Un fost militar acuză Armata de discriminare

Un fost militar acuză Armata de discriminare

Noua lege a pensiilor militare, 223/2015, intrată în vigoare la începutul acestui an, intens discutată de către cei implicaţi, face încă obiectul unor dispute, deoarece îi afectează în principal pe soldaţii profesionişti. Potrivit acestei reglementări, un soldat cu 25 de ani vechime ar urma să priemască o pensie de cel mult 600 lei, în timp ce unul care a participat la misiuni în teatre de război ar încasa 1.000 lei lunar.

Există însă şi foşti militari, care au acumulat vechime în armată şi care ar dori să primească pensie militară, deşi au fost dispobilizaţi din motive neimputabile lor. Este cazul lui Georgică Irimia, din Focşani, care a adresat o petiţie ministrului Apărării, pentru a-l chestiona cu privire la cazul său. El s-a angajat în armată la UM 01270- respectiv UM 01548 Focşani, în 1990, ca militar la arma infanterie. A participat la două misiuni externe, de câte 6 luni fiecare, în Afganistan şi Irak, iar în 2008 a trecut în rezervă, conform  art. 45, alin. 1. Lit. a) si h) din legea 384/2006. „Menţionez că înainte de încadrarea în armata am lucrat cu carte de muncă în viaţa civilă, 4 ani plus 1 an militar în termen, rezultând o vechime de 5 ani. După trecerea în rezervă am fost în şomaj din 29.11.2008 până în 28.02.2010  (1 an şi 3 luni), după care m-am angajat în viaţa civilă, din 15.06.2010 până în prezent, acumulând astfel o vechime totală în muncă de aproximativ 30 ani“, i-a explicat Georgică Irimia ministrului.

Pentru a beneficia de pensie militară, el a cerut să fie reangajat în armată, pentru că îi lipsesc 1 an şi 8 luni din stagiul de cotizare prevăzut de legea 223/2015. „Dacă s-ar putea găsi o soluţie, prin care vechimea lucrată înainte de armată să mi se adauge ca vechime efectivă, ţinând cont că am venit în armată prin transfer, aşa cum li se acordă şi celor în activitate, şi dacă se poate adăuga şi şomajul de la trecerea în rezervă, ţinând cont că nu am beneficiat de o concretă reconversie profesională din partea M.Ap.N. Am fost discriminaţi din toate punctele de vedere şi cu părere de rău constat că încă suntem“, a mai notat fostul militar în epistola către oficalii MApN.

Referindu-se la discriminare, fostul militar a adus în discuţie o altă problemă a soldaţilor trecuţi de prima tinereţe care doresc să se angajeze în sistemul de apărare. Ei sunt obligaţi să realizeze aceleaşi bareme sportive ca şi colegii mult mai tineri. „Stau şi mă întreb cum oare pot eu şi alţii ca mine să concureze şi să obţină un punctaj mai mare faţă de un alt candidat cu 25-30 ani mai tânăr, nemaipunând în calcul toată experienţa mea ca militar, care cred că ar fi trebuit să conteze în selecţionarea de militari angajaţi“, a scris Irimia.

Fostul militar a primit şi un răspuns la petiţia sa, din partea Statului Major General, răspuns care nu l-a mulţumit deloc. După ce i-au analizat solicitarea, reprezentanţii ministerului i-au transmis un şir de prevederi legale care fac referire la pensionarea personalului militar. De asemenea, a fost informat că poate beneficia de pensie militară în conformitate cu Legea 223: „militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută d eprezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu la care se adaugă sporurile acordate“.

Drept urmare, oficialii MApN îi recomandă petentului ca, în cazul în care doreşte să fie reangajat în sistemul militar, să se adreseze biroului informare-recrutare din cadrul centrului militar pe raza căruia are domiciliul, pentru a afla criteriile de recrutare, probele de selecţie, locurile scoase la concurs şi alte informaţii similare. Adică îl cheamă să susţină aceleaşi probe sportive ca şi concurenţii cu 30 de ani mai tineri.

Pentru că se consideră discriminat, Georgică Irimia ia în considere angajarea unui avocat, pentru că el consideră că trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi ca militarii angajaţi, deoarece a fost disponibilizat din motive neimputabile lui.

Netty DUMITRACHE

One Comment

  1. RAMBO ROMÂN says:

    Ce sa-i faci. Asta-i viata. Am stiut sa fac pasul la timp.
    Cand te-ai angajat in 1990 stiai cum ne dezmierdau — copiii ploii —
    Ar fi fost ceva ca sa devii subofiter, dar se stie cat era cotizatia acolo.
    Multa sanatate sa ai,, ca de alergat nu o sa alergi ca unul cu 30 ani mai tanar

Comenteaza acest articol

css.php