Revoltă printre studenţii străini de la UMC

Revoltă printre studenţii străini de la UMC

Decizia de exmatriculare a studenţilor care nu şi-au achitat taxa de studiu scoate la iveală şi alte probleme cu care se confruntă viitorii lupi de mare. Un student străin a reacţionat şi a punctat o serie de lipsuri, discriminări şi situaţii, întrebându-se cum se cheltuie miile de euro plătite de cei care învaţă la Universitatea Maritimă Constanţa.

Ultimatumul dat printr-o hotărâre a Consiliul de Administraţie al U.M.C. de exmatriculare a studenţilor care nu şi-au plătit taxele de studiu a trezit reacţii. Un student străin care doreşte să rămână anonim a scris redacţiei „Observator de Constanţa“ un e-mail prin care sesizează o serie de probleme cu care se confruntă atât el cât şi alţi colegi de-ai săi. „În contract nu este specificată exmatricularea pentru neplată sau întârzierea plăţii taxei de studiu. Termenele sunt 30 octombrie şi 30 ianuarie şi la alte universităţi europene, condiţia ar fi ca studentul să nu fie primit la examene, nu să rişte exmatricularea. Mi-ar fi fost mai uşor dacă aceste taxe se puteau plăti lunar în condiţiile în care am de achitat 2.430 de euro(…)“, a scris studentul care reclamă faptul că este descriminat şi pentru că este străin şi „pus la zid“ pentru achitarea banilor.

În plus, el aduce şi acuzaţii la adresa dascălilor. „La secţiunea engleză, profesorii vorbesc în română şi au pretenţia ca noi, studenţii străini să înţelegem termenii. Profesorii se comportă ca nişte dictatori, iar noi nu avem cui să ne plângem“, a mai scris studentul. El mai punctează lipsa unei cantine şi a unei piscine în care studenţii să se antreneze în tehnici de supravieţuire pe mare, dar şi faptul că baza sportivă de la CET este friguroasă şi este dificil de ajuns acolo. Internetul în universitate este accesibil doar profesorilor, iar de transport cu autocarul au parte doar studenţii nigerieni care învaţă la U.M.C. Studentul susţine că va plăti taxa de studiu, dar cere un comportament egal faţă de toţi şi nu unul superior faţă de restanţieri şi încheie întrebându-se unde se duc banii studenţilor sau în buzunarul cui ajung?!

Multe probleme, unele asumate

Problemele semnalate au fost admise parţial atât de către liderul Ligii Studenţilor U.M.C., George Albină cât şi de rectorul, conf.univ.dr.ing.Violeta Ciucur. „Studenţii au posibilitatea plăţii eşalonate a taxelor, dar trebuie să solicite acest lucru. Decizia de exmatriculare prevăzută şi în contract îi priveşte pe cei care nu au achitat nimic până la 30 octombrie şi iată că au trecut aproape două luni de atunci“, a declarat rectorul U.M.C. În plus, rectorul spune că este deschisă să asculte problemele studenţilor şi să le rezolve în măsura posibilităţilor.

Violeta Ciucur spune că în privinţa profesorilor nu crede că se justifică acuzaţiile în condiţiile în care s-a obţinut pentru secţia de engleză special o reacreditare de la A.R.A.C.I.P. chiar dacă ar mai putea exista şi dascăli cu unele lacune. Cât priveşte baza sportivă de la CET, acolo există un proiect de ani de zile, însă acesta nu a putut fi derulat din lipsă de bani, iar cu privie la piscina de antrenament ar exista posibilitatea închirierii uneia. Cât despre transportul studenţilor, deşi există un autocar pentru nigerieni, aceştia plătesc prin contract, dar şi ceilalţi studenţi care au dorit să călătorească cu acesta, nu au nicio interdicţie. „A existat în trecut un autobuz pentru transport, dar ajunsese să circule cu câte doi-trei studenţi şi cheltuiala nu se mai justifica“, a spus Ciucur.

Drepturi respectate, nu război

Privitor la cantină, liderul studenţilor, George Albină spune că şi aceasta a existat cu ani în urmă, dar la fel a fost desfiinţată pentru că veneau prea puţini studenţi să servească masa. În ce priveşte comportamentul unor dascăli, liderul Ligii Studenţilor U.M.C. spune că i-a mai fost semnalată atitudinea autoritară a unor profesori care au un limbaj mai ameninţător, justificat sau nu, însă problema a fost expusă conducerii U.M.C. şi s-a găsit rezolvare.

În final, studentul nemulţumit care a dezvăluit lipsurile cu care se confuntă viitorii lupi de mare insistă că nu doreşte să declanşeze un „război“ cu Universitatea. El vrea doar respectarea unor drepturi şi cere înţelegere cu privire la achitarea taxelor în condiţiile în care unii studenţi îşi iau şi câte două joburi pentru a le putea plăti într-o perioadă în care criza îşi spune cuvântul.

Emilia SAVA

CITESTE SI: Ultimatum pentru studenţii de la U.M.C. cu datorii

Comenteaza acest articol

css.php