Sistemul anti-cutremur si anti-tsunami din Marea Neagra mai inghite aproape 5 milioane lei

Sistemul anti-cutremur si anti-tsunami din Marea Neagra mai inghite aproape 5 milioane lei

In 2013, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina GEOECOMAR a inaugurat un sistem de monitorizare si alertare in caz de dezastre naturale in Marea Neagra. Investitia a fost realizata printr-un proiect comun cu vecinii bulgari, dar pentru ca este vorba despre echipamente sensibile, anual, “inghite” sume importante pentru intretinere.

GEOECOMAR a lansat o noua procedura de achizitie ce vizeaza servicii pentru intretinerea Sistemului de Monitorizare si Alertare la hazarde naturale din Marea Neagra. Institutul vizeaza incheierea unui acord-cadru cu un singur agent economic, valabil pentru o perioada de 4 ani, iar valoarea contractului este destul de importanta si este estimata intre 1,875,596 si 4,774,572 lei.
Sistemul de monitorizare si alertare timpurie in cazul unor evenimente exceptionale produse de hazarde naturale la Marea Neagra este un sistem foatte complex, pentru care au fost alocate importante resurse financiare.
Beneficiarul achiziției, care are responsabilități privind administrarea sistemului, a urmărit prin stabilirea cerințelor tehnice și profesionale de calificare a ofertelor să se asigure ca intervenţiile și operaţiunile necesare menținerii funcționării sistemului şi a componentelor acestuia se vor realiza doar de acei ofertanți care au cunoştinţele tehnice necesare pentru a înţelege procesele care au loc în sistem în toată complexitatea lor și care dispun de personal specializat şi de echipamente de nivel tehnic cel puţin echivalent celor existente în sistem.
Avand in vedere ca balizele se afla la adancimi ale apei de maxim 90 m, operatorul economic trebuie sa dispuna de echipamente si autorizatii specifice pentru aceste operatiuni.
Printre conditiile restrictive impuse ofettantilor prin caietul de sarcini se numara si experienta similara in astfel de interventii, care trebuie demonstrata printr-o listă a principalelor echipamente de care poate să dispună pentru efectuarea serviciilor contractate. Aceasta trebuie să cuprindă cel puţin cate o bucată/set din următoarele categorii:
– echipamente specifice de reparaţii și intervenții în teren, utilizabile inclusiv pentru intervențiile submarine pentru adancimi de pana la 90m
– echipamente, componente și subansamble de rezervă/ înlocuire, similare sau compatibile cu cele instalate în sistem,
– laborator, atelier de reparatii – Ofertantul trebuie să dispună sau să aibă acces la ateliere de reparaţii /laboratoare dotate cu mijloace de intervenţie specifice echipamentelor din sistem, inclusiv mijloace de etalonare autorizate.
De asemenea, ofertantii trebuie sa dispuna de personal specializat, scafandri brevetati care pot realiza inspectii la mari adancimi.

Procedura de achizitie este licitatia deschisa, urmand ca ofertele sa se deschida la data de 14 martie.

Netty DUMITRACHE

Comenteaza acest articol

css.php