ani“, ne-a declarat primarul Gheorghe Hânsă.

Şi parc pe 10 hectare, cu fonduri europene

Centrul pentru Tineret şi Copii din Cernavodă va avea o incintă culturală, una sportivă, un amfiteatru în aer liber cu 500 de locuri, un teren de sport multifuncţional tot în aer liber, locuri de joacă pentru copii şi platformă de patinaj cu role. În incinta culturală sunt incluse o sală de conferinţe cu 500 de locuri, cinci săli de instruire, un laborator de limbi străine, trei săli de informatică, o sală multimedia, trei săli de muzică, două pentru O.N.G.-uri de tineret, o bibliotecă şi trei săli pentru preşcolari. În incinta sportivă vor fi amenajate o sală de sport multifuncţională cu tribună de 500 de locuri, un bazin olimpic de înot, un o sală de tenis de masă, una de biliar, saună, sală de fitness, sală de antrenament box şi una de arte marţiale.

Primăria Cernavodă a alocat, deja, în buget un milion de euro pentru continuarea lucrărilor încă din 2016, dorind să facă la fel în fiecare an, pentru ca grandiosul campus să fie inaugurat în 2020. Dar singura soluţie pentru ca terenul şi construcţiile realizate până acum să treacă în administrarea administraţiei locale din cea a Nuclearelectrica este o lege aprobată în Parlament. „În acest moment, întâmpinăm ceva dificultăţi, deoarece trebuie refăcută intabularea. Oricum, singura soluţie este aprobarea unei legi de transfer de la Ministerul Energiei la Primărie. Avem deja proiectul ei şi susţinerea a 25 de parlamentari, sper ca într-o lună să ajungă în plenul Parlamentului. Mâine (astăzi – n.r.) voi avea o nouă întâlnire cu reprezentanţii S.N.N. pentru a discuta această lege. Ei sunt interesaţi să ne-o da pentru a nu mai cheltui bani pentru conservarea lucrărilor realizate şi paza necesară“, ne-a mai precizat Hânsă.

Edilul-şef din Cernavodă susţine că va depune şi un proiect, în vară, pentru obţinerea de fonduri europene necesare amenajării unui parc de 10 hectare, în jurul acestui Centru pentru tineret şi copii.

Valentin ISPAS

Comenteaza acest articol

css.php