Euromateria, acest Gică Contra al proiectelor constănţene. I s-a respins, pentru a patra oară, contestaţia pentru Parcul Arheologic

Euromateria, acest Gică Contra al proiectelor constănţene. I s-a respins, pentru a patra oară, contestaţia pentru Parcul Arheologic

Patru contestaţii, toate respinse, au stat la baza ratării unei investiţii pentru care se obţinuse finanţare europeană, ba chiar demaraseră lucrările. Vorbim despre Parcul Arheologic, mai cunoscut printre constănţeni drept parcul de la Primărie, care acum s-a transformat într-un veritabil desiş.

Bălăriile au crescut cât copacii, aleile abia se mai disting, şanţurile în care urmau să fie introduse cablurile electrice au rămas descoperite, iar fântânile arteziene de lângă Poarta 2 a portului sunt, acum, mormane de moloz. Constănţenii, dar şi turiştii, sunt revoltaţi de felul în care arată Parcul Arheologic şi ocara tuturor se îndreaptă spre Primărie.
Situaţia acestui parc este însă delicată, deoarece municipalitatea a reuşit să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea lui, bani care s-au dus pe Apa Sâmbetei. Valoarea întregului proiect finanţat prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Constanţa era de 20,5 milioane de lei şi fusese gândit să includă noi stâlpi de iluminat, bănci şi coşuri de gunoi în stilul Art Nouveau, similare celor de pe faleza de la Cazino. De asemenea, trebuiau reabilitate fântânile arteziene, reparate trotuarele şi aleile, amenajate noi spaţii de joacă pentru copii, altele pentru fitness.

Lucrări sistate după trei luni

Anul trecut, în luna noiembrie, Primăria Constanţa a atribuit contractul, după o licitaţie câştigată de asocierea Mobitom – Pomacost – Almaclima – Siebol, care a oferit un preţ de 10,65 milioane de lei pentru realizarea lucrărilor. Peste numai câteva zile de la semnarea contractului, lucrările au început, dar în februarie anul acesta s-au sistat, deoarece un alt ofertant participant la licitaţie, Euromateria SRL, contestase procedura iar instanţa de contencios administrativ a dispus reevaluarea ofertelor. A fost practic punctul final al acestui proiect, pentru că de atunci chiar nu s-a mai făcut nimic la parc.
Între timp, oferta asocierii Euromateria SRL – Rico SRL a fost declarată necâştigătoare, dar reprezentanţii firmei au fost din nou nemulţumiţi, drept urmare au contestat din nou. Iar s-a ajuns la instanţa de contencios administrativ, dar a doua oară magistraţii nu s-au mai lăsat înduplecaţi. Cei de la Euromateria nu s-au lăsat păgubaşi, ci au contestat şi pentru a patra oară rezultatul licitaţiei. În fine, recent, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor le-a respins cererea, ca nefondată, dar nu ar fi exclus să asistăm la o altă acţiune în instanţă.
Orice se va întâmpla, este evident că municipalitatea nu mai are timp pentru finalizarea proiectului, data limită fiind amânată deja, de la 31 decembrie 2015 la 1 iulie a.c. Iar primarul Decebal Făgădău a declarat, în numeroase rânduri, că trebuie găsite alte surse de finanţare, eventual bani din bugetul local pentru reabilitarea acestui parc, întrucât, în următorul exerciţiu financiar nu se mai regăsesc alocări pentru astfel de proiecte.
Euromateria SRL a fost înfiinţată la Constanţa, în 2014, unic asociat fiind Răzvan Mihai Gheorghe. Anul trecut, acesta şi-a mutat firma la Bucureşti şi a lăsat la Constanţa doar un punct de lucru. În 2015, potrivit informaţiilor fiscale publicate pe portalul Ministerului de Finanţe, Euromateria, al cărei obiect principal de activitate îl reprezintă lucrările de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, a avut o cifră de afaceri de 6.376.171 lei şi un profit net de 1.453.187 lei.

Netty DUMITRACHE

Comenteaza acest articol

css.php