Lunga listă de revendicări a sindicaliştilor din Poliţie, prezentată ministrului de Interne

Lunga listă de revendicări a sindicaliştilor din Poliţie, prezentată ministrului de Interne

Astăzi, 17 februarie 2017, la sediul MAI, a avut loc o întâlnire a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, cu reprezentanţii federaţiilor sindicale care activează în domeniul ordinii publice. FSNPPC a fost reprezentată de către preşedintele organizaţiei, Dumitru Coarnă, şi de Claudiu Staicu, trezorierul general, care au solicitat dispunerea de măsuri, conform competenţelor, pentru soluţionarea unor probleme grave. Printre acestea, liderii sindicali au ridicat chestiunea salarizării precare, raportată la realităţile economico-sociale şi la alte categorii de bugetari (din învăţământ, sănătate, administaţie publică etc.), a poliţiştilor şi a personalului contractual din MAI, precum şi eliminarea disfuncţiilor / diferenţierilor salariale care există, încă, în cadrul categoriilor profesionale. De asemenea, poliţiştii au mai cerut aplicarea prevederilor HG nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dar şi eliminarea deficitului real de personal existent la nivelul MAI, de circa 25.000 posturi, fapt care afectează capacitatea operaţională a structurilor şi implică un program de lucru suprasolictant pentru personalul în activitate (a nu se uita cazul recent de la Vişeul de Jos, când poliţistul aflat singur în serviciu a fost ucis cu bestialitate chiar în sediul postului de poliţie).
Legat de activitatea lor directă, oamenii legii mai solicită modernizarea parcului logistic al MAI, întrucât există încă în dotare autovehicule şi mijloace tehnice, care nu doar că nu mai dau randament, dar pun în pericol viaţa lucrătorilor. Sindicaliştii au reclamat şi tergiversarea elaborării unui proiect modern de Lege privind statutul poliţistului, act normativ care, în ultimii ani, a suferit diferite modificări succesive, devenind stufos şi greu aplicabil, precum şi tergiversarea încheierii unui nou Acord colectiv de muncă privind raporturile de serviciu ale poliţiştilor, între MAI şi federaţiile sindicale reprezentative.
Sindicaliştii mai cer abrogarea OUG nr. 76/2016 privind remilitarizarea unui segment din cadrul Poliţiei, act normativ care contravine Constituţiei României, dar şi acordarea tichetelor de vacanţă pentru poliţişti şi personalul contractual din MAI, acordarea ajutoarelor prevăzute de lege, dar suspendate de mai mulţi ani, cu ocazia pensionării pentru vechime în serviciu şi limită de vârstă.

Comenteaza acest articol

css.php