Spitalul Judeţean, campion absolut la infecţii nosocomiale. Celelalte unităţi, suspect de curate

Spitalul Judeţean, campion absolut la infecţii nosocomiale. Celelalte unităţi, suspect de curate

Teribilul caz Colectiv, apoi scandalul Hexi Pharma au fost punctele de cotitură pentru sistemul sanitar public din toată ţara. Mizeria, lipsurile, corupţia care existau de ani buni au fost scoase de sub preş, dar aparent numai mentalitatea a început să se schimbe, pentru că spitalele sunt în continuare deficitare în multe privinţe, de la personal la materiale sanitare. La Constanţa, această schimbare s-a produs numai în unele unităţi sanitare, sau cel puţin aceasta este concluzia unei situaţii prezentată de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană.

La solicitatea ziarului „Observator de Constanţa“, Serviciul de Control în Sănătate Publică din cadrul DSPJ Constanţa ne-a transmis o situaţie a controalelor efectuate în primele şapte luni ale anului, în unităţile sanitare cu paturi. Sunt controale de rutină, în care inspectorii DSP constată dacă se respectă proceduri şi condiţii stabilite la nivel de minister, iar acolo unde se descoperă nereguli, se aplică sancţiuni. Amenzile sunt însă mici, unele sunt contestate, iar cele asumate sunt plătite de unitatea sanitară. De cele mai multe ori, abaterile sunt provocate de proasta finanţare a sistemului, ori de indolenţa angajaţilor, aşa încât se repetă la nesfârşit, în ciuda sancţiunilor ulterioare.

Judeţeanul, fruntaş la nereguli

În topul spitalelor controlate de inspectorii DSP se află, desigur, Spitalul Judeţean Constanţa, cea mai mare unitate sanitară din regiune, unde s-au aplicat şi cele mai multe amenzi: pentru neaplicarea măsurilor de prevenire şi combatere a insectelor, neasigurarea gestionării deşeurilor rezultate din activitatea medicală, nerespectarea condiţiilor de depozitare a aceloraşi deşeuri, reutilizarea articolelor şi materialelor de unică folosinţă, neraportarea infecţiilor nosocomiale. Două sancţiuni s-au aplicat pentru că s-au descoperit materiale sanitare şi articole de unică folosinţă, dar şi medicamente şi substanţe terapeutice cu termen de valabilitate expirat. În ceea ce priveşte infecţiile nosocomiale, Judeţeanul a raportat, în şapte luni, 87 de astfel de cazuri. „Este un număr real, deoarece, cu cât sunt mai multe secţii, mai mulţi bolnavi care sunt imobilizaţi, riscul unei infecţii intraspitaliceşti creşte. Cine declară una, două infecţii în jumătate de an cred că ocoleşte adevărul“, a recunoscut şi managerul SCJU, dr. Cătălin Grasa.

În total, de la începutul anului, la DSP s-au raportat 93 de infecţii nosocomiale, majoritatea covârşitoare – aşa cum am menţionat – la Spitalul Judeţean. La foarte mare diferenţă, Spitalul Municipal Mangalia a raportat doar trei cazuri, cel de Boli Infecţioase Constanţa, două, iar cel de Penumoftiziologie, una singură.

Toate spitalele au probleme

Revenind la spitalele controlate de către DSP, aproape la toate s-au găsit nereguli. De explu, cel de Pneumoftiziologie, din Palazu, a fost sancţionat pentru refolosirea materialeleor sanitare de unică folosinţă şi a substanţelor cu termen de valabilitate expirat, nerespectarea modului de colectare pe categorii, necunoşterea şi neaplicarea, de către personalul auxiliar sanitar, a tehnicilor şi procedurilor de curăţenie şi dezinsecţie.

La Boli Infecţioase problemele sunt şi mai grave, ajungându-se la medicamente expirate, neefectuarea controlului eficienţei sterilizării şi neasigurarea condiţiilor de igienă la nivelul secţiilor.

Tot pentru medicamente expirate, materiale sanitare de unică folosinţă refolosite, gestionarea incorectă a deşeurilor medicale şi nerespectarea programului de prevenite a infecţiilor inspitaliceşti, a fost amendat şi Spitalul Hârşova.

La Mangalia, principalele deficienţe constate au fost nerespectarea circuitelor funcţionale şi a modului de colectare selectivă a deşeurilor.

Şi spitalele din Cernavodă şi Medgidia, precum şi Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol au primit amenzi, pentru că au încălcat reglementările referitoare la circuite, colectarea deşeurilor ori neasigurarea funcţionării spaţiilor frigorifice.

Culmea este că nu doar spitalele publice au probleme. În lunga listă de unităţi verificate de către inspectorii DSP figurează şi una privată. Ovidius Clinical Hospital a primit o sancţiune de la inspectorii DSP pentru că avea în stoc medicamente ori substanţe terapeutice cu termen de valabilitate expirat.

Potrivit directorului executiv al DSP, Cristina Schipor, instituţia raportează lunar la Ministerul Sănătăţii situaţia termenelor din planul şi calendarul de conformare al unităţilor sanitare cu paturi şi remedierea deficienţelor la termenele acordate.

Netty DUMITRACHE 

Comenteaza acest articol

css.php