Transelectrica vrea să ştie câtă energie pierde la Constanţa

Transelectrica vrea să ştie câtă energie pierde la Constanţa

După ani de zile în care consumatorii au suportat toate pierderile din reţelele de energie electrică, Sucursala de Transport Constanţa din cadrul Transelectrica va cheltui o sumă modestă pentru un studiu care să o lămurească asupra acestor pagube. Deschiderea ofertelor va avea loc pe 18 decembrie.

Procedura de achiziţie lansată recent în sistemul public are ca obiect „Studiul privind analiza pierderilor în reţeaua electrică de transport în zona ST Constanţa, determinate de condiţiile specifice de funcţionare generate de C.E.E.“ şi o valoare estimată la 36.096,98 lei. Studiul va fi realizat în cel mult trei luni de data semnării contractului.

Potrivit unui raport privind necesitatea realizării studiului, în prezent, în zona ST Constanţa există mai multe centrale electrice eoliene racordate la reţeaua de transport, prin staţiile de la Tariverde, Rahman şi Stupina. Cum numărul parcurilor eoliene din Dobrogea este în continuă creştere, există multe solicitări de racordare ale centralelor de puteri mari, iar Transelectrica anticipează apariţia unor noi staţii, la Deleni, Frecăţei, Văcăreni, dar şi extinderea staţiilor existente. Pe de altă parte, s-a constatat că, în staţiile de 400 kV de la Rahman şi Stupina, nu au fost puse în funcţiune toate turbinele eoliene, deşi moriştile au fost ridicate de cel puţin un an.

În raportul Transelectrica se mai menţionează că centralele eoliene ating rareori puterea nominală, din cauza naturii aleatorii a vântului, iar acest tip de turbine influenţează reţelele de transport. De asemenea, din experienţa staţiilor existente, s-a constatat că, în timpul verii, există o producţie mai mică a energiei eoliene, în timp ce iarna producţia creşte progresiv, pe durate lungi de timp, ca urmare a vitezei mari a vântului pe lungi perioade de timp.

„Aceste situaţii pot conduce la funcţionarea la limita capacităţii, sau dimpotrivă, la o încărcare foarte slabă a reţelei de transport“, se arată în raport. Drept urmare, caracterul aleatoriu şi sezonier al producţiei de energie eoliană poate influenţa în mod semnificativ pierderile de energie din reţeaua de transport, cu implicaţii asupra rezultatelor financiare ale Transelectrica.

Pentru a cunoaşte situaţia exactă a acestor pierderi, ST Constanţa caută acum o firmă specializată, care să studieze fenomenul şi să propună soluţii pentru diminuarea acestor pierderi.

Netty DUMITRACHE

Comenteaza acest articol

css.php