Răsplata după aproape 18 ani în Armată, la o unitate de elită: pensie de 1.147 de lei!

Răsplata după aproape 18 ani în Armată, la o unitate de elită: pensie de 1.147 de lei!

Intrată în vigoare la 1 ianuarie anul acesta, Ordonanţa 57/2015, privind pensiile militare, a făcut deja „victime“. O.U.G. 57 a modificat Legea 223/2015, cea care stabilea drepturi suplimentare pentru pensionarii militari şi care satisfăcea aproape toate categoriile de angajaţi din sistemul de apărare, ordine publică, jandarmi, poliţişti şi militari, dar care nu a fost aplicată niciodată.

Potrivit O.U.G. 57/2015, baza de calcul a pensiei a scăzut la 65% din media veniturilor brute din ultimii cinci ani de activitate, cei mai afectaţi fiind militarii angajaţi pe bază de contract. În cazul acestora, salariul de bază este la limita celui minim pe economie şi numai norma de hrană le permite să plece acasă cu 1.400-1.500 de lei după o lună de muncă.

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor au amendat deja prevederile ordonanţei, dar până la aplicarea modificărilor mai este cale lungă. Dumitru Coarnă, vicepreşedintele sindicatului, a declarat pentru „Observator de Constanţa“ că amendamentele au vizat articolul 30 din O.U.G. 57/2015, cel care îi priveşte direct pe militarii angajaţi pe bază de contract. Prin acest amendament, plafonul de calcul creşte de la 65% la 80%. Sunt afectaţi, în principal, soldaţii şi gradaţii profesionişti, care nu beneficiază de ordinele de ministru prin care se aplicau majorări cuprinse între 10 şi 20%, în funcţie de vechime“, ne-a explicat Coarnă.

Amendamentul a trecut deja de Senat şi de Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor, dar mai are de traversat trei comisii: pe cea de Buget-Finanţe, de Apărare şi pe cea Juridică. „Efortul bugetar nu este foarte mare, vorbim de peste 25.000 de oameni, cei mai mulţi S.G.P. din Armată, dar sunt şi poliţişti de frontieră şi jandarmi angajaţi pe bază de contract“, a mai spus Coarnă. Sindicalistul este optimist în privinţa adoptării amendamentului în Camera Deputaţilor, camera decizională, dar susţine că sunt deja intervenţii din partea Ministerului Apărării, de Interne şi a S.R.I., pentru menţinerea procentului actual, de 65%.

Pensie de 1.147 de lei, după aproape 18 ani în slujba patriei

Ion Tunaru a ieşit recent la pensie, după 17 ani şi trei luni petrecuţi la U.M. 01090 Predeal, o unitate de elită, de vânători de munte. A participat la sute de misiuni, în ţară şi străinătate, a luptat şapte luni şi jumătate în Irak, iar în 2001, printr-un ordin de ministru, a fost retrogradat din motive neimputabile lui – alături de toţi colegii – de la gradul de sergent la caporal, pentru că sergenţi puteau fi doar subofiţerii. Iar subofiţer nu putea deveni, pentru că depăşise vârsta până la care putea urma şcoala de subofiţeri. Automat, a scăzut şi solda. În 2008, a părăsit armata, conştient că după vârsta de 45 de ani – până la care avea contract – va fi foarte dificil să-şi găsească de lucru în civilie. S-a angajat la Poliţia Locală, iar anul trecut şi-a depus dosarul de pensionare. Avea şapte ani lucraţi la Întreprinderea Aeronautică Ghimbav, 17 ani şi 3 luni în armată şi diferenţa până la 30 de ani de muncă, funcţionar la Poliţia Locală. Când a cerut adeverinţe de la toate locurile de muncă, pentru a-şi pregăti dosarul de pensionare, a venit surpriza: toţi anii munciţi în armată erau consideraţi cu program de 8 ore/zi, la câte zile lucrătoare avea luna, fără să se ţină cont de misiuni în teatre de război, de cele din ţară, de convocări şi de faptul că a stat permanent la dispoziţia unităţii. Conştient că pensia sa va fi mizeră, i-a scris ministrului de atunci al Apărării, Mircea Duşa, care l-a îndrumat către juriştii ministerului. Anul trecut, pe 15 decembrie, şi-a depus dosarul de pensionare şi a ales calculul pe criteriul contributivităţii, nu o pensie militară. „Am o pensie de 1.147 de lei, după 17 ani şi trei luni în armată, iar la o eventuală recalculare a pensiei, pe Legea 223/2015, când s-o întâmpla acest lucru, pot opta pentru varianta mai mare. Mă îndoiesc, totuşi, că va fi mai mare, aşa că cel mai probabil voi rămâne cu cei 1.147 de lei“, ne-a spus Ion Tunaru.

