Ministerul Apărării zice că a rezolvat problemele soldaţilor profesionişti

Ministerul Apărării zice că a rezolvat problemele soldaţilor profesionişti

La mijlocul lunii februarie, o delegaţie a soldaţilor profeionişti s-a întâlnit cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Apărării, Otilia Sava. S-au discutat atunci cele mai sensibile probleme ale acestei importante categorii de militari, s-au făcut promisiuni şi s-au avansat termene pentru punerea lor în aplicare. În prezent, după aproape jumătate de an, reprezentanţii ministerului susţin că au rezolvat cea mai mare parte a problemelor, militarii însă îi contrazic.

La solicitarea cotidianului „Observator de Constanţa“, Ministerul Apărării ne-a transmis o situaţie a principalelor probleme ridicate de soldaţii şi gradaţii profesionişti (SGP) şi care, în opinia oficialilor guvernamentali, au fost sau sunt în curs de soluţionare.

Una din principalele nemulţumiri ridicate la discuţiile cu secretarul de stat Otlilia Sava a fost implicarea reprezentanţilor SGP în comisiile care stabilesc măsuri de ordin social, deoarece reclamaseră că problemele pe care le ridică ei, de la cuantumul compensaţiei pentru chirie la echipament, nu sunt cunoscute de către minister. „Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiilor pentru problemele sociale ale personalului din Ministerul Apărării Naţionale aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M 87/2014,  a fost modificat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M 34/2016, prin acesta stabilindu-se şi un reprezentant al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, care sprijină responsabilul pentru probleme sociale“, se arată în răspunsul Secţiei de presă a M.Ap.N.

De fapt, situaţia a fost rezolvată doar pe jumătate, deoarece în cele mai multe unităţi nu a fost încă desemnat un reprezentant al SGP, iar acolo unde acesta a fost ales este, de regulă nu cunoaşte foarte exact situaţia militarilor.

Statutul militarilor, la avizare

Armata română este singura, dintre armatele NATO, unde există statute diferite pentru ofiţeri şi militari, iar acest lucru nu crează doar discriminare, ci şi drepturi diferite. De aceea, reprezentanţii SGP au cerut un statut unitar, doleanţă care urmează să fie respectată.

„Referitor la statutul unitar al militarilor, proiectul de lege privind statutul cadrelor militare, soldaţilor şi gradaţilor profesionişti se află în procesul de avizare la structurile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională“, ne-a comunicat ministerul.

Cea mai dureroasă problemă a soldaţilor rămâne, însă, salarizarea. În acest moment, militarii sunt singura categorie socială care are salariul sub cel minim pe economie, iar diferenţa este alocată de la bugetul central.

Salariile, majorate, dar tot mizere

Iată cum consideră ministerul că a rezolvat chestiunea salariilor: „În ceea ce priveşte salarizarea, începând cu 1 decembrie 2015 s-au mărit soldele militarilor cu 10% (sume plătite începând cu 1 ianuarie 2016). Din data de 1 mai a crescut salariul minim pe economie de la 1050 lei la 1250 lei (creştere salarială de care au beneficiat doar soldaţii şi gradaţii profesionişti începând cu 1 iunie 2016), iar prin OUG nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 57/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative s-a stabilit, începând cu luna august 2016, includerea în soldele de funcţie în care nu sunt cuprinse sumele compensatorii corespunzătoare soldei de merit, a 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit în plată la nivelul anului 2009 şi,  începând cu august 2017, în soldele de funcţie se include diferenţa de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit în plată la nivelul anului 2009“.

În realitate, majorările nu au rezolvat nici măcar o parte a problemei salarizării, iar ceea ce a simţit fiecare militar în plus ca venit este infim.  Cele 10 procente aplicate la începutul anului au însemnat o creştere a salariilor, în medie, cu 75-80 lei, iar de majorarea salariului minim pe economie au beneficiat de fapt numai soldaţii fără vechime, în timp ce gradaţii s-au ales cu 0 lei. Iar creşterea aprobată prin OUG 20/2016, prin care se elimină inechităţile care durează încă din 2009, când unii bugetari au rămas cu salariul de merit inclus în venitul brut va fi de cel mult 75 lei pentru un soldat cu vechime.

Acest aspect, al salariilor foarte mici, a fost adus recent în discuţie şi de către un senator şi un deputat, care l-au interpelat pe ministrul Apărării. Senatorul Alexandru Cordoş a punctat cu exemple concrete nivelul salariilor militarilor profesionişti: „Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare ar fi trebuit să ajute corpul SGP să obţină o salarizare decentă însă, a produs discrepanţe salariale acute astfel că, un soldat cu vechime de un an are un venit net de 1150 lei, un caporal cu vechime de 10 ani are un venit net de 1001 lei, iar un caporal cu 20 de ani vechime are un venit net de 1220 lei. După cum se observă, diferenţele salariale sunt infime la o diferenţă de 20 de ani de vechime“.

Atât senatorul Cordoş, cât şi deputatul constănţean Florin Gheorghe, care a depus o interpelare similară, au atras atenţia consecinţelor dezastruoase pe care le are salarizarea din armată, în prezent, existând unităţi cu grad de încadrare de maxim 70%.

Netty DUMITRACHE

Comenteaza acest articol

css.php