Un nou referendum la Universitatea “Ovidius” care vizează rectorul

Un nou referendum la Universitatea “Ovidius” care vizează rectorul

La ultima şedinţă a Senatului Universităţii „Ovidius“ Constanţa, universitarii au hotărât organizarea pe 20 iulie a unei consultări prin vot cu privire la modalitatea de alegere a rectorului. În prezent, funcţia este deţinută de prof.univ.dr. Sorin Rugină al cărui mandat expiră anul viitor. În 2016 şi la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ şi Universitatea Maritimă Constanţa se vor desemna noi rectori.

Încă de anul trecut de când a fost ales rector al Universităţii „Ovidius“ Constanţa, prof.univ.dr. Sorin Rugină anunţa că are un mandat mai scurt, respectiv până în februarie 2016 şi iată că deja se fac pregătiri pentru desemnarea noii conduceri. Sau este posibilă…confirmarea actualei echipe dacă universitarii se vor declarat mulţumiţi de managerul de astăzi. Alegerile din 2014 au fost organizate mai devreme după arestarea fostei conduceri pentru fapte de corupţie şi se impunea o nouă echipă care să coordoneze activitatea instituţiei de învăţământ superior. Medicul Sorin Rugină a câştigat din primul tur alegerile din 2014 pentru funcţia de rector. El le-a avut drept contracandidate pe colega de breaslă Doina Catrinoiu şi pe sociologul Ana Rodica Stăiculescu. Întrebat dacă va candida la alegerile de anul viitor, rectorul Sorin Rugină a declarat că deocamdată nu s-a hotărât pentru că mai are timp să ia o astfel de decizie.

Concurs public sau vot?

Până atunci însă, la nivelul Universităţii „Ovidius“ Constanţa, pe 20 iulie 2015, va fi organizat un referendum pentru stabilirea modalităţii de desemnare a rectorului. Data a fost stabilită în baza discuţiilor purtate şi a votului exprimat deschis de către 59 de membrii prezenţi la ultima şedinţă de Senat universitar. Astfel, la scrutinul de luna viitoare, se va stabili dacă cei care vor candida în 2016 la funcţia de rector vor susţine un concurs public sau vor fi desemnaţi prin votul cadrelor didactice, de cercetare şi reprezentanţii studenţilor. În cazul în care referendumul din data de 20 iulie nu va fi validat prin neparticiparea la vot a cel puţin jumătate pliu unul din numărul celor cu drept de vot, scrutinul va fi reluat pe 23 iulie 2015. „Potrivit noii metodologii transmise de Ministerul Educaţiei Naţionale, cu şase luni înainte de expirarea mandatului actualei conduceri trebuie organizat un asftel de referendum pentru stabilirea modalităţii în care se va desemna rectorul“, a declarat purtătorul de cuvânt al U.O.C., asist.univ.dr. Daniel Citirigă. Astfel, la ultima şedinţă a Senatului, deciziile au fost votate în unanimitate, iar universitarii se vor întâlni pe 20 iulie să îşi exprime opţiunea.

Referendumuri şi la Academia Navala si UMC

Tot anul viitor expiră şi mandatul actualului rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, contraamiralul de flotilă prof.univ.dr.ing. Vergil Chiţac. La nivelul instituţiei a fost organizat deja referendumul privind modalitatea desemnării noului rector ca se va face prin vot. „Joi, 18 iunie a fost organizat referendumul, iar 86,17% din totalul participanţilor cu drept de vot au decis ca modalitate: alegeri generale prin vot universal, direct şi secret, rezultatele scrutinului fiind validat de Senatul Academiei Navale“, a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihaela Zapolodni.

Şi tot anul viitor, expiră şi mandatul actualului rector al Universităţii Maritime Constanţa, prof.univ.dr.ing. Violeta Ciucur, însă deocamdată la nivelul instituţiei nu s-a stabilit data organizării referendumului.

Emilia Sava

Comenteaza acest articol

css.php