Dacă ar fi optat pentru o pensie militară, acum ar fi primit în jur de 700 de lei/lună. Un alt coleg, care şi-a depus dosarul după 1 ianuarie, aşteaptă şi acum să i se aprobe dosarul de pensionare.

Netty DUMITRACHE

Sursa foto: Revista Forter

7 Comments

 1. Bună ziua, sunt un caporal, de ce a trecut acel amendament de senat și deputați? Acei oameni sunt votați și de noi, asta este de data asta nu îl vor mai primi!!! Niște găozari!! 🙂

 2. Prea mult ca oricum nu faceti o p… betivi ordinary. Eu v-as da jpicioare in p… ordinarilor

 3. Oarga Ioan says:

  Mircea esti un jegos invidios nu orice prost este acceptat in sistem. Vulpea care nu ajunge la struguri zice ca sunt acri ! Somn usor ! La revolutie ne ip pula (ta e cu noi ) trebuia sa impuscam cpupatipulaimpuscami 20000 de betivi si acum eram idoli ! Rusine popor ingrat !

 4. Un articol plin de inexactitati. Legea nr. 223/2015 este doar pentru militari si functionari publici cu statut special (adica politisti si cei de la puscarii), nu pentru TOATE categoriile de angajaţi din sistemul de apărare, ordine publică si siguranta nationala, cum se scrie in articol. Nu se stabilesc drepturi suplimentare prin legea mentionata, ci se instituie pensii ocupationale. Iesirea la pensie a lui Tunaru in decembrie 2015 nu are vre-o legatura nici cu legea amintita, nici cu OUG nr. 57/2015, ele nefiind in vigoare la data pensionarii. El a iesit la pensie dupa Legea nr. 263/2010, deci nu este o victima nicicum, plus ca nici nu putea sa opteze pentru o alta pensie (militara, cum scrie in articol). Tunaru a iesit din armata in 2008, el trecand pe regulile de pensionare specifice civililor, adica varsta standard de pensionare de 65 ani cu stagiul minim de 35 ani. Nu are nici varsta standard de pensionare, nici vechimea necesara, deci a iesit cu pensie anticipata partial, la care pentru fiecare luna de anticipare se scade 0,75%/luna, total pe an de 9%. Pentru cei 5 ani de anticipare are pensia diminuata cu 45% pana la varsta de 65 ani, cand i se va recalcula. Cat despre surpriza ca i-au fost date adeverinte din care reiesea ca a lucrat cate 8 ore/zi, este o informatie irelevanta, in armata se lucreaza cu zile calendaristice, iar la calculul pensiei dupa Legea nr. 263/2010 oricum nu-l incurca cu nimic, conteaza doar venitul realizat lunar, pe baza caruia se calculeaza punctajul mediu anual. In alta ordine de idei, Coarna este un politist pensionar aflat in conducerea unui sindicat al politistilor fara legatura cu MAC-ii sau SGV-ii, politistii neavand asa ceva. Deci de ce se baga Coarna in ceva care nu il priveste?

  • Militar esti si tu! Dupa legea asta (223 modificata)iesim toti la pensie!!! Politistii si cei din penitenciare sunt functionari publici cu statut special, iar militari sunt cei de la ISU ,MAPN,Jandarmeria Romana. Coarna se baga pentru ca voi militarii nu aveti sindicate. De multe ori aud jandarm sau pompier care se bucura ca au dreptul cei din politie si penitenciare sa aibe sindicate,ca asa mai castiga si ei unele depturi care se aplica in tot MAI-ul (militari sau functionari) , prin demersuri facute de sindicate! Repet : legea actuala se aplica tuturor armelor, MAPN si MAI. Datorita generalilor din MAPN a iesit asa prost fiind modificata Legea ce trebuia sa intre in vigoare de la 1 ianuarie,o lege buna facuta pe timpul guvernarii Ponta.
   Pensionare frumoasa!

 5. taiati frate de la ofiteri din sporuri si dati si la ceilalti incepand cu chiriile calculate la 50 % din salariu….. si taiate si primele de comanda ca nu numai ofiterii au oameni in subordine…. si restu(ceilalti) cum ne zic unii ofiteri avem oameni in subordine….

 6. Vad aici comentarii diferite eu am plecat din sistem in 2011. din cauza salariului de mizerie.Primeai 2-3 camasi si o pereche de pantaloni pentru un am intreg am prefererat sa muncesc ca sofer pe comunitate daca stau sa ma gandeac bine castig de 12 ori salarul unui soldat .E un sistem corupt pana in maduva oaselor toti securistii care nu au fost judecati dupa revolutie conduc armata.Totii ofiterii care se perinda la conducere au angajat si au pus in functie nepoti,copii,verisori.catel,purcel doar sunt neamuri ca in civilie nu stiu sa faca nimic .Tehnica invechita de peste 50 de ani

Comenteaza acest articol

css.php