EXCLUSIV. Interviu cu preşedintele LMP, Dănuţ Albu: Salarizarea, Statutul cadrelor militare, gradaţilor şi soldaţilor, cuantumul chiriei, principalele propuneri făcute ministrului Apărării

EXCLUSIV. Interviu cu preşedintele LMP, Dănuţ Albu: Salarizarea, Statutul cadrelor militare, gradaţilor şi soldaţilor, cuantumul chiriei, principalele propuneri făcute ministrului Apărării

Luni, la Ministerul Apărării Naţionale, o delegaţie a Ligii Militarilor Profesionişti, din care a făcut parte şi preşedintele Dănuţ Albu, a avut o întâlnire cu ministrul Gabriel Beniamin Leş. Reprezentanţii corpului soldaţilor şi gradaţilor profesionişti i-au prezentat oficialului o listă de propuneri care ar reda demnitatea acestei categorii mult încercată în ultimii ani şi ale cărei probleme sunt numeroase şi pornesc de la lipsa finanţării. Reprezentanţii LMP sunt însă optimişti şi au mari aşteptări de la noul ministru.
Preşedintele LMP, Dănuţ Albu, a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări ale ziarului „Observator de Constanţa“:

Recent aţi avut o întrevedere cu ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leş, căruia i-aţi prezentat o listă de revendicări ale corpului militarilor profesionişti. Care sunt cele mai importante probleme punctate în această listă?

– În primul rând, eu nu aş spune “revendicări”, ci propuneri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi viaţă ale acestui corp de militari. Liga Militarilor Profesionişti are un dialog activ cu MApN, în care am găsit un partener real de dialog. LMP este asociaţia socio-profesională reprezentativă a Corpului SGP, nu o structură de tip sindicalist, de aceea insist într-o corectă înţelegere a rolului nostru!
Punctele fierbinţi sunt salarizarea, acordarea Corpului SGP a Ordinul onorific „În Serviciul Patriei“, urgentarea intrării în dezbatere parlamentară a proiectului de lege a Statutului cadrelor militare, gradaţilor şi soldaţilor, mărirea cuantumului de chirie în funcţie de fiecare garnizoană in parte şi nu cu 50% din soldă, cum prevede Hotărârea 1867/2005. Aici am venit cu o propunere revoluţionară: militarilor  care accesează un credit cu „Prima Casă“ să li se achite, timp de 5 ani, 50% din credit, situaţie în care MApN ar face o economie reală la buget. Propunerea a fost primită cu mare interes!

În afara acestor chestiuni urgente, ce alte nemulţumiri mai au militarii profesionişti?

– Militarii profesionişti nu beneficiază de ţinută de oraş şi contravaloarea în bani pentru echipare, plata orelor suplimentare similar cu angajaţii din MAI, accederea mai uşor în corpul subofiţerilor, dar cea mai mare problemă este salarizarea.

Ce aşteptări aveţi de la actualul ministru, în privinţa revendicărilor pe care i le-aţi prezentat?

– Încă o dată, vă spun: să nu folosim expresii sindicaliste! Propuneri şi nu revendicări! Liga Militarilor Profesionişti este o asociaţie socio-profesională de tip ONG apolitică şi nonsindicală.
Ştim că domnul ministru are agenda foarte încărcată şi, cu toate astea, a găsit timp şi s-a întâlnit  cu LMP timp de o oră, pentru a afla de la noi cu ce probleme ne confruntăm.

Spre deosebire de setul de 16 propuneri, prezentat în 2015 Ministerului Apărării, acum aţi mers cu 11 propuneri? Ce a dispărut din lista iniţială?

– Foarte multe propuneri din acel SP-16 se pot rezolva de la sine, dacă Proiectul de Lege a Statutului Cadrelor Militare, gradaţilor şi soldaţilor ar fi votat şi aprobat de Parlament!


– Există un termen pe care oficialii din minister l-au avansat ca probabil pentru problemele SGP?

– Nu am vorbit de termene. Avem încredere în noul ministru, Gabriel Beniamin Leş, care a arătat un interes deosebit pentru acest corp de militari. Domnul ministru ne-a asigurat că doreşte foarte mult să rezolve problemele cu care se confruntă cei aflaţi la baza ierarhiei militare. Secretarul de Stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, doamna Otilia Sava, ne-a sprijinit foarte mult în ultimul an, ca urmare a audienţei din februarie 2016.

Dacă nu se vor lua măsuri, în sensul îmbunătăţirii condiţiilor de muncă şi viaţă ale SGP, care sunt demersurile la care veţi recurge? 

– Statutul Ligii Militarilor Profesionişti, cât şi statutul de militari în activitate, ne permite să venim doar cu propuneri pertinente, pentru a fi analizate de decidenţii din MApN. Este extrem de important că avem un dialog direct, deschis cu factorii decidenţi din MApN. Suntem convinşi că dialogul este calea de găsire a soluţiilor. Uneori, se întâmplă ca realitatea din teren să nu fie exact prezentată factorilor decidenţi din MApN, rolul nostru fiind de a prezenta realităţile pe care le trăim, aşa cum le trăim, să venim cu propuneri. Avem mare încredere în ministrul apărării, domnul Gabriel Leş  şi în secretarul de stat doamna Otilia Sava.  Multe din problemele noastre se vor rezolva, mai ales cea cu salarizarea, prin apariţia Legii salarizării din iunie 2017.

 

Liga Militarilor Profesioniști vine cu un set de propuneri pentru îmbunătățirea activității profesionale și a protecției socio-profesionale a militarilor, propuneri susținute de militarii activi din categoria soldaților gradați profesioniști:

 1. Salarizarea
 2. Acordarea semnului onorific „în serviciul patriei” pentru corpul SGP
 3. Adoptarea proiectului de lege a statutului cadrelor militare, gradaților și soldaților
 4. Acordarea normei de echipare, similară cadrelor militare
 5. Plata orelor suplimentare
 6. Aplicarea OUG 57 ART 40
 7. Modificarea și completarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat
 8. Egalizarea misiei aferente unei zile de aplicație cu contravaloarea unei zile de normă de hrană (17-32 lei)
 9. Modificarea ART. 1 din hotărârea Nr. 1867/2005 privind stabilirea cuantumului și condițiilor de acordare a compensației lunare pentru chirie cadrelor militare în activitate din ministerul apărării în vederea echivalării compensației de chirie oferită în funcție de fiecare garnizoană în parte
 10. Accederea gradaților profesioniști direct în corpul subofițerilor
 11. Reînnoirea contractelor soldaților și gradaților profesioniști

Lista detaliată a cererilor o puteți consulta AICI.

One Comment

 1. Bravo Dănuț ! Bine punctat la provocările reporterului !!!!!!

Comenteaza acest articol

css.php