Plajele virgine de la Vadu şi Corbu, şi mai bine păzite

Plajele virgine de la Vadu şi Corbu, şi mai bine păzite

De ceva vreme, accesul cu maşina pe plajele de la Vadu şi Corbu a fost, în sfârşit, limitat. Iar acum vor fi amenajate puncte de plată pentru cei care vor să intre în rezervaţie, pentru ca turiştii să nu mai încerce să scape de plata amenzilor deoarece nu aveau de unde să-şi ia bilet. În plus, anul acesta jandarmii vor controla mai des plajele virgine, pentru a-i sancţiona pe cei care nu au tichete.

Anul acesta, turiştii care preferă să se bronzeze pe plajele sălbatice de la Vadu şi Corbu se vor lovi de mai multe restricţii. Acestea erau valabile şi înainte, dar până acum aceştia au fost lăsaţi în pace şi şi-au putut petrece vacanţa aici. Dar de când numărul lor a crescut – chiar şi mondenii au dat năvală, că e noua fiţă –, s-au înmulţit şi cei care campează aici, ca şi gunoaiele lăsate în urmă de aceştia, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (R.B.D.D.) e hotărâtă să ia măsuri.

Suprafaţele de nisip sunt, de ceva vreme, împrejmuite, pentru ca turiştii să nu mai poată parca chiar pe plaje. Doar aşa le place: să meargă cu maşina fix până la apă, nu cumva să facă puţină mişcare. În plus, la intrare în rezervaţie s-au montat panouri care atenţionează că plaja nu are destinaţie turistică, că trebuie respectată legea privind ocrotirea ariei protejate şi că accesul este interzis. De fapt, dacă priveşti mai cu atenţie şi citeşti tot ce scrie (căci panourile sunt prost realizate, lăsându-ţi mai întâi impresia că nu ai voie deloc să intri în rezervaţie), afli că poţi ajunge la plajă, dar nu fără permis, altfel rişti să plăteşti o amendă de 100 de lei, fiecare persoană. În plus, dacă intri cu maşina pe nisip, mai scoţi din buzunar 700 de lei, dacă nu foloseşti autoturismul de serviciu. Iar dacă ţi-ai întins cortul, mai primeşti o sancţiune de 200 de lei.

Jandarmii vor patrula tot timpul pe plajele virgine

Căci reprezentanţii R.B.D.D. sunt hotărâţi să nu mai permită în niciun fel camparea pe plajele virgine şi să dea cât mai multe amenzi, pentru a disciplina turiştii şi a-i face să înţeleagă că sunt într-o rezervaţie şi trebuie să o protejeze. Astfel, tot mai mulţi jandarmi vor patrula plajele Vadu şi Corbu, pentru a verifica faptul că turiştii nu şi-au parcat maşinile pe nisip, nu şi-au întins corturile, nu aruncă gunoaiele oriunde şi… au tichet de intrare în rezervaţie.

Administraţia vrea ca toată lumea să plătească taxa şi nimeni să nu se mai plângă că nu a avut de unde să cumpere biletul, deşi acesta poate fi achiziţionat şi on-line de multă vreme (dar şi aşa mulţi încearcă să scape de amendă. susţinând că nu ştiu să umble pe Internet). Astfel, pentru ca turiştii să nu mai motiveze că nu au ajuns până la Tulcea (unde are R.B.D.D. sediul) ca să îşi cumpere tichetul, a cerut Primăriei Corbu să îi pună la dispoziţie un spaţiu unde să amenajeze un punct de plată.

„Avem un singur aparat de acest fel şi am cerut Primăriei să propună Consiliului Local aprobarea unui proiect prin care să ni se pună la dispoziţie un spaţiu unde să funcţioneze acesta. Ca să nu mai spună lumea că trebuia să vină până la Tulcea, să îşi ia permis, ca să meargă la plajă la Corbu sau Vadu. O să fie un spaţiu securizat, cu acces la curent electric şi tot ce trebuie, iar noi vom achita toate cheltuielile, desigur“, ne-a declarat Grigore Baboianu, guvernatorul R.B.D.D.

Cât despre transformarea plajelor sălbatice în unele turistice şi intrarea lor în administrarea primăriilor, cum se zvonea la începutul anului, mai avem de aşteptat. Deocamdată, acest lucru a rămas la nivel de propunere, urmând să fie efectuat un studiu de impact privind suprafeţele din zona costieră cu statut de plaje sălbatice, din perspectiva activităţilor turistice care se desfăşoară în fiecare an în aceste zone.

Taxa pentru o zi de plajă la Corbu sau Vadu este de 5 lei. Puteţi cumpăra, însă, un tichet pentru o săptămână, cu 15 lei, sau pentru un an, pentru 30 de lei.

Valentin ISPAS

2 Comments

  1. Nu este voie deloc sa se campeze la vadu sau curbu .

  2. O sa mai mearga dracu acolo . Ei in loc sa se bucure de turisti si sa inceapa sa faca turism ei pun amenzi

Comenteaza acest articol

css.php