Liberalii au… penalul lor

Gheorghe Hansa face P+M si pentru… porci.
Fostul primar de la Cernavoda incalca legea cu buna stiinta, executand lucrari in afara legii, mintind Consiliul Local si cetatenii care i-au acordat votul de incredere.

Se prea poate ca Ion Ionita, fostul primar democrat-liberal de la Agigea, sa aiba un… corespondent in Partidul National Liberal, iar acesta sa fie tot un „fost”. In minimele legaturi pe care le facem la prima vedere, acesta poate fi fostul primar al orasului Cernavoda, Gheorghe Hansa, care a adunat, in cei opt ani de mandat, cat un om obisnuit nu poate strange intr-o viata muncita zi lumina, pe munca cinstita! Toate actiunile fostului edil stau ca dovada a modului murdar in care acesta a actionat de-a lungul anilor. Unul din multele exemple pe care care le-am putea da este modul in care Gheorghe Hansa, pe vremea cand era primar, a construit un imobil cu destinatie locuibila pe un teren extravilan, desi consilierilor locali le-a motivat ca nu face decat o… magazie pentru animale. Asa se face ca animalele fostului primar Hansa au ajuns sa locuiasca intr-o casa cu mansarda si balcon, sa aiba acces la piscina si, nu in ultimul rand, sa beneficieze de conditii dintre cele mai bune de locuit, pe care un om cu un salariu decent nu ajunge sa le aiba nici la varsta pensionarii… 

Povestea 

In perioada 1996-2000, fostul primar Gheorghe Hansa a executat o lucrare, imobil de locuit, pe un teren extravilan, la marginea orasului Cernavoda, terenul fiind proprietatea acestuia. La momentul respectiv, adica prin anul 2000, Hansa a fost luat la intrebari de consilierii locali, acestia dorind sa stie motivele pentru care primarul a incalcat legea. Acum, pe acest teren este o adevarata vila, insa motivatia lui in fata consilierilor a fost ca pe terenul respectiv se va afla o magazie de scule. In sedinta de Consiliu Local desfasurata in urma cu doua zile, Gheorghe Hansa (acum, in calitate de consilier local), a venit cu un proiect de construire a unor anexe gospodaresti pentru animale. Si asta nu ar fi nimic daca Hansa ar fi venit cu proiect adecvat pentru constructia unor astfel de anexe gospodaresti pentru adapostul animalelor, dar tupeul fostului primar a atins cote maxime in momentul in care a prezentat colegilor consilieri Planul Urbanistic de Detaliu al celor sase anexe gospodaresti… Despre ce este vorba? Ei bine, Hansa vrea sa bage porcii sau orice animale mai creste dumnealui pe langa casa (pardon, vila) in cotete in suprafata de 92,44 mp, in cladiri P+M. Adica porcii lui Hansa au nevoie si de mansarda pentru a se face tocmai buni de taiat, altfel spus, sunt porci de primar, nu orice porci!!! 

Revenind, spunem ca toate documentele au fost oarecum ascunse de ochii oamenilor din primarie, primarul depunand doar o cerere pentru constructia celor sase anexe gospodaresti, cerere inregistrata la nr. 12147/24.07.2008. In conformitate cu prevederile Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii cu modificari si completari se certifica extravilanul, identificat prin contract de donatie nr. 283/1994 – cu certificat de urbanism inregistrat la Primaria Cernavoda la nr. 273/14.08.2008. Mai mult decat atat, in conformitate cu documentatia de urbanism nr. 3/1999, faza PUG/PUZ/PUD, este aprobata hotararea Consiliului Local Cernavoda nr. 128/2000, privind regimul juridic, regimul economic si cel tehnic al solicitarii. Concret, conform regimului juridic, terenul se gaseste in extravilanul orasului Cernavoda conform PUG aprobat prin HCL 128/2000. „Este proprietatea domnului Hansa Gheorghe, conform contractului de donatie nr. 283/1994”, se arata in documentatie, iar, in conformitate cu regimul economic, „terenul se gaseste in partea de nord-est a extravilanului si face parte din Tarlaua 2, Parcela 21/1/lot 10”. De asemenea, tot in conformitate cu documentele pe care actuala conducere a administratiei locale le-a pus la dispozitia noastra, in conformitate cu regimul tehnic al documentatiei de urbanism, „se solicita construirea a sase anexe utilitati agro-zoo. Constructia se va realiza dupa elaborarea PUD”. Si asa, conform acestor documente, a rasarit o vila de toata frumusetea, marca Gheorghe Hansa, in loc de anexe gospodaresti si, mult mai pe romaneste, cocini pentru animale. Si nu de orice fel, ci cu soclu placat cu piatra naturala, tamplarie PVC, balustrade si placaje din piatra naturala. Sa nu mai amintim ca fostul edil ar fi trebuit sa cunoasca detalii referitoare la modul in care se construieste o anexa, precum si modul in care se construieste un imobil cu destinatie de locuit. Practic, Hansa a mintit cu nerusinare crezand ca angajatii sai, acum colegi, nu vor realiza niciodata ca PUD-ul pentru o anexa gospodareasca este mult mai usor de realizat si cu mai putine cerinte, spre deosebire de un PUD pentru construirea unui imobil de locuit… A, si sa nu uitam, pentru a incerca o intrare in legalitate, consilierii din cadrul Primariei Cernavoda spun ca in anul 2000, dupa alegerile locale, Gheorghe Hansa a mutat placheta de limitare a orasului si terenul sau a intrat, astfel, fizic vorbind, in intravilan. Precizam si faptul ca suprafata totala pe care primarul si-a atribuit-o in zona amintita este de 4161 mp (cu specificatia ca in documentatie, suprafata este cea studiata in Planul Urbanistic de Detaliu).  

Actualul primar explica

Primarul orasului Cernavoda, Mariana Mircea, spune ca in cazul in care fostul edil va incepe lucrarile pentru cele sase anexe gospodaresti, fara sa aiba autorizatie de constructie, atunci acesta va fi amendat. „Este ilegal tot ce a facut Gheorghe Hansa si tot el vorbeste despre moralitate si da sfaturi tuturor sa respecte legea, insa el nu a facut acest lucru. Daca va demara lucrarile de constructie a celor sase anexe gospodaresti, fara autorizatie, atunci fostul primar Gheorghe Hansa va fi amendat”, a declarat primarul orasului Cernavoda, Mariana Mircea, despre modul in care cel care ar fi trebuit sa fie exemplu de legalitate pentru comunitatea pe care a reprezentat-o incalca legea cu buna stiinta. Mai mult decat atat, actualul primar, Mariana Mircea, considera ca actiunile fostului primar nu fac decat sa arate cat de certat cu legea este acesta.  

Ieri, cand o echipa a „Observatorului” de Constanta s-a deplasat la locul unde fostul primar doreste sa le construiasca adaposturi animalelor in forma P+M, o echipa formata din cativa barbati muncea, semn ca Hansa nu tine seama de o semnatura, o stampila ori de lege… asa cum nu a facut-o nici pana acum! De aceea, rugam institutiile abilitate sa se sesizeze in acest caz si sa ia masurile care se impun! Vom reveni si cu alte cazuri de incalcare a prevederilor legale de catre fostul primar al orasului Cernavoda, Gheorghe Hansa.

Mihaela Tirpan

Comments are closed.

css.php