Un satelit într-o doză de suc, provocarea la care lucrează liceenii de la “Carmen Sylva”

Un satelit într-o doză de suc, provocarea la care lucrează liceenii de la “Carmen Sylva”

Patru elevi de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva“ din Eforie Sud se pregătesc să concureze cu tineri pricepuţi de la licee foarte bune din toată ţara. Echipa din care fac parte, coordonată de profesorul de fizică Florin Şerbu, s-a calificat la etapa naţională a competiţiei CanSat, organizată de Agenţia Spaţială Europeană, în colaborare cu Agenţia Spaţială Română. Liceenii ar putea ajunge în faza internaţională, care va avea loc în vară, în Portugalia.

Alexandru Mîndra, Paul Paraschiv, Ioana Bărbuliceanu (elevi ai clasei a X-a A) şi Răzvan Badea-Armeanu (clasa a XI-a A), de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva“ din Eforie Sud, fac parte din echipa „Carmen Sylva2 – Operation Eagle Dive“. Sub coordonarea profesorului Florin Şerbu, cei patru elevi trebuie să conceapă un satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea a fost lansată odată cu calificarea acestora la faza naţională a competiţiei CanSat, unde vor concura cu alte opt echipe din ţară, printre care se află şi „Tomis II“, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. „Lucrăm la proiect şi există şi o pagină de Facebook unde prezentăm stadiul în care ne aflăm. Nu vom da, însă, toate detaliile pentru că, la o altă competiţie, am anunţat componentele pentru un robot, pe care apoi le-am regăsit la o altă echipă, aşa că nu vrem să ne scădem din şansele de a câştiga“, a explicat prof. Florin Şerbu. Aşa că ideile importante vor fi ţinute la secret, pentru ca elevii să fie cât mai aproape de succes.

Foşti elevi, printre cei mai buni IT-işti

Experienţa îşi spune, însă, cuvântul, fiind pentru a doua oară când o echipă de la „Carmen Sylva“ participă la CanSat, care la ediţia de anul trecut, la faza europeană, a câştigat medalia de argint la începători. Acum, însă, cei patru liceeni trebuie să fie creativi şi inventivi, pentru a câştiga, deocamdată, etapa naţională, care le va asigura şansa de a merge, la sfârşitul lunii iunie, în Portugalia, la faza europeană.

Iar elevii de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva“ mai au un avantaj. „Avem foşti elevi care acum sunt programatori, seniori programatori la companii din Bucureşti sau au propriile firme şi care vin în vacanţă să ţină cursuri cu elevii noştri şi să ne ajute acolo unde nu ştim ceva. Este un lucru important pentru noi şi care ne bucură“, a mărturisit prof. Şerbu.

Acesta lucrează, în prezent, cu aproape 20 de elevi, pe care îi pregăteşte pentru tot felul de competiţii, inclusiv internaţionale. Iar reuşitele elevilor de la „Carmen Syla“ sunt tot mai multe.
În perioada următoare, elevii de la “Carmen Sylva” vor reprezenta România la alte două competiții internaționale: în perioada 8-13 mai vor fi la Intel ISEF, Phoenix, Arizona (SUA), iar între 29 mai şi 3 iunie la INESPO, Haga (Olanda).

Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) – Târgul internaţional pentru ştiinţe şi inginerie Intel este cel mai mare târg de ştiinţe şi tehnologii din lume la care participă elevi din învăţământul preuniversitar.

Şcoala constănţeană va prezenta la ISEF proiectul: Utilizarea dispozitivelor electronice pentru detectarea obstacolelor, de către persoane cu dizabilităţi de vedere “Carmen Sylva Your Eyes – CSYE”, având ca autori pe Paul Paraschiv, Andreea Petrişor, din clasa a X-a şi Răzvan Ilie Badea Armeanu clasa a XI-a, profesor coordonator Florin Şerbu.

Cea de-a doua competiţie care se desfăşoară anual în Olanda, INESPO – International Environmental Sustainability Olympiad, vizează proiecte durabile de mediu.

„Şcoala noastră va fi reprezentată la INESPO de proiectul: Haine biometrice – BAC (Biometric Autonomus Clothes) având ca autori pe elevii Alexandru Mîndra, Ioana Bărbuliceanu, Andreea Ghena din clasa a X-a. Tema proiectului este crearea de articole vestimentare inteligente care să monitorizeze parametrii corpului uman în timpul efortului fizic și să transmită datele monitorizate către o persoană sau la distanță (medic, sistem medical de urgenta etc.)“, a explicat profesorul coordonator Flroin Şerbu.

Rezultatele elevilor de la unitatea de învăţământ din Eforie Sud sunt tot mai răsunătoare, lucru care arată că se poate face performanţă şi în şcolile româneşti, dacă tinerii sunt atraşi să fie inventivi şi creativi.

Emilia SAVA

Comenteaza acest articol

css.php