Inca o noapte-spectacol pe cer. Daca va fi senin!

Inca o noapte-spectacol pe cer. Daca va fi senin!

În fiecare an, pe la mijlocul lunii august, suntem martorii celui mai cunoscut și popular curent de meteori: Perseidele. Curenții meteorici, mai poartă denumirea populară și de ‘ploaia de stele căzătoare’.

Potrivit specialistilor, denumirea are ca sursă de inspirație, un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului și ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă și chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.

Numele curenților de meteori este dat de constelația din care aparent vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelația Perseu (Perseus).

Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie — 24 august, și momentul maxim din anul acesta va fi în după amiaza zilei de 12 august 2016, între orele 16.00 și 20.30, dar fiind inca lumina la acel moment, din Romania nu va fi vizibil. Le putem vedea insa in noptile de 11/12 august si 12/13 august.
Conditia esentiala pentru a asista la spectacolul naturii este ca cerul sa fie senin. Pnetru zona litoralului, se pare ca spre seara cerul se va eibera de nori si vom putea admira stelele cazatoare, in toata splendoarea lor.

Citeste si: http://observator.ro/la-noapte-stati-cu-ochii-pe-cer-incepe-spectacolul-perseidelor-393510.html

Comenteaza acest articol

css.php