GALERIE FOTO/ Proiectul falezei din Saturn, întârziat cu nouă luni!

GALERIE FOTO/ Proiectul falezei din Saturn, întârziat cu nouă luni!

Licitaţia pentru construcţia falezei dintre Mangalia şi Saturn, proiect finanţat din fonduri europene, s-a lansat încă din luna octombrie, 2014, dar nici acum nu s-a semnat contractul de lucrări. Au existat două contestaţii care au prelugit procedura şi care, în final, ar putea avea ca deznodământ pierderea banilor europeni.

Constructorul constănţean ABC Val SRL a contestat încă din luna mai procedura de atribuire a licitaţiei pentru execuţia lucrărilor în cadrul proiectului „Amenajare şi modernizare zone de interes turistic – sudul litoralului (Mangalia-Saturn)“. Atunci, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a dispus anularea raportului procedurii şi a obligat Primăria Mangalia ca, în termen de 15 zile, să reanalizeze oferta declarată câştigătoare. Decizia C.N.S.C. a fost însă atacată în instanţa de contencios administrativ, iar procesul s-a prelungit pe tot parcursul verii. Abia recent, C.N.S.C. a emis o altă decizie prin care ia act de renunţarea la capetele de cerere care vizau oferta depusă de Recon şi Doje SRL, dar a respins, ca rămasă fără obiect, şi cererea referitoare la oferta Asocierii Elliot Consulting&Partners SRL -Construcţii Nuclearo Electrice SA – Argos SA – Flash Lighting Services SA. Oferta asocierii menţionată fusese, iniţial, declarată câştigătoare a licitaţiei.

Proiect de 34 de milioane de lei

Prin acest proiect, faleza pietonală adiacentă plajei va fi reabilitată pe o distanţă de peste 2,5 km, între Hotel Paradiso şi limita staţiunii Saturn, dinspre Cordonul Saturn – Venus. Se va realizara un punct de belvedere acoperit, zone verzi, căi de acces către plajă, mobilier urban şi sisteme de iluminat. Valoarea întregului proiect: 34.053.602,63 lei, din care 33.372.530,58 fonduri europene nerambursabile.

„Problema majoră, nu doar a noastră, ci a tuturor autorităţilor care au accesat fonduri europene, este această legislaţie a achiziţiilor publice, care permite contestarea şi prelungirea pe termen foartre lung a procedurilor. Acum, suntem la faza de desemnare a câştigătorului, dar există din nou posibilitatea contestării deciziei, fapt care va produce alte întârzieri“, ne-a declarat Doru Colgiu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mangalia. Autorităţile locale mizează însă pe faptul că multe proiecte finanţate sunt în diferite etape de întârziere, în toată ţara şi se vor alătura celor care solicită Comisiei Europene prelungirea termenului de finalizare. „În prezent, dacă nu respecţi legislaţia, îţi bate DNA-ul la uşă. Suntem obligaţi să parcurgem toate aceste etape. Mai grav este faptul că se pierd bani primiţi gratis, pentru că noi contribuim numai cu 2% din valoarea proiectului“, ne-a mai spus Colgiu.

Netty Dumitrache

One Comment

  1. Pai nu ar fi mai bine sa fie eliminat dreptul la contestatii iar lucrarile sa ajunga direct “la cine trebuie”?Fiecare partid isi alege firmele “de casa” si cand este la putere toate lucrarile merg doar “la cine trebuie”, astfel nici licitatii nu mai trebuie facute, decide primarul cu cine vrea “muschiul” lui.

Comenteaza acest articol

css.php