Avertismentul dascălilor: Dacă elevii își pot contesta notele, școlile vor fi paralizate

Avertismentul dascălilor: Dacă elevii își pot contesta notele, școlile vor fi paralizate

O prevedere din statutul elevului ar putea paraliza întregul sistem de învățământ dacă a rămas și în forma finală aprobată de ministrul Educației, a avertizat, ieri, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România, Viorel Dolha.

Acesta a declarat că Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a anunțat oficial finalizarea statutului elevului cu drepturi și obligații, primul elaborat după anii ’90, însă așteaptă forma finală care va fi publicată în Monitorul Oficial.

“Nu am găsit forma în care a fost aprobat, așteptăm forma finală care va apărea în Monitorul Oficial și îmi permit totuși să spun că în cazul în care a rămas un paragraf , nu va fi în regulă. Trebuia însă să încep cu ceva important și anume cu faptul că este grozav să avem un statut al elevilor. Vrem să îi pregătim pe elevi ca pe niște oameni liberi, să aibă responsabilități din școală și să se pregătească pentru societate, dar există unele prevederi pe cale de a deregla sistemul”, a precizat Dolha în fața a zeci de cadre didactice care participă, în aceste zile, la Constanța, la cel de-al 38-lea Congres al dascălilor

El a sesizat faptul că dreptul elevilor de a-și contesta nota ar putea totuși crea unele probleme în sistem.

“Sper că fost o prevedere inclusă doar în proiect și fac referire la faptul că orice elev își va putea contesta nota. Este super și pentru asta pledez, dar mai presus de toate, trebuie să fim atenți la modul în care se face acest lucru. Dacă un elev contestă nota, se vor aduna doi profesori, de la alte școli ca să analizeze situația și să îi corecteze nota.Și cum de exemplu, într-o școală este un singur profesor de istorie, încep problemele și cu siguranță elevii vor prinde gustul…”, a spus Dolha.

Președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România spune că dacă este ceva legal, o prevedere prevăzută în statut, elevii vor apela la o astfel de tactică, însă sistemul va fi paralizat. “Își vor dori note mai mari cu siguranță decât cea la clasă sau la un extemporal, la o lucrare și tot mai mulți vor cere declanșarea acestei proceduri, care ar bloca sistemul de învățământ. Pentru că vor trebui de sute de ori mai multe comisii decât la Bacalaureat sau Evaluarea Națională și oricum dascălii nu fac față și așa”, a mai spus Dolha.

La întâlnirea de ieri, de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, noul ministru al Educației, Mircea Dumitru a lipsit, însă a fost prezent un alt reprezentant al ministerului și consilierul pe Educație și Cercetare de la Administrația Prezidențială, Ligia Deca.

Comenteaza acest articol

css.php