Liga (lui) Marcel

Marcel Liga este judecat in doua dosare de inselaciune dupa ce a tepuit impreuna cu mai multi complici nu mai putin de 70 de firme de pe teritoriul intregii tari.
Dintre acuzati doi au facut un an de inchisoare si exista sanse ca aceasta sa fie singura pedeapsa cu executare incasata.
Ambele dosare se afla pe rolul instantelor constantene de doi ani, dar progresele sunt minimale.
In 2006 a inceput, la Tribunalul Constanta, un proces de inselaciune in care sase persoane erau acuzate ca au adus un prejudiciu de sase milioane lei prin fel de fel de artificii financiare.

Marcel Liga, Marian Mihaila, Mirela Cosoianu, Marian Grigori, Istvan Kertesz si Damian Stanciu au fost trimisi in judecata pentru infractiuni de crima organizata, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani. Celor sase li s-a imputat faptul ca in perioada 2002-2004, in calitate de administratori sau reprezentanti ai unor firme conduse sau aflate „sub influenta” lui Liga, ar fi inselat societati comerciale, achizitionand diverse bunuri, pe care le achitau cu ordine de plata false sau cu file cec, pentru care stiau insa ca nu au acoperire bancara. Achizitiile erau efectuate fie in baza unor contracte de vanzare-cumparare, fie in urma unor intelegeri verbale. Grupul infractional mai este acuzat si ca promitea spre vanzare bunuri care nu existau, incasand, pentru presupusele viitoare tranzactii, avansuri substantiale. 

Pentru patru dintre ei s-a hotarat cercetarea in stare de libertate, dar Marcel Liga – considerat creierul afacerii – si Marian Mihaila au fost incarcerati. Liga si-a inventat o identitate noua, falsificandu-si toate actele, astfel incat sa scape basma curata, dar procurorii au reusit sa-i dea de urma. 

La un an de la incarcerare, magistratii Curtii de Apel au decis eliberarea lui Liga si a lui Mihaila, fapt care a nemultumit atat procurorii, cat si societatile pagubite. Masura a parut a fi totusi una normala atata timp cat ceilalti patru membri ai grupului erau liberi si nu catadicseau sa ajunga la proces. Din momentul eliberarii duo-ului nu s-a mai intamplat nimic spectaculos. Singurul element demn de mentionat ar fi incapatanarea Mirelei Cosoianu de a cere ridicarea interdictiei de parasire a tarii, dar si raspunsurile negative ale magistratilor. Aparatorii inculpatilor au adus la fiecare sedinta acuze grave atat modului de judecare, cat si a celui de instrumentare a dosarului, considerand ca suspectii sunt nevinovati, iar dosarul este fabricat.

Alt dosar cu greutate

Pe numele lui Marcel Liga mai exista un dosar de inselaciune,  instigare la inselaciune si spalare de bani, lista firmelor tepuite impreuna cu Sorinel Branza fiind insa ceva mai mica decat in primul caz. Desi dosarul se afla pe rol din 8 octombrie 2007 si au fost deja 12 infatisari in proces, nu s-a facut nici un progres, astfel ca reprezentantii celor 30 de institutii si societati pacalite mai au de asteptat pana sa-i vada pedepsiti pe vinovati.

Urmatorul termen in proces este lunea viitoare. 

George CIRSTEA

Comments are closed.

css.php