EXCLUSIV / Un alt medic constănţean agresat de către un pacient

EXCLUSIV / Un alt medic constănţean agresat de către un pacient

Ieri, un nou medic constănţean a fost agresat. Un pacient s-a enervat pentru că nu mai există medicamente pentru tratarea virusului HIV, a început să ţipe, să înjure, mai avea puţin şi devenea violent fizic, pentru că viaţa îi este pusă în pericol. În Spitalul Clinic de Boli Infecţioase nu mai există tratament pentru persoanele seropozitive, din cauza birocraţiei abia ieri fiind comandate pilulele, care vor ajunge pe litoral, cel mai devreme, luni.

De ieri nu mai există, din nou, medicamente pentru pacienţii infectaţi cu virusul HIV de la Constanţa. Din cauza birocraţiei, a haosului creat de către decizia Ministerului Sănătăţii de achiziţie centralizată a pilulelor, de mai bine de două săptămâni, bolnavii cu virusul imunodeficienţei umane primesc tratament pentru câteva zile, iar de ieri zero. Astfel că un pacient care s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, la aflarea veştii, a devenit nervos, a început să înjure, să urle, noroc că nu a devenit şi violent fizic. Pentru că de fiecare dată când nu are pastile, viaţa îi este pusă în pericol. Cu greu au reuşit medicul şi asistentele să îl calmeze.

Din fericire, pacienţii au sesizat, de câteva zile, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), care a avertizat reprezentanţii ministerului şi situaţia s-a deblocat, ieri, aşa că s-au putut comanda pastilele. Problema era o comandă greşit făcută de către reprezentanţii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase către Ministerul Sănătăţii pentru că, după adoptarea recentă a achiziţiei centralizate a medicamentelor antiHIV ce sunt oferite bolnavilor prin programul naţional, unităţile medicale trebuie să transmită comanda întâi către minister, pentru a primi aviz pentru aceasta. Abia apoi se face comanda către unicul furnizor, ales de minister, în speranţa că dacă pastilele se vor cumpăra doar de la o singură companie farmaceutică, acestea vor fi mai ieftine. Costurile vor fi, însă, tot de spitale achitate.

„Noi am fost sesizaţi şi am mers la minister, pentru a vedea care este problema şi cum poate fi rezolvată. Era vorba de o comandă greşit întocmită, despre care angajaţii spitalului din Constanţa nu fuseseră anunţaţi, nici aceştia nu s-au interesat dacă e ceva în neregulă şi abia după ce am intervenit, au început să se mişte rotiţele. S-au purtat discuţia necesară între reprezentanţii spitalului şi ministerului, s-a făcut o nouă comandă azi (ieri – n.r.) către minister, acesta a aprobat-o imediat şi a trimis deja avizul către Constanţa“, ne-a explicat Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA.

UNOPA încearcă să adune pastile de prin Capitală

Din păcate, în cel mai fericit caz, abia luni tratamentul va fi, din nou, disponibil pentru pacienţii infectaţi cu virusul HIV de la malul mării. Problema este că orice întrerupere în administrarea pastilelor pune în pericol sănătatea acestora. Cu ajutorul pilulelor, ei ţin sub control numărul de viruşi prezenţi în sânge, iar odată întrerupt tratamentul, acesta ar putea deveni ineficient. Trebuie prescrise alte pastile, dar în timp virusul devine rezistent la toate, dacă acestea vor fi schimbate încontinuu.

„Din 2008, Ministerul Sănătăţii a descentralizat achiziţia, lăsând fiecare spital să îşi cumpere singur medicamentele. Din acest an s-a revenit la achiziţia centralizată, sperându-se la costuri mai mici ale pastilelor. Mă tem, însă, că această schimbare va crea haos, până va înţelege toată lumea noile reguli, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Programului Naţional de Control al Tuberculozei. Şi nu ştiu dacă medicamentele vor fi, într-adevăr, mai ieftine. Din păcate, mai devreme de luni nu vor ajunge pastilele la Constanţa, de aceea încercăm azi-mâine să strângem ceva medicaţie şi să o trimitem rapid pe litoral, pentru a nu se întrerupe tratamentul măcar pentru câţiva pacienţi“, ne-a mai declarat Petre.

În judeţul Constanţa, aproximativ 1.500 de persoane sunt infectate cu HIV/SIDA, creşterea medie anuală fiind de aproximativ 20 de bolnavi.

Valentin ISPAS

Comenteaza acest articol

css.php