Soldatii profesionisti, la un pas sa devina egalii ofiterilor!

Soldatii profesionisti, la un pas sa devina egalii ofiterilor!

A trecut aproape un an de cand soldatii si gradatii profesionisti inaintau Ministerului Apararii un set de propuneri menit sa le imbunatateasca viata si conditiile de munca. De fapt, era vorba despre drepturi similare cu ale colegilor lor, corpul subofiterilor si ofiterilor, alaturi de care se pregatesc si lupta in misiuni interne si internationale. Abia acum, dupa un an de la formularea cerintelor, Ministerul Apararii a intocmit un proiect de lege care stabileste statutul cadrelor militare, gradatilor si soldatilor, un statut unic, asa cum se intampla in toate armatele din tarile NATO.

Acest proiect de statut este o reusita in primul rand a Ligii Militarilor Profesionisti, care a militat pentru drepturi egale intre diferitele categorii din armata. Anul trecut, intr-un set de 16 propuneri inaintate ministerului, la punctul 10 era precizata exact aceasta cerinta: un statut unic pentru toti militarii, indiferent de gradul lor.

Ce inseamna un statut unic?

Militarii romani, fie ei subofiteri, ofiteri ori simpli soldati, vor avea aceleasi drepturi, adica se vor elimina diferentele intre angajatii pe baza de contract si corpul ofiteresc, ceea ce, pana la urma, inseamna si multe beneficii de care acum au parte numai cei din urma. De pilda, soldatii si gradatii profesionisti vor beneficia de echipamente, de uniforme, de decontarea transportului, incadrarea activitatii in conditii deosebite, acolo unde se impune, suportarea, de catre institutie, a taxelor pentru inscrierea in asociati profesionale, despagubiri in caz de accidente soldate cu invaliditate ori deces. De asemenea, sotia/sotul unui militar va primi o indemnizatie lunara daca militarul este obligat sa isi schimbe locul de munca in alta localitate. Statutul aduce insa si obligatii, limitarea unor drepturi civile si chiar sanctiuni pentru situatiile in care indatoririle sunt incalcate.

In ultimul an, reprezentantii Ligii Militarilor Profesionsti au facut numeroase demersuri la toti ministri Apararii, pentru a cere drepturi egale pentru personalul din armata. Noul statut va rezolva o parte dintre solicitari, dar mai raman cele legate de salazirare si implicit de pensia soldatilor si gradatilor profesionisti.

Proiectul de statut va ramane in dezbatere timp de 10 zile,timp in care orice militar, fie el simplu soldat sau ofiter, poate face propuneri sau poate formula obiectii. Apoi va ajunge in Parlament, unde va fi dezbatut in comisiile de specialitate si apoi votat.
Atasat puteti consulta proiectul de lege care stabileste statutul cadrelor militare.

L E G E

Netty DUMITRACHE

4 Comments

  1. Buna ziua,
    Titlul articolului este putin “tendentios”, este corect ca si corpul gradatilor si soldatilor sa fie cuprins in denumirea de personal militar si sa beneficieze de drepturile si indatoririle personalului militar,

  2. Cap.(r) Marius Coman says:

    O alta promisiune desarta. Eu am asteptat acest lucru 16 ani dar degeaba. Praf in vant . Pana atunci vom avea 1000 Km de autostrazi……

  3. Baliverne !!! Vin alegerile ! Mai taie din ele dupa !!!

  4. nu au facut nimic pt mineri care au iesit in strada…pt noi nici atat…

Comenteaza acest articol

css.php