Nordul judeţului se scufundă! Constănţenii trebuie să se descurce, autorităţile nu intervin

Nordul judeţului se scufundă! Constănţenii trebuie să se descurce, autorităţile nu intervin

Mii de hectare din nordul judeţului sunt inundate, iar ploile din ultimele zile înrăutăţesc situaţia. Dunărea şi pârâul Topolog şi-au ieşit din nou din matcă şi au distrus culturile, la Hârşova apa chiar se apropie de zona locuită. Cu toate acestea, Instituţia Prefectului şi Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral nu vor să intervină, considerând că nu avem de-a face cu o situaţie de urgenţă.

Încă de la începutul lunii, aproximativ 5.000 de hectare de pământ au fost inundate în localităţile Gârliciu, Ciobanu, Hârşova, Cochirleni, Rasova şi Topalu. Culturile au fost acoperite de apă, primarii au anunţat Prefectura şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul acesteia, dar reprezentanţii Guvernului în teritoriu nu ar considera aceasta o situaţie de urgenţă, potrivit edilului-şef de la Hârşova. Asta deşi oamenii sunt afectaţi de distrugerea culturilor, ca şi întreaga ţară, care sărăceşte

„Sunt inundaţii prin infiltraţii din Dunăre. Aproximativ 1.500 de hectare sunt inundate, culturile sunt distruse, acum apa se apropie de case. Iar inundaţiile se vor amplifica atunci când se retrag apele, deoarece se inversează presiunile, Dunărea pune presiune pe pânza freatică. Am anunţat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, dar ne-au răspuns săptămâna acesta că nu e situaţie de urgenţă, deşi i-am rugat să ceară A.N.I.F.-ului să pornească staţiile de desecare. Ei susţin că nu e cazul. Aşa că am vorbit cu fermierii din zonă să strângem bani ca să plătim A.N.I.F.-ul să pornească staţiile, să le plătim curentul. Deşi mai mult de jumătate din terenurile inundate aparţin Agenţiei Domeniului Statului, un administrator slab, pe care nu îl doare“, ne-a declarat Tudorel Nădrag, primarul din Hârşova.

Acesta susţine că ploile din ultimele zile vor amplifica inundaţiile, mai ales că şi astăzi va ploua din abundenţă. Sute de mii de hectare din toată Lunca Dunării sunt sub ape, milioane de tone de cereale distruse, bogăţia ţării dusă pe Apa Sâmbetei. „Când au fost cucerite de sub ape aceste pământuri, au fost create staţiile de desecare deoarece se ştia că nu pot fi folosite fără ele. Dar ele nu funcţionează, din cauza lipsei banilor şi a interesului. Canalele de desecare acum sunt de inundare, deoarece sunt pline, dau pe dinafară, dar nu interesează pe nimeni“, concluzionează Nădrag.

Proprietarii de terenuri plătesc, A.B.A.D.L. nu intervine

La Gârliciu şi Ciobanu, peste 1.000 de hectare de pământ au fost inundate deoarece pârâul Topolog, care se varsă în Lacul Hazarlâc şi-a ieşit din matcă. Şi aici, pentru a fi rezolvată problema, proprietarii de terenuri au adunat bani pentru a plăti curentul electric necesar ca Filiala Dobrogea a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare să intervină şi să scoată apa cu pompele. Primarul de la Gârliciu susţine, însă, că acestea s-au stricat, poate astăzi se repară. „Avem aceleaşi probleme. De trei zile nu mai funcţionează staţia de desecare. Cei de la A.N.I.F. spun că o vor repune în funcţiune de mâine (astăzi – n.r.). Sperăm ca, din cauza ploilor, să nu fie în zadar ce s-a reuşit să se dreneze până acum. Sperăm să scăpăm în 2-3 săptămâni, dar problema e că atunci când se vor retrage apele, revin inundaţiile“, ne-a declarat Constantin Cinpoiaşu.

Directorul Alin Trifan al Filialei Dobrogea a A.N.I.F. susţine, însă, că la Gârliciu funcţionează staţiile de pompare, pe banii proprietarilor. La Hârşova s-au încheiat miercuri contractele cu locuitorii afectaţi de inundaţii, ieri a fost pornită o pompă, astăzi a doua. La Ciobanu şi Gârliciu, sute de hectare ar fi fost scoase de sub ape de când a intervenit A.N.I.F., iar cetăţeni trebuie să plătească doar energia electrică folosită pentru funcţionarea pompelor. „Tarifele sunt aprobate de A.N.I.F. pe 1.000 mc de apă evacuată. Nu se plătesc utilajele, nu manopera, doar energia electrică. La sfârşit de lună se citesc contoarele, se încheie procesele-verbale şi proprietarii de terenuri doar curentul îl plătesc“, precizează Trifan.

La Topalu apa s-a retras singură, dar în urma ploilor locuitorii se aşteaptă la o nouă viitură. Au fost afectate mai multe grădini, hectare de teren arabil şi păşuni, iar proprietarii se temeau că acestea vor rămâne inundate până la vară. Acum speră că dacă se va da drumul la baraj, nu vor mai fi loviţi de ape, în urma viiturii.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral nu are de gând să intervină, să ajute, deşi administrează Lacul Hazarlâc şi fluviul Dunărea. Va acţiona doar dacă vor fi ameninţate casele oamenilor, în rest vorbim de terenuri private ale constănţenilor din zonă, deci nu sunt situaţii de urgenţă şi nu au atribuţii, ne-a declarat Marieta Iorga, purtătorul de cuvânt al A.B.A.D.L.

Iar la Prefectură nimeni nu răspunde. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a avut, ieri, telefonul închis, consilierul său, de asemenea. Nici de telefonul fix nu se sinchiseşte nimeni, aşa că nu am reuşit să obţinem un punct de vedere din partea acestei instituţii.

Valentin ISPAS   

Comenteaza acest articol

css.php