Veşti din Olanda despre fratele unui marinar, supravieţuitor din Colectiv

Veşti din Olanda despre fratele unui marinar, supravieţuitor din Colectiv

Veştile bune sunt tot ceea ce îşi doresc acum rudele tinerilor care au supravieţuit incendiului din clubul Colectiv. Printre cei care au scăpat din infernul de la Bucureşti se află şi Silviu Ciocanelli (20 de ani), un împătimit chitarist, internat acum la un spital din Rotterdam. Fratele său, Sabin, student masterand în Constanţa îl veghează zilnic şi încearcă să se bucure de fiecare moment alături de el.

Departe de casă, dar alături de fratele cel mic, Sabin Ovidiu Ciocanelli (26 de ani), student masterand în anul I, la fără taxă, la Facultatea de Electromecanică Navală din cadrul Universităţii Maritime Constanţa, trece printr-o experienţă care l-a făcut să vadă viaţa cu alţi ochi. A aflat cu surprindere, dar şi cu bucurie că Senatul U.M.C. a decis să îl scutească de plata chiriei de cămin timp de trei luni. Şi colegii lui din Liga Studenţilor U.M.C. au pus mână de la mână şi au strâns nişte bani din dorinţa de a-l ajuta. Sunt poate lucruri mărunte, dar care îl fac să se bucure în această perioadă de cumpănă. Din data de 7 noiembrie, Sabin se află alături de fratele său, Silviu, supravieţuitor al incendiului din Colectiv, la Maastad Ziekenhuis din Rotterdam. Este optimist şi speră din tot sufletul ca Silviu să se facă bine şi să se întoarcă acasă. Perioada critică pare să fi trecut, mai ales că medicii olandezi au spus că deşi mai sunt lucruri de făcut, per ansamblu, starea lui Silviu este ascendentă. „Alaltăieri (1 decembrie n.r.) s-a trezit după o lună de comă indusă. Era zâmbitor şi fericit, comunicativ chiar, din priviri şi gesturi, neputând vorbi din cauza traheostomiei. Ieri seară (2 decembrie n.r.) era un pic agitat pentru că începe să conştientizeze şi să aibă nişte retrăiri, dar nu este ceva grav“, a mărturisit Sabin, care este alături de fratele său.

Silviu s-a aflat printre cei care au fost transferaţi la Spitalul Militar şi a avut marele noroc să fie tratat în acea unitate medicală, după cum afirmă Sabin.

Lupta cu infecţiile, mai grea decât cea cu rănile

De la depărtare asistă la scandalul din aceste zile referitor la infecţiile intraspitaliceşti care ar fi redus cu mult şansele de supravieţuire ale celor care au scăpat din incendiul de la Colectiv. Medicii olandezi au fost cei care i-au explicat că în ciuda rănilor suferite, riscul cel mai mare a fost cel al infecţiilor. „Cea mai mare luptă a fost cu acele bacterii cu care a venit din România şi aici a fost cea mai mare frică, vă spun sincer. Treci pe lângă moarte de atâtea ori: scapi din incendiu pe picioarele tale, scapi de moarte în transportul aerian şi te răpune un microb“, spune Sabin.

Tot medicii olandezi l-au făcut pe Sabin să înţeleagă de ce pericolul a fost atât de mare. „Olandezii, ca naţie nu prea iau antibiotice decât în cazuri extrem de grave. Astfel multe bacterii din corpul uman nu sunt imune la antibiotic. În România, sistemul este diferit. Ai răcit? Amoxicilina. Tuşeşti? Augumentin. Astfel, bacteriile din corpul nostru dezvoltă o imunitate, iar în cazuri de slăbire a corpului devin patogene“, sunt explicaţiile tânărului ca o lecţie pentru mulţi dintre cei care nu ţin cont de acest lucru.

Impresionat de unitatea oamenilor

În această perioadă grea a făcut însă şi o constatare care l-a ajutat să lupte alături de fratele său mai mic. „Sunt impresionat de faptul că românii sunt totuşi uniţi. Am avut parte de cea mai frumoasă dovadă de unitate din viaţa mea“, mai povesteşte Sabin. Şi asta pentru că iniţial, Silviu urma să fie transferat la Spitalul Militar din Bruxelles, apoi s-a propus Spitalul de Arşi din Bewervijk pentru ca în final, din cauza stării delicate, acesta să fie transportat la Maastad, în Rotterdam. „Culmea este că se vede mâna lui Dumnezeu! În Rotterdam este o comunitate mare de români care au sărit în ajutorul nostru. Eu locuiesc la o familie de olandezi care au stat şase ani în România şi l-au cunoscut pe Silviu. Ei vorbesc româneşte şi stau foarte aproape de spital“, este mărturia tânărului.

Se gândeşte la revenirea acasă împreună cu fratele său, deşi ştie că greul încă nu a trecut. „În urma estimărilor doctorilor, în aproximativ 90 de la internare, adică prin februarie ar trebuie să fim acasă. Sperăm să ne putem relua viaţa deşi recuperarea nu va fi uşoară şi nu se ştie unde se va face“, declară Sabin.

În săptămâna de după incendiul din Colectiv, ar fi trebuit să dea examenul de brevet de ofiţer mecanic şi abia începuse masterul, aşa că va avea multă treabă la întoarcere. Şi fratele său, Silviu, student în anul II la facultatea de mecanică din cadrul Politehnicii Bucureşti ar urma să îşi continue studiile după ce se va însănătoşi.

Aşa că spunem, împreună cu Sabin, Doamne ajută şi vă aşteptăm acasă.

Sursa foto: Facebook

Emilia Sava

Comenteaza acest articol

css.php