Primarii, la un pas să fie linşaţi de micii fermieri

Primarii, la un pas să fie linşaţi de micii fermieri

De săptămâna trecută, constănţenii nu mai pot cumpăra, din târgurile din judeţ, animale crescute în gospodăriile sătenilor. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa a interzis, chiar înainte de sărbători, comercializarea acestora, de frica pestei porcine africane şi a bolii limbii albastre, deşi acestea nu au apărut în Dobrogea.

Săptămâna trecută, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Constanţa a emis o adresă către Primăriile Amzacea, Cobadin, Mangalia, Negru Vodă, Independenţa, Medgidia, Ghindăreşti, Techirghiol şi Topraisar, prin care a interzis mai multe lucruri. S-a oprit tăierea animalelor în scopul comercializării cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public în alte locuri sau spaţii decât cele autorizate sanitar veterinar şi comercializarea altor produse de orgine animaltă, dar şi vânzarea directă de animale vii în târgurile neautorizate sanitar veterinar. Asta din cauza înmulţirii cazurilor de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei în Ucraina, în locaţii foarte apropiate, şi a evoluţiei bolii limbii albastre (Bluetongue) pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, week-endul trecut, în târgurile din judeţ, de exemplu la General Scărişoreanu şi Cobadin s-a iscat zarvă mare. Toţi micii crescători de animale s-au arătat extrem de nemulţumiţi şi, bineînţeles, s-au îndreptat împotriva primarilor, deşi aceştia nu au făcut decât să pună în aplicare ordinul D.S.V.S.A. Edilul-şef din Cobadin înţelege că primează sănătatea oamenilor, dar crede că direcţia putea să controleze la sânge produsele, carnea, produsele aduse din gospodăriile sătenilor, ca să nu le interzică definitiv.

Primarul din Cobadin, înjurat de o mie de oameni

„E o nenorocire. Pe oamenii de la ţară, în loc să îi sprijine, le-a închis oportunitatea de a vinde produsele naturale făcute în gospodăriile lor. Nu înţeleg. Avem târg modern, hale, vitrine frigorifice, igienă în piaţă, avem un medic veterinar care poate să facă analize, dar ni s-a interzis, pentru că târgul nu este încă autorizat. Am creat toate condiţiile pentru vânzare şi pentru medicul veterinar, dar şi acestuia i s-a interzis să facă analize pentru producători, ca să le vândă în târg, ci doar pentru cei care le sacrifică în bătătură, pentru consumul propriu. Toată lumea vrea să cumpere o găină, un porc de la ţară, mai ales în preajma sărbătorilor, dar acum nu se mai poate. D.S.V.-ul, în loc să aducă puncte mobile autorizate de sacrificare, ca să fie totul în regulă, fără niciun pericol de îmbolnăvire pentru oameni, cum vor, a interzis totul. În loc să găsească soluţii, omoară micii producători. Nu se gândesc că oamenii ăştia s-au chinuit să crească, de exemplu, trei porci în loc de unul, ca să vândă doi şi să aibă acum bani pentru a-şi cumpăra lemne pentru iarnă, să-şi plătească curentul sau apa. În loc să facă ceva ca să aibă totul sub control fără să le interzică, se spală pe mâini. Cel mai simplu e aşa, ca să nu aibă bătaie de cap“, ne-a declarat Cristian Telehoi, primarul comunei Cobadin.

Duminică, la cererea edilului-şef, au fost postate afişe prin comună şi la intrare în târg, cu ordinul D.S.V.S.A., au fost prezenţi gardieni, ca să nu se permită accesul cu animale şi produse de originale animală. La Cobadin, vin în week-end mii de oameni, iar la aflarea veştii, toţi au înjurat primarul, chiar dacă nu e vina acestuia.

Primarul din Amzacea vrea să plătească el amenda

Cel mai sigur situaţia se va repeta sâmbătă, la cel mai mare târg din judeţ, de la General Scărişoreanu.

„O să ajung să mă bat cu oamenii sâmbătă. Vin oamenii cu aproape 600 de porci în total, în week-end, şi eu trebuie să îi opresc. Trebuiau să trimită doctorii, nu să îi ţină în birouri, ca să facă analizele şi care e porc sănătos, să îi dea drumul la vânzare. De ce să nu dai drumul să se vândă animalele astea crescute cel mai natural? Asta e carne curată, nu ce găseşti prin magazine.

Va trebui să pun poliţia să stea la marginea satului, să nu mai intre niciun porc. Cu ce să trăiască oamenii ăştia, cu 400 de lei pensii? Am dat miliarde să fac oborul ăsta – mai trebuie să fac o cameră de sacrificare, să mai pun câteva tarabe şi apoi îl autorizez –, acum îmi distruge oborul, nu o să mai vină nimeni. Şi îi distruge pe oamenii ăştia, nu îi lasă să câştige puţini bani, să aibă să cumpere la copii câte ceva de îmbrăcat. Mă gândesc să le permit oamenilor să-şi vândă animalele şi să plătesc eu amenda de 18.000 de lei“, ne-a declarat şi Constantin Radu, primarul din Amzacea.

În replică, reprezentanţii D.S.V.S.A. ne-au precizat că ei doar şi-au făcut datoria, la cererea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare, luând aceste măsuri de prevenire contra îmbolnăvirii populaţiei. Totuşi, pesta porcină africană a apărut în Ucraina, la 150 de kilometri de graniţa de nord-vest a României, iar în Dobrogea nu se înregistrează niciun caz de boala limbii albastre. „Noi trebuie să fim pregătiţi în orice moment pentru a preveni aceste boli. Nu ne confruntăm acum cu ele, dar trebuie să prevenim. Chiar am instituit la nivelul Prefecturii Centrul de combatere a bolilor, având în vedere impactul pe care îl poate avea apariţia în Dobrogea a acestor boli majore“, ne-a precizat Cristina Linte, purtătorul de cuvânt al D.S.V.S.A.

Valentin ISPAS

Comenteaza acest articol

css.php