Exclusiv! Primăria va fi chemată la C.E.D.O. pentru 3 milioane de euro şi Casa Căsătoriilor!

Exclusiv! Primăria va fi chemată la C.E.D.O. pentru 3 milioane de euro şi Casa Căsătoriilor!

Liga Maiştrilor Militari de Marină cere să i se retrocedeze Casa Căsătoriilor încă din 1996. Atunci a pierdut, iar acum magistraţii constănţeni i-au cerut să mai aştepte cel puţin doi ani. Aşa că va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi va cere şi daune de 3 milioane de euro, nu doar clădirea.

Casa Căsătoriilor a fost construită în 1936, pentru că maiştrii militari îşi doreau o locaţie în care să poată organiza diverse evenimente şi petreceri, aşa cum aveau ofiţerii de marină localuri în care doar ei aveau acces. Au cumpărat un teren, Perla Mării a demarat lucrările, iar Cercul Maiştrilor Militari din Divizia de Mare a plătit, atunci, 110.000 de lei, bani strânşi din donaţiile membrilor. Astfel, imobilul a găzduit, de la 1943, baluri, serate de tot felul, întâlniri la care puteau participa doar aceştia şi familiile lor.

Clădirea a fost, însă, rechiziţionată de către Partidul Comunist, aşa că Liga Maiştrilor Militari de Marină cere retrocedarea ei şi nu a renunţat la pretenţii, deşi în 1996 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că asociaţia profesională nu este aceeaşi cu Cercul Maiştrilor Militari, care a plătit pentru construirea imobilului.

„Am pierdut, deşi suntem urmaşa Cercului, aşa că am modificat statutul, prin hotărâre judecătoarească, că Liga este continuatoarea Cercului Maiştrilor Militari din Divizia de Mare şi preia patrimoniul acestuia, este moştenitoarea bunurilor sale. Încă avem membri care au fost şi membri ai cercului“, ne-a declarat preşedintele L.M.M.M., m.m.pr. (r) Emil Olteanu.

Să mai aştepte doi ani!

În 2001, liga a notificat Primăria Constanţa că doreşte retrocedarea în natură a clădirii, dar comisia din cadrul Municipalităţii nu a reuşit, încă, să răspundă adresei L.M.M.M. Aşa că, în 2014, administraţia locală a fost chemată în instanţă şi după aproximativ un an judecătorii Tribunalului Constanţa au respins acţiunea, ca prematură, invocând decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a fi amânate procesele de retrocedare timp de doi ani.

„La sfârşitul lunii aprilie, doamna judecător s-a autosesizat cu privire la o decizie a Î.C.C.J. din februarie 2015, cu privire la suspendarea tuturor proceselor de retrocedare. Dar nu cred că este corectă aplicarea acesteia, deoarece noi nu am cerut daune materiale, cum se precizează în acea decizie, ci doar imobilul în sine. E nedrept, pentru că ne-a pus şi să facem expertize imobiliare şi cadastrale, adică să plătim 2.000 de lei, iar apoi a refuzat să le mai primească şi să mai judece şi s-a folosit de decizia Înaltei Curţi“, ne-a mai declarat preşedintele L.M.M.M.

Primăria să plătească chirie pentru 14 ani (?!)

În luna iulie, Liga Maiştrilor Militari de Marină a atacat la Curtea de Apel Constanţa decizia Tribunalului, dar magistraţii au menţinut decizia acestuia, aşa că acum organizaţia profesională se pregăteşte să ceară Casa Căsătoriilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Iar aici va solicita şi daune materiale.

„Întotdeauna am crezut că vom câştiga sigur procesul. Dar uite că s-a găsit o altă chichiţă. Acum avem în statut menţionat că suntem continuatorii Cercului Maiştrilor Militari şi în Cartea Funciară există actul de vânzare-cumpărare al terenului pe care s-a construit clădirea şi care ne dă dreptate, există intabularea, dar nu a contat. Am plătit şi 2.000 de lei pentru expertize, iar apoi nici măcar nu au mai fost acceptate, iar banii nu i-am văzut înapoi. O să dăm Tribunalul în judecată, ca să ne recuperăm banii, şi mergem la C.E.D.O., ca să ne luăm imobilul. Avem tot dreptul la Casa Căsătoriilor, nu degeaba Primăria nu a putut prezenta niciun act din care să reiasă contrariul la Tribunal, dar ni se cere să revenim după doi ani. De ce să mai aşteptăm iar? Nu am lăsat-o destul 14 ani până acum? Avem şase luni timp să trimitem dosarul la Curte, dar vom face asta cel târziu în ianuarie. Şi aici vom cere şi daune, câte 2.000 de euro cel puţin pe lună, pentru 14 ani, deci în total vreo 3 milioane de euro“, a concluzionat Emil Olteanu.

Valentin ISPAS

Comenteaza acest articol

css.php