Statul Român, chemat la C.E.D.O. din cauza Casei Căsătoriilor din Constanţa

Statul Român, chemat la C.E.D.O. din cauza Casei Căsătoriilor din Constanţa

Liga Maiştrilor Militari de Marină încă cere să i se retrocedeze Casa Căsătoriilor. În luna iunie expiră termenul până la care magistraţii constănţeni au cerut să se mai aştepte rezolvarea dosarului de către Primărie. Până atunci, „lupii de mare“ au dat în judecată Statul Român la C.E.D.O., pentru daune de 3 milioane de euro.

Casa Căsătoriilor a fost construită în 1936, pentru că maiştrii militari îşi doreau un spaţiu în care să poată organiza diverse evenimente şi petreceri, aşa cum aveau ofiţerii de marină localuri în care doar ei aveau acces. Au cumpărat un teren, Perla Mării a demarat lucrările, iar Cercul Maiştrilor Militari din Divizia de Mare a plătit, atunci, 110.000 de lei, bani strânşi din donaţiile membrilor. Astfel, imobilul a găzduit, de la 1943, baluri, serate de tot felul, întâlniri la care puteau participa doar aceştia şi familiile lor.

Clădirea a fost, însă, rechiziţionată de către Partidul Comunist, aşa că Liga Maiştrilor Militari de Marină cere retrocedarea ei încă din 1996, dar atunci Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că asociaţia profesională nu este aceeaşi cu Cercul Maiştrilor Militari, care a plătit pentru construirea imobilului. „Lupii de mare“ nu au renunţat, însă, la luptă, au modificat statutul organizaţiei, pentru a demonstra că sunt moştenitorii Cercului, iar în 2001 au notificat Primăria privind retrocedarea în natură a imobilului de pe str. Mihai Eminescu.

Să mai aştepte!

La sfârşitul anului 2014, Liga Maiştrilor Militari de Marină a chemat administraţia locală în instanţă, deoarece nu primisese niciun răspuns de la comisia Municipalităţii cu privire la cererea sa. A fost nevoie de opt şedinţe pentru ca Tribunalul Constanţa să se pronunţe, fiind cerute rapoarte de expertize imobiliară şi topografică, pentru a demonstra temeinicia solicitării de retrocedare a Casei Căsătoriilor, dar în final judecătoarea a respins acţiunea Ligii ca prematură, invocând decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a fi amânate procesele de retrocedare.

„Doamna judecător s-a autosesizat cu privire la o decizie a Î.C.C.J. din februarie 2015, cu privire la suspendarea tuturor proceselor de retrocedare. Dar nu cred că este corectă aplicarea acesteia, deoarece noi nu am cerut daune materiale, cum se precizează în acea decizie, ci doar imobilul în sine. E nedrept, pentru că ne-a pus şi să facem expertize imobiliare şi cadastrale, adică să plătim 2.000 de lei, iar apoi a refuzat să le mai primească şi să mai judece şi s-a folosit de decizia Înaltei Curţi. În Cartea Funciară există actul de vânzare-cumpărare al terenului pe care s-a construit clădirea şi care ne dă dreptate, există intabularea, dar uite că nu contează“, ne-a declarat preşedintele L.M.M.M., m.m.pr. (r) Emil Olteanu.

Daune de 3 milioane de euro

S-a ajuns, anul trecut, şi la Curtea de Apel Constanţa, dar magistraţii au menţinut decizia primei instanţe, aşa că maiştrii militari de marină nu au ce face decât să aştepte. Potrivit preşedintelui Ligii, însă, termenul expiră în luna iunie a.c., până atunci Primăria fiind obligată să ia o decizie cu privire la retrocedarea Casei Căsătoriilor.

Dar „lupii de mare“ au chemat Statul Român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Au depus dosarul de curând şi cer daune de 3 milioane de euro, pentru că au fost împiedicaţi să folosească imobilul la care au dreptul, ca şi continuatori ai Cercului Maiştrilor Militari din Divizia de Mare, căruia i-a aparţinut clădirea.

„Mergem la C.E.D.O., pentru că avem tot dreptul la Casa Căsătoriilor. Statul ne tot pune să aşteptăm, dar de ce? Nu am lăsat-o destul 15 ani până acum? Am avut şase luni timp să trimitem dosarul la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului după decizia Curţii de Apel şi l-am depus de curând. Cerem daune, câte 2.000 de euro cel puţin pe lună, pentru 15 ani, deci în total vreo 3 milioane de euro“, a explicat Emil Olteanu.

Valentin ISPAS

One Comment

  1. ....sunteti tampiti.....pur si simplu says:

    Bah…..2.000 euro/luna X 12luni/an X 15 ani = 360.000 euro . De unde doamne iarta-ma 3 milioane ????

Comenteaza acest articol

css.php