Să nu vă supăraţi pe personalul ambulanţelor! Nu se joacă pe tabletă, completează online fişele pacienţilor!

Să nu vă supăraţi pe personalul ambulanţelor! Nu se joacă pe tabletă, completează online fişele pacienţilor!

Tehnologia evoluează, iar instituțiile statului încearcă să țină pasul. De câteva zile, fiecare echipaj de la Ambulanță are în dotare o tabletă. Gadgetul care ar trebui să ușureze munca celor din sistem a adus însă nemulțumiri, atât din partea personalului medical, cât și a pacienților.

Dotarea cu tablete face parte dintr-un program național, cu fonduri europene, despre care încă nu se prea vorbește, pentru că abia a fost implementat. Nu este vorba de niște simple și banale tablete, pentru Facebook, Twitter ș.a. ci sunt dispozitive care au trecut prima dată prin mâna specialiștilor de la S.T.S. (Serviciul de Telecomunicații Speciale). Au fost codate, au fost instalate softuri speciale și integrate într-o rețea securizată.

„Înlocuiesc foaia de urgență, practic se tastează ceea ce se bifa cu creionul. În plus, acum vom avea o statistică în timp real, generată automat de soft. Acum, la început, necesită un timp mai mare, dar cu siguranță după ce personalul se va obișnui cu ele, lucrurile se vor mișca mult mai repede. Este mai bine din punct de vedere al repartiției resurselor“, ne-a explicat dr. Vasile Popescu, directorul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, precizând că la Constanța au ajuns 49 de tablete, câte una pentru fiecare autospecială.

Gadgeturile nu au fost însă bine primite de personalul medical, care consideră că pierd mai mult timp, plus că în unele cazuri trebuie să fotografieze pacientul, rănile acestuia, tratamentul sau diferite acte medicale pe care bolnavul le deține.

„E incomod și anormal să ai grijă de pacient și să butonezi pe tabletă în timp real manevrele medicale, medicamentele, simptomele, materialele consumate și tot ceea ce-i faci pacientului!“, este de părere o asistentă medicală, care și-a manifestat nemulțumirea pe o pagină de Facebook.

„Să nu vă așteptați să fac minuni, am de tastat pe tabletă!!! Oameni dragi, pacienți și colegi. Sunt prima care accepta f.b-ul și distracția de aici, dar nu ne putem juca cu viața oamenilor, nici a celor care ne cheama, nici a noastră a celor implicați. Avem timpi de monitorizare care apar în acest program, eu îi fac ca de fiecare dată, dar nu se poate să tastez pe tabletă în același timp. La Ambulanță, în genere sunt: șoferul și asistentul. Mă întreb: cum facem la un accident rutier? Ei spun să facem și poze. Știe oare cineva cât de puține sunt două mâini? Atât! DOUĂ MÂINI! Nu mai amintim de neuroni…Noaptea trecută, având un caz, am fost luată la întrebari: ce faceți doamnă, vă jucați?“, a punctat alta.

Care vor fi rezultatele acestui proiect, cât bine, câte neajunsuri va produce, doar în timp se vor putea vedea.

Până atunci, cobai vor fi și cei din personalul medical al Servicilor de Ambulanță, dar și pacienții.

Cătălin SCHIPOR

One Comment

  1. o mare prostie says:

    Cea mai mare prostie cu aceste tablete. Cum sa se descurce cei de pe Ambulanta, sa scrie pe tableta sau sa se ocupe de viata pacientului. Cine stie cine isi i-a banii pe aceste tablete bagate pe gat la nivel de minister.

Comenteaza acest articol

css.